Jihočeský kraj: Soutěž na provozní budovu pro návštěvníky bývalého důlního díla Orty u Českých Budějovic

25.05.2024 7:14 | Tisková zpráva

Jihočeský kraj vyhlašuje architektonickou soutěž o návrh na novou provozní budovu pro návštěvníky a správce bývalého kaolinového dolu Orty, který se nachází u obce Borek na Českobudějovicku. Cílem soutěže je vybrat nejvhodnější architektonický návrh a zároveň tým architektů, který bude následně celý projekt zpracovávat a projednávat.

Jihočeský kraj: Soutěž na provozní budovu pro návštěvníky bývalého důlního díla Orty u Českých Budějovic
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Důl, ve kterém byl původně těžen kaolin pro potřeby společnosti KOH-I-NOOR HARDTMUTH má obrovský turistický potenciál. Zaslouží si záchranu a obdiv návštěvníků, které sem chceme nalákat. A to bez kvalitního zázemí nejde,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu František Talíř.

Pdle něj má být součástí architektonické soutěže nejen podoba provozní budovy, ale také parkoviště a krajinářské úpravy celého areálu včetně napojení na cyklostezky a turistické trasy. „Skutečnost, že bude celý areál kompletně bezbariérový, považujeme v současné době za naprostou samozřejmost,“ zdůraznil náměstek Talíř.

Soutěž se vypisuje jako otevřená a termín pro podání soutěžních návrhů je stanoven do 2. srpna. Podané návrhy bude následně hodnotit porota složená ze zástupců kraje a nezávislých odborníků. Mezi nimi jsou například architekti Ján Stempel, Jiří Žid, Luboš Klabík a Tomáš Císař, které doplňují krajinářské architektky Štěpánka Šmídová a Michaela Zudová. Protože je celý areál přírodní památkou, k hodnocení jsou přizváni také zástupci krajského Odboru životního prostředí a Správy jeskyní.

Předpokládaná výše investice je 50 milionů korun bez DPH a soutěžní ceny a odměny je určeno celkem 600 tisíc korun. Soutěž o návrh je odbornou veřejností vnímána jako vhodný a transparentní způsob zadání projektu veřejné stavby a je doporučována vládním dokumentem Politika architektury a stavební kultury.

Soutěžní podmínky jsou dostupné na profilu zadavatele.

Profil zadavatele ZDE
Česká komora architektů ZDE

Kontakt:
Sekretář soutěže - Mgr. Kamila Kulhánková, kamila.kulhankova@havelpartners.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

20:48 KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

Jihočeští hygienici letos evidují k 24. kalendářnímu týdnu celkem 176 nahlášených a potvrzených příp…