„Balast. Slátanina. Ten text viděl poprvé ten večer?“ Výprask Pavlovi za projev. A Klaus? Netleskal

28.10.2023 23:11 | Monitoring

Projev prezidenta Petra Pavla k 28. říjnu se s přílišnými ovacemi nesetkává. Prezidentovi netleská ani novinář Jaroslav Kmenta, který řeč hlavy státu označil za „balast“. „Žádná ‚velenosná‘ myšlenka. První státnický projev se rozplynul jako pára nad hrncem,“ neskrývá novinář rozčarování nad slovy Petra Pavla. Zejména kvůli „agitce na EU“ se prezidentův projev setkává i s ostřejším hodnocením. „Ten člověk, protektorátní prezident, je dokonalý omyl,“ zhrozil se po zhlédnutí Pavlova projevu hudebník Petr Štěpánek.

„Balast. Slátanina. Ten text viděl poprvé ten večer?“ Výprask Pavlovi za projev. A Klaus? Netleskal
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Petr Pavel s manželkou.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
Prezident Petr Pavel ve svém projevu zmínil, že by se Češi neměli zaměřovat pouze na data spojená s příchodem nesvobody a těžkých časů, jako byly roky 1938, 1948 či 1968, ale více se soustředit na úspěchy. Mezi ně lze podle prezidenta rozhodně zařadit rok 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie. Právě EU dle Pavla „přinesla Evropě mír a prosperitu“ a je projektem, který má „ty nejlepší motivace a cíle“. „Unie dává lidem příležitosti, jaké jsme nikdy neměli,“ ocenil prezident a zmínil, že „naše firmy mají k dispozici volný trh, který je pětačtyřicetkrát větší, než ten český“.

„Společný evropský projekt není bez chyb, ale je to projekt, který má ty nejlepší motivace a cíle. My jsme jeho součástí a my také máme právo a všechny možnosti o něm spolurozhodovat. Není tu žádný Brusel, který rozhoduje o nás bez nás. Jsou to Slováci, Poláci, Holanďané, Dánové, Portugalci, Češi a všichni další, kteří společně rozhodují o naší společné Evropě. Ve vlastních rukou máme mnoho nástrojů, kterými můžeme podobu EU ovlivňovat správným směrem. Máme podobné šance jako ostatní členské země. Nejsme to my a oni. Jsme Češi a jsme současně Evropané. Jsem hrdým Čechem, ale zároveň cítím silnou sounáležitost s Evropou,“ řekl ve svém projevu k 28. říjnu český prezident.

Zdůraznil také důležitost našeho členství v NATO a přivítal, že na směřování zahraniční politiky podle hlavy státu po dlouhé době panuje shoda mezi vrcholnými ústavními představiteli. Podařilo se podle Pavla najít shodu i s nejsilnějším opozičním subjektem, kterým je hnutí ANO vedené expremiérem Andrejem Babišem.

Podpora demokracie je však podle Pavla v Česku dlouhodobě slabší než v západních zemích a varoval před vzestupem populismu. Dle prezidenta rovněž Česká republika potřebuje nový plán pro budoucnost. „Musíme se připravit na nové výzvy, například na to, jak do našich životů zasáhne umělá inteligence nebo klimatická změna,“ zmínil prezident.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Tento prezidentův projev se s ovacemi nesetkal a novinář Jaroslav Kmenta prezidentovu řeč hodnotí jako „balast“. „Projev prezidenta Petra Pavla 28. října byl strašně slabý. Balast. Obecné řeči. Žádná ‚velenosná‘ myšlenka. První státnický projev se rozplynul jako pára nad hrncem,“ neskrývá Kmenta rozčarování z prvního projevu prezidenta Pavla k 105. výročí vzniku samostatného Československa.

Za zajímavé pokládá Kmenta akorát výrok z filmu Batman: „Padáme proto, abychom se naučili znovu vstávat“. „Ale mělo to zaznít zrovna ve státnickém projevu?“ není si jist novinář, zda Pavel vybral vhodnou příležitost pro použití filmového výroku.

Kmenta shrnul, že se od Pavla dozvěděl, že musíme posilovat bezpečnost, že jsme v srdci Evropy, že tu není Brusel, který rozhoduje o nás bez nás…, že jsme Češi a zároveň Evropané, že bychom měli být nároční na své politiky, že se tu šíří populismus, že v sobě máme najít odvahu a nepodporovat zdánlivě snadnou cestu…, že se musíme připravit na nové výzvy, že státní správa musí být efektivnější.

