„27 % navíc vývoz elektřiny. Kšefty! Ceny v ČR?“ Babiš a nová čísla

08.05.2023 8:10 | Ze sítí

„Vláda z nás udělala úplné pitomce,“ pustil se na facebooku do kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) předchozí předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po zprávě, že české domácnosti mají jednu z nejdražších cen elektřiny v Evropské unii, přestože Česko loni navýšilo svůj čistý export elektřiny o 27 procent a je tak v EU třetím největším čistým vývozcem. Vláda je podle Babiše „loutka výrobců elektřiny“. „To je jediný rozumný závěr z toho všeho,“ míní. Cena elektřiny je dlouhodobě výbušné téma.

„27 % navíc vývoz elektřiny. Kšefty! Ceny v ČR?“ Babiš a nová čísla
Foto: Screen Facebook Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28086 lidí
Babiš označil za „šokující“ zprávu, že Česko loni navýšilo svůj čistý export elektřiny o 27 procent a je třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU a poukázal, že i přesto mají české domácnosti elektřinu  jednu z nejdražších v EU. „Ano, tahle vláda z nás udělala úplné pitomce. Nasadila stropy, které jsou šíleně vysoké. Místo toho, aby dali 1500 korun a vykoupili ten ČEZ… Dokonce zakázali občanům nakupovat si elektřinu na spotě. Možná dneska za půlku toho stropu,“ kritizoval expremiér.

„Kšefty, které budou dělat distributoři elektřiny a dotace z vlády a z ministerstva, by bylo dobré zkontrolovat,“ doplnil.

„Největší export v Evropě, vyrábíme nejlevněji, ale platíme nejvíc,“ shrnul poté opětovně Babiš a upozornil na komentář ekonoma Lukáše Kovandy, v němž stojí, že je v rámci zemí Visegrádské skupiny Česko jedinou zemí, která vyrábí přebytek elektřiny, přesto ji její domácnosti mají 2,5krát dražší než domácnosti zbytku Visegrádu, který přitom více elektřiny dováží, než vyváží.

„Já nevím, jestli tomu rozumíte, ale já tomu vůbec nerozumím… Respektive rozumím tomu, že je tato vláda loutka výrobců elektřiny. To je jediný rozumný závěr z toho všeho,“ komentoval Babiš to, že Češi platili za elektřinu více i přesto, že Česká republika loni vyvezla o 13,6 milionu megawatthodin elektřiny více, než jí dovezla a řadí se tak k největším čistým exportérům elektřiny v Evropě.

Ceny plynu pro domácnosti se loni podle zprávy Eurostatu ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie, o 231 procent. U elektřiny byl růst druhý nejvyšší, o 97 procent a za elektřinu platili více pouze domácnosti v Dánsku, Belgii a Irsku.

Mimo energií Babiš také kritizoval informaci, že vláda zvažuje zdanění firemních benefitů. „Pokud podnikatelé nebudou moci dávat benefity a nebude to pro firmu výhodné, tak to zkrátka neudělají. Takže tahle nejhorší vláda postihne všechny zaměstnance,“ obul se do kabinetu premiéra Petra Fialy a kritizoval i záměr na změny DPH, jenž by přinesl rovněž zvýšení daně z přidané hodnoty u knih.

„Myslím si, že by to nebylo dobré, kdybychom zvyšovali daně na knihy… Vždyť by to způsobilo inflaci. Nechápu to,“ pronesl bývalý premiér a šéf největšího opozičního hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vypadá to opravdu tak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDoktorrr , 08.05.2023 11:28:18
že po volbách bude potřeba sestavit expertní skupinu vyšetřovatelů, zabývající se zločiny pětikoalice a dalších skupin na ně napojených.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…