Zelení spouští kampaň informující o volebním právu cizinců

10.09.2014 11:45

Podle evropské legislativy mají občané EU právo hlasovat v komunálních volbách v ČR. Ministerstvo vnitra však takovou možnost přiznává pouze občanům s trvalým pobytem, a navíc je o tom nijak neinformuje. Strana zelených (SZ) proto spustila informační web volimvcesku.zeleni.cz a připojila se k výzvě ombudsmanky, aby se občané EU s přechodným pobytem zasadili o svá práva.

Zelení spouští kampaň informující o volebním právu cizinců
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení aktualizovali vlastní informační kampaň z letošního jara, během které poskytli stovkám cizinců a cizinek informace o podmínkách hlasování ve volbách do Evropského parlamentu (EP). V devíti jazycích nově spuštěná kampaň popisuje občanům EU cestu ke komunálním volbám. Ta sice není příliš složitá, ale téměř nikde se o ní cizinci nedočtou, a už vůbec ne ve svých rodných jazycích.

“Cizinci se prakticky nemají možnost o podmínkách výkonu svého volebního práva nic dozvědět. Zelení proto vzali iniciativu do svých rukou a suplují práci, která by měla náležet úřadům. Informují občany EU s trvalým pobytem v jejich rodných jazycích o cestě ke komunálním volbám v Česku. Nabízí jim také standardizovaný formulář k zápisu do dodatku voličů včetně anglického překladu, který ministerstvo dodnes nedokázalo vytvořit,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Na rozdíl od voleb do EP je hlasování v obecních volbách podle stanoviska Ministerstva vnitra omezeno na občany EU s trvalým pobytem v ČR. Tento výklad je však v rozporu se Smlouvou o fungování EU i příslušnou směrnicí. Zelení se proto připojují k výzvě ombudsmanky, aby se občané zemí EU s přechodným pobytem v ČR zasadili o svá práva soudní cestou.

“Občané EU žijící v Praze opakovaně narážejí na diskriminaci při snaze umístit děti do mateřských škol a při využívání další infrastruktury. Nyní mají jedinečnou možnost se do 8. října zaregistrovat na svých radnicích a 10. či 11. října zvolit svého primátora,” uvádí Petr Štěpánek, kandidát na primátora Trojkoalice zelených, lidovců a starostů v Praze.

“Ministerstvo se i přes námitku ombudsmanky Šabatové rozhodlo vykládat pojem ‘bydliště’ restriktivně, tedy pouze jako ‘trvalé bydliště’. Proto se zelení připojili k výzvě ombudsmanky. Právo volit a být volen nesmí být nikomu svévolně upíráno,” dodává Drápalová.

Informace o tom, jak volit v komunálních volbách najdou občané EU na webu volimvcesku.zeleni.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…