„Afričané, Ukrajinci, Afghánci? Ne, nemají právo na náš komfort.“ Kotrba po sjezdu ex-ČSSD

12.06.2023 9:50 | Komentář

MONITORING Sociální demokraté mají za sebou svůj další sjezd. Rozhodli o tom, že je dál povede Michal Šmarda a že si změní název na Sociální demokracie, i logo. Podle analytika Štěpána Kotrby však tento sjezd nebyl ničím jiným než pohřbem ČSSD. Varoval, že pokud by nové plány Sociální demokracie byly realizovány, český stát klesne na úroveň afrických států.

„Afričané, Ukrajinci, Afghánci? Ne, nemají právo na náš komfort.“ Kotrba po sjezdu ex-ČSSD
Foto: Facebook ČSSD
Popisek: Michal Šmarda, předseda sociálních demokratů

Štěpán Kotrba dal na sociální síti Facebook najevo, že Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, chce zdanit úplně všechno, ale nenabízí pozitivní vizi budoucnosti.

„Co nabízí dnes tato kdysi nejsilnější strana? Rezignaci na ekonomický růst, který považuje za ‚dlouhodobě neudržitelný‘. ‚Stačí si představit, že při pokračování současného tempa růstu se světová ekonomika zdvojnásobí každých 24 let‘, děsí se navzájem sociální demokraté. Takto se děsívali Zelení od šedesátých let dodnes – nejdříve hladomorem z toho, že nás planeta všechny neuživí, pak ropným zlomem a když nic z toho nenastalo, tak globálním oteplováním a stoupající hladinou oceánů, které zatopí atol Vanuatu,“ napsal Kotrba hned v úvodu svého komentáře ke sjezdu ČSSD, resp. ke sjezdu Sociální demokracie.

Kroutil hlavou nad tím, že sociální demokraté chtějí vrátit krajině její mozaikovitost a dbát také na sociální vlivy a důsledky tohoto plánu.

A to stále nebylo všechno. Podle Kotrby volá Sociální demokracie i po větší solidaritě s ostatním světem, s miliardami chudých lidí v Africe a v Asii.

„Pokud se rozhodnou usadit se v prozatím sociálně vyspělé Evropské unii. Pokud chcete mít veřejně dostupnou péči jako v Ugandě či Bangladéši, ČSSD uvítáte. V opačném případě se odmítnete dělit o sociální komfort s těmi, kteří ho celoživotní prací nevytvořili. Ať už to jsou Afričané, Afghánci nebo Ukrajinci. Právě v exkluzivní solidaritě ve zdravotní, sociální či důchodové péči a dostupnosti a láci veřejných služeb tkví hodnota občanství,“ vyložil svůj pohled Kotrba.

Do třetice kroutil hlavou nad tím, že ČSSD prosazuje zavedení základního nepodmíněného přijmu. Podle Kotrby nebude na tento plán dost peněz, i kdyby sociální demokraté zdanili lidem úplně všechno. Chtějí zdanit dokonce i práci robotů. Ale tady dal Kotrba najevo, že by rád věděl, jaké všechny nástroje by bylo možné označit za roboty.

„Co je robot? Vaše tiskárna? Xerox? Tiskne přece efektivněji, než kdybyste vše psali a opisovali ručně. Váš víceúčelový mixér? Automatická pračka? 3D plotr? Podle čeho se bude ‚robot‘ zdaňovat? Podle velikosti procesoru? A musí mít manipulační periferie vždy samostatný procesor? Podle možnosti ušetřit vám čas anebo podle skutečně ušetřeného času?“ zeptal se.

Svůj text uveřejněný také v komentářích MF Dnes uzavřel Kotrba prohlášením, že všechny nápady ČSSD nejsou úplně hloupé, ale pokud neopustí tyto vyjmenované, které podle Kotrby hloupé opravdu jsou, čeká Sociální demokracii neslavný konec. Kotrba o tom nepochybuje.

Štěpán Kotrba promlouvá

Štěpán Kotrba promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sociální demokracie , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 12.06.2023 10:23:36
je se Šmardou v čele mrtvá strana, která ve volbách opět neudělá ani pět procent. Kdo by to volil ?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…