„Ale vždyť si to zaslouží.“ Pánek i Rychetský s medailemi utřeli. Následoval potlesk

02.06.2023 11:40 | Ze sítí

MONITORING Novinář Josef Kopecký je nemile překvapen; Poslanecká sněmovna dnes odmítla návrh na státní vyznamenání pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a ředitele nevládní organizace Člověk v tísni Šimona Pánka. Někteří poslanci odměnili výsledky hlasování potleskem. „Hlasování mi připadá naprosto neuvěřitelné,“ dodal Kopecký, podle kterého si oba pánové metál zasloužili.

„Ale vždyť si to zaslouží.“ Pánek i Rychetský s medailemi utřeli. Následoval potlesk
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí
Prezident Petr Pavel bude letos na podzim poprvé udělovat státní vyznamenání. V Poslanecké sněmovně se sešlo zatím více návrhů na státní vyznamenání, mezi nimi byla i jména dosluhujícího předsedy Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského a ředitele nevládní organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

Dnes v dopoledních hodinách novinář Josef Kopecký veřejnost informoval, že tyto návrhy na státní vyznamenání poslanci odmítli a ještě toto rozhodnutí sklidilo ve Sněmovně potlesk.

„Sněmovna odmítla návrh na státní vyznamenání pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského i ředitele nevládní organizace Člověk v tísni Šimona Pánka. Ve chvíli, kdy neprošel Rychetský, někteří poslanci tleskali,“ oznámil reportér iDNES.cz formou tweetu.

Sám Kopecký je toho názoru, že vyznamenání by v tomto případě oba zasloužili. „Jestli si někdo významně zaslouží státní vyznamenání za to, co dělá jím vedená nevládní organizace Člověk v tísni, je to ŠIMON PÁNEK. Hlasování Poslanecké sněmovny dnes mi připadá naprosto neuvěřitelné,“ doplnil.

Na názory dalších uživatelů, že Rychetský i Pánek si státní vyznamenání významně zasloužili, uvedl, že „stoprocentně“. „Ale ne podle většiny dnes hlasujících poslanců... To je... radši bez komentáře,“ dodal Kopecký.

Státní vyznamenání ústavnímu soudci Pavlu Rychetskému bývalý prezident Miloš Zeman udělil 28. října 2020. V únoru 2021 ale oznámil, že mu nakonec Řád Tomáše Garrigue Masaryka neudělí. Prezident vyznamenání Rychetskému anuloval z důvodu, že Ústavní soud, jemuž Rychetský předsedá, podle něj poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně.

Rychetského neváhali naopak vyznamenat u našich slovenských sousedů. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová mu udělila státní vyznamenání v červnu před dvěma roky, ocenila jeho zásluhy na rozvoji vztahů mezi Českem a Slovenskem, zejména v oblasti práva a ústavního soudnictví.

Kopecký také informoval, že poslanci schválili návrh, aby výsadkáři Jozef Gabčík i Jan Kubiš, kteří během okupace dokázali v rámci operace Anthropoid zlikvidovat říšského protektora Reynharda Heydricha, získali Řád Bílého lva in memoriam. Rozhodne prezident Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pánek a Rychetský si zaslouží ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 02.06.2023 12:06:49
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))) vtip roku 2023 :-)))))))))))))))))))))))) já se snad už z toho místa pod stolem už nezvednu a zemřu smíchy ?:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Tihle dva si zaslouží jeden pořádný pořádný výkon jednou nejmenovanou končetinou do jedné nejmenované spodní části těla, prý medaili :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…