Nechcete pomoct, tak to řekněte. Ukrajinci si myslí, že jim USA dělají naschvály

25.05.2024 6:30 | Monitoring

Ukrajinští vojáci volají o západní pomoc, která je podle nich v současném konfliktu s Ruskem zásadní. Znepokojivé zvěsti z fronty, kde se podmínky výrazně zhoršily a čím dál častěji se hovoří o ukrajinské porážce, přinesl bývalý důstojník ukrajinské armády. Ukrajinští vojáci a důstojníci vyjadřují přesvědčení, že USA záměrně neposkytují pomoc, aby přiměly Ukrajinu k jednání. Domnívají se také, že ovlivňují evropské partnery, což je důvodem zpoždění pomoci i z Evropy.

Nechcete pomoct, tak to řekněte. Ukrajinci si myslí, že jim USA dělají naschvály
Foto: Repro Youtube
Popisek: M270 Multiple Launch Rocket System

Podpora od Západu je velmi důležitá, shodují se ukrajinští vojáci na frontě. Zároveň panují velké obavy, že pomoci bude nedostatek. Jejich pocity přenesl na sociální sít X nejmenovaný muž představující se jako bývalý důstojník ukrajinské armády, pravidelně reportující o situaci na Ukrajině.

„Nejsem oprávněnou osobou ani oficiálním zástupcem, který by mohl činit prohlášení jménem armády nebo celé země, ale chci se podělit o obavy, které vyjádřilo mnoho lidí v první linii, od vojínů až po plukovníky. Často se mě ptají: kde je slíbená pomoc? V současnosti často slýchám, že zejména USA záměrně neposkytují pomoc, aby přiměly Ukrajinu k jednání. Ukrajinští vojáci a důstojníci také spekulují o tom, že USA ovlivňují evropské partnery, což způsobuje zpoždění pomoci i z Evropy," uvádí bývalý důstojník ukrajinské armády na sociální sítí X.

Ačkoli on o situaci komunikuje s mnoha analytiky a odborníky po celém světě, upozorňuje, že bohužel nemá na tyto otázky odpovědi.

Byť se v některých otázkách staví vůči ukrajinskému prezidentovi Zelenskému kriticky, souhlasí s ním, že západní pomoci je příliš málo a přichází příliš pozdě. Tato opožděná pomoc podle něj způsobuje efekt, který nazval „efekt očkování“, kdy malé dodávky zbraní nepřeváží rovnováhu, ale umožňují nepříteli přizpůsobit se.

„Tato situace vytváří prostředí, v němž se neúspěchy na bojišti svádějí buď výhradně na USA za nedostatečnou pomoc, nebo na ukrajinskou vládu za špatná nebo opožděná válečná politická rozhodnutí, jako je opožděná mobilizace nebo nedostatek nutných opevnění,“ popisuje bývalý důstojník ukrajinské armády.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mouřenín posloužil, mouřenín může jít., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 25.05.2024 10:22:29
Až Ukrajina pochopí, že konflikt vznikl proto, aby se Americe podařilo přerušit rozvíjející se spolupráci EU - Rusko, tak snad začne jednat tak, jak je v zájmu Ukrajinců a ne Američanů.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…