„A co omluva?“ K Rakušanově tiskovce. A hůř

13.08.2023 20:10 | Monitoring

„Mohla zaznít omluva,“ napsal na Facebook k tiskové konferenci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) právník Michal Hašek (ČSSD). S ministrovým zhodnocením situace Hašek nesouhlasí. Nikdo podle něj netvrdí, že násilí se dopouštějí pouze „osoby jedné národnosti“, faktem však je, že tři takovéto případy se v poslední době odehrály. I proto by se měl zaslat „jasný signál“ těm, kdo si myslí, že pro ně neplatí zákony České republiky. Ta má nulovou toleranci k násilí – ať už jej spáchá kdokoliv. Normální vláda by se podle Haška snažila, aby tato násilí páchající „hovada“ do Česka nebyla vpouštěna.

„A co omluva?“ K Rakušanově tiskovce. A hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„Mimořádná tiskovka ministra vnitra byla mimořádná pouze tím, že proběhla v neděli v poledne a že nakonec (a já dodávám bohužel) nedorazil avizovaný ukrajinský diplomat,“ vyjádřil se k tiskové konferenci svolané ministrem vnitra Vítem Rakušanem advokát a sociálnědemokratický politik Michal Hašek. Důvodem svolání tiskové konference mělo být vyjádření Ministerstva vnitra ke dvěma případům znásilnění Ukrajinců z posledních dnů.

Hašek očekával, že na tiskové konferenci zazní omluva. „Mohla zaznít omluva za Brno, Plzeň i Prahu jménem Ukrajiny a mělo by to svoji váhu. Takhle jsme se vlastně dozvěděli, že statisticky je všechno OK, nic mimořádného se z hlediska konkrétní národnosti v páchání kriminality neděje,“ napsal Hašek v příspěvku na Facebooku.

Rakušan na tiskové konferenci poděkoval Policii ČR za skvělou práci při dostihnutí pachatele a zdůraznil, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí, přičemž srovnal data o kriminalitě z let 2019 a 2023 a poukázal na skutečnost, že v tomto roce bylo zaznamenáno zatím o pět tisíc trestných činů méně. Většinu zločinů mají na svědomí podle statistik stále Češi, cizinci páchají trestnou činnost pouze v 11,5 procenta případů. Kriminalita páchaná Ukrajinci je podle Rakušana na čtyřech procentech a „vzhledem k nárůstu počtu ukrajinských uprchlíků v Česku je toto číslo v mezích“.

Bývalý zastupitel Jihomoravského kraje s vyjádřením Rakušana nesouhlasí. „Tak pardon, nejsem Tomio Okamura, nejsem ani fašista, jsem jenom právník a řadový občan České republiky, ale s hodnocením ministra nesouhlasím,“ vyjádřil se Hašek a připomněl případ zabitého Roma z Brna, znásilnění mladé dívky v Plzni a znásilnění 38leté ženy v Praze.

„Emoce by se asi nešířily, kdyby šlo o kapesní zlodějny nebo jinou drobnou kriminalitu. Jenže tady jde o hrubé násilí. O zdraví, a dokonce o životy obětí,“ uvedl Hašek a zdůraznil, že je pochopitelné, že tyto činy nepáchají na území České republiky pouze osoby jedné národnosti nebo státní příslušnosti. V posledních měsících se však tři takovéto případy uskutečnily, a to „není o policejní statistice, to je o třech konkrétních tragédiích a lidských osudech obětí toho násilí“.

Proto se Hašek uchýlil k použití „oblíbeného sousloví současné vlády“ o vyslání „jasného signálu“ všem, kdo se uchylují k násilí a nemyslí si, že pro něj platí zákony České republiky. Česká republika násilí netoleruje nikomu. „Jasný signál všem, kdo si myslí, že si mohou dovolit všechno, že mohou použít násilí vůči komukoliv, kdo si myslí, že pro něj neplatí zákony tohoto státu – chce to říct jasné NE! Česká republika má nulovou toleranci k jakémukoliv násilí, ať jej spáchá kdokoliv,“ napsal Hašek s tím, že tito lidé budou vypátráni, zatčeni a postaveni před soud. Shovívavost není namístě. „Nikdo ať nečeká sebemenší shovívavost při páchání trestné činnosti, zejména násilné povahy a zejména té zaměřené proti dětem či ženám.“

Takovéto prohlášení by Hašek od Rakušana očekával. Zodpovědný ministr by dělal vše, co je v jeho silách, aby se „hovada“ do Česka nedostávala. „Jasně, každý národ má slovy pana ministra ‚svá hovada‘. Jen normální vláda a zodpovědný ministr vnitra dělají vše pro to, aby se taková ‚hovada‘ do České republiky nedostala nebo dostala co možná nejobtížněji…,“ doporučil Hašek.

V závěru příspěvku nicméně ocenil, že konference začala projevem účasti obětem násilných trestných činů a jejich rodinám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Známá uzavřela naši diskusi o Rakušanovi a případné omluvě takto ............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 14.08.2023 10:03:47
"Od Rakušana a jemu podobných bych jako oběť ani omluvu nechtěla. Od něho by omluva byla, jakoby mně do tváře ještě naplival ! Amen . "

|  11 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…