„Blil bych.“ Vztahy s Čínou nabraly drsný směr: Přituhuje

09.10.2019 9:55

Poté, co Praha vypověděla sesterskou smlouvu mezi Prahou a Pekingem, na twitterovém účtu se ozval šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. Ten označil ukončení spolupráce za velkou ostudu. Následně se do něj pustil občanský demokrat Pavel Novotný.

„Blil bych.“ Vztahy s Čínou nabraly drsný směr: Přituhuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Billboardy a obrazovky s prezidentem ČLR Si Ťin-pchingem jsou zde v mnoha ulicích či institucích

„Politika jedné Číny a respekt k její územní celistvosti je oficiální politikou českých vlád i Evropské unie. Peking má partnerství s Londýnem, Berlínem, Římem, Paříží, Washingtonem nebo New Yorkem. Dnešní ukončení spolupráce ze strany radních je světový unikát. A velká ostuda,“ uvedl Tvrdík.

„Jako slávista i člověk