„Plus bylo, když vyzdvihl jednotu v zahraniční politice: Panuje shoda v zahraniční politice. A jsem rád, když tu v tomto směru existuje shoda i s nejsilnější opoziční stranou,“ všímá si světlé stránky Pavlova projevu novinář, který je autorem knih Boss Babiš, Babišovo Palermo I a II či knihy Rudý Zeman.

Celkově však Kmentu Pavlův projev příliš nenadchnul. „No nic. Tak snad příště,“ hodnotí.

Plus však dává prezidentovi za vyznamenání, a to především zpěvačky Marty Kubišové, jež obdržela řád Tomáše Garrigua Masaryka první třídy, či Zdeny Mašínové, sestry členů skupiny bratří Mašínů, které se v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat.

Prezident Petr Pavel celkově při předávání státních vyznamenání ocenil 62 osobností. Nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva obdrželi bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Medailí Za zásluhy Pavel vyznamenal herce Jiřího Bartošku, Viktora Preisse, Petra Kostku, operní pěvkyni Magdalenu Koženou, dokumentaristku Olgu Sommerovou nebo hudebníka Vladimíra Mišíka. Řád Tomáše Garrigua Masaryka Pavel udělil také katolickému knězi Tomáši Halíkovi či Zdeně Mašínové.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná po projevu prezidenta byla ještě tvrdší a oddechla si, že nevyužila pozvánky na Hrad. „Tak jsem ráda, že jsem nevyužila pozvánky na Hrad, protože bych musela asi odejít… plejáda prázdných frází prezidenta podlézajícího pětikoalici, což se promítlo i do vyznamenaných osob,“ shrnula předsedkyně KSČM.

„Bouchnutí praporem vojáka hradní stráže, kterým se baví internet, je ten nejmenší přešlap letošního 28. října!“ dodala politička.

Někdejší hejtman Jihomoravského kraje a exposlanec ČSSD Michal Hašek prezidentskou premiéru Petra Pavla ve Vladislavském sále také většinově přešel bez toho, aby jej slova prezidenta nadchnula.

„Tréma a čtecí zařízení společně se souhrnem spíše banálních frází mne nijak zvlášť nenadchly. S jedinou výjimkou. A za ni panu prezidentovi děkuji – naše země potřebuje pro svoji budoucnost nový směr. Ano, pane prezidente. Nový směr pro lepší budoucnost než nyní zažíváme se současným vedením našeho státu,“ shrnul bývalý poslanec projev prezidenta Petra Pavla k 28. říjnu.

Bývalá poslankyně ANO Marcela Melková byla rozladěna z dlouhé pasáže, v níž Pavel u příležitosti 28. října oceňoval naše členství v Evropské unii. „Naše země slaví svátek svého vzniku a prezident do projevu zase cpe EU a zdůrazňuje unii před Českou republikou. Já nemám slov. Manipulativní proslov bez charismatu, u něhož si Pavel dává hlavně pozor, aby se nepřeřekl,“ hodnotila.

A zmínila pochyby také nad tím, že je prezident autorem takového textu. „Vsadím se, že ten text vidí poprvé dnes večer,“ míní.

Prezidentova slova nedokáže pochopit ani hudebník, první místopředseda Trikolory a někdejší člen a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Petr Štěpánek. „Je to absolutní nevkus pojmout projev k výročí vzniku republiky jako agitku na EU. Příšerná slátanina. Ten člověk, protektorátní prezident, je dokonalý omyl. Nebetyčná ostuda. Jeho i jeho voličů,“ nešetřil kritikou.

A šéf strany Motoristé sobě Petr Macinka upozornil na to, jak projev Petra Pavla ohodnotil bývalý prezident Václav Klaus, který slovům současného prezidenta netleskal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak kvalitní voliči taka kvalita prezidenta a vlády ?Zeman to byla jiná liga !!A proto ho volili hlavně ti co vytvářejí hodnoty , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 29.10.2023 11:13:27
Jízda do pekel začala ?,Zemana asi neměli rádi protože nesouhlasil s okupaci a nepodepsal anti chartu a raději se nechal vyhodit s práce !!! Ubozí komedianti to raději podepsali !! Teď se ukázali co jsou za zaprodanci !

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…