Že na odbory se**? To jsem neřekl. Ať se Dušek omluví, zuří Tvrdík

23.04.2011 21:31

AKTUALIZOVÁNO Politická strana ze samých odborářů. Někteří předáci ji chtějí založit, protože vládní politiku už nemohou vystát, nesouhlasí ani s jednou reformou, a sociální demokracie na ně prý také kašle. Nejhlasitějším zastáncem je železničář Jaromír Dušek. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha ČSSD je to zbytečné a zastánci takového počínání si tím jen chtějí léčit nenaplněné politické ambice.

Že na odbory se**? To jsem neřekl. Ať se Dušek omluví, zuří Tvrdík

Předčasný odchod z nedávného jednání tripartity a květnová demonstrace. Nenávist k současné koaliční politice vlády je nicméně ještě větší. Část odborářů zvažuje založení vlastní strany, s níž by šla do příštích voleb.

Psali jsme:
Prorok Pehe: Bobošíková či Vandas posílí. Dočkáme se generální stávky
Lidé vyjdou do ulic, děsí se Dvořáková

Chudý pravičák je blbec

Mohla by se jmenovat Labour party Čech a Moravy, aby to mělo šmrnc. Heslem by mohlo být rčení, které visí zarámované v pracovně předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila. „Bohatý levičák je rozmar a chudý pravičák je blbec," zní. Od něj by se dala podle předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška odvinout budoucí struktura voličstva nové strany.

„Zaslechl jsem to na radě předsedů ČMKOS, aniž bych je k tomu vyzýval. Někteří o tom prostě na sněmech a sjezdech už čile debatují. Není to většinový názor, ale už je dost četný. Například skláři, dopraváci a i další obory. V Británii dokázali, že to jde. Odboráři nicméně jako první krok chystají stávku," řekl ParlamentnímListům.cz Dušek, nejhlasitější zastánce této myšlenky.

„Není to žádná novinka, už jsme to projednávali i na našich jednáních. Prostě je to důsledek frustrace lidí. Vládě se předkládají návrhy a ta je hází do koše," vysvětlil vysoce postavený odborář v oblasti letectví Pavel Sokolík.

Tvrdík: Výrok Duška mě šokoval

Odboráři už jsou podle Duška znechuceni i politikou blízké ČSSD, protože si nachází cestu k odborům pouze před volbami.

„Pro nás už byl dost odpuzující výrok pana Tvrdíka, že se na odboráře sociální demokracie může vysrat, protože nemají stejně jinou možnost, než volit ČSSD. Vyjádřil se, že se do programu strany nic, co se týče odborů, dávat nebude," doplňuje Dušek s tím, že by nová strana mohla získat velký počet sympatizantů a možným partnerem odborářské strany pro spolupráci by mohla být Strana práv občanů - Zemanovci.

Jaroslav Tvrdík, který byl volebním manažerem ČSSD, byl slovy odboráře Duška zaskočen. "Výrok pana Duška mě doslova šokoval. A to hned ze tří důvodů. Zaprvé, podobný slovník bych se opravdu styděl použít. Zadruhé jsem nikdy nic podobného v této ani v jiné podobě neřekl a jelikož jsem se s panem Duškem nikdy na jednání nesetkal, tak ho ode mne ani slyšet nemohl. A za třetí, k odborům, ať již za vedení Milana Štěcha či Jaroslava Zavadila, jsem vždy cítil respekt a při zachování suverenity ČMKOS a ČSSD, jsme tam, kde byly společné zájmy, nadstandardně spolupracovali. Tento fakt může potvrdit více reprezentantů ČMKOS. Kdyby pan Dušek byl čestný a slušný člověk, tak se neprodleně omluví. Jestliže tak neučiní, nezbyde mi než si myslet, že autorem těchto účelových pomluv mě i ČSSD je někdo z organizace, se kterou chce pan Dušek místo ČSSD nově spolupracovat - SPO-Zemanovci," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tvrdík.

Psali jsme:
Vláda a boj s korupcí? Tomu věří málokdo, říká STEM
Většina lidí nevěří vládě v naplňování předvolebních slibů
Ekonomka má pro znechucení pochopení. Vláda nevysvětluje, hledá štěnice

Nenaplněné ambice

Předseda Senátu Milan Štěch za ČSSD zdůraznil, že vytvoření strany je ojedinělý názor. "Odbory mohou programově a zájmově komunikovat s blízkými stranami, ale nikdy by neměly v plné síle vstoupit do parlamentní politiky, protože by musely z podstaty věci být vždy v opozici. To by bylo komplikované. Odbory se hlavně nesmí stydět kontaktovat poslance a senátory," podotkl pro ParlamentníListy.cz bývalý odborový šéf s tím, že drtivá většina levicových stran v Evropě vznikla z odborového prostředí.

Štěch také dodal, že odboráři stěžující si na politiku ČSSD jsou lidé, kteří už určité politické ambice projevili a neuplatnili se v rámci vnitrostranické politické soutěže. "Někteří se za sociální demokracii pokusili kandidovat a neuspěli. U nich mě to nepřekvapuje, ale není to fér. Nikdo nemůže čekat, že bude mít připravený červený koberec a račte vstoupit. Musí se o to přičinit vlastní prací," doplnil Štěch. Sociální demokracie je prý plně programově i personálně konsolidovaná strana.

Psali jsme:
Přijdou penzisté o všechno? Nesmysl, vzkazuje ministr Drábek

Všechno je špatně

S vládou odmítli ve čtvrtek odboráři jednat i proto, že při práci na reformách úplně ignorovala jejich připomínky. Ve svých dokumentech tepou úplně do všech vládou připravovaných změn. Nový návrh občanského zákoníku podle nich uvrhne lidi do závislosti na právnících a soudech. Občan tím ztratí hodně času i peněz.

Podrobněji:
Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové
Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

Ohledně důchodové reformy se odbory zaštiťují ekonomy. "I uznávaní ekonomičtí odborníci dnes přiznávají, že tak, jak je důchodové spoření navrhováno, může přinést lepší důchodové nároky pouze lidem, jejichž příjmy budou přesahovat 35 tisíc korun měsíčně. Je na místě si připomenout, že těch je mezi námi jen asi 15 procent. Stejně tak je dobré vzít do úvahy informaci ministerstva práce a sociálních věcí, že matkám pečujícím o děti či nezaměstnaným stát na jejich důchodové spoření přispívat nebude, na rozdíl od současného důchodového pojištění," píší s tím, že ČMKOS navrhuje vlastní verzi důchodové reformy.

Podle ní by státní příspěvek byl poskytován ve výši jedné třetiny příspěvku, který bude na své dobrovolné penzijní připojištění odvádět zaměstnanec. Ten by si mohl svůj příspěvek stanovit v rozmezí od 3 procent do 9 procent svého vyměřovacího základu.

Nevynechávají ani novelu zákoníku práce. Ta podle odborářů přes dílčí opatření, která zlepší právní regulaci v oblasti pracovněprávních vztahů, celkově snižuje úroveň ochrany a jistot zaměstnanců a omezuje jejich odborová práva.

Psali jsme:
Kalousek: Budoucí důchodci budou hrát poker o termín svého úmrtí
Ministr Drábek vyvrací mediální mýty. Přijdou miliardy vniveč?

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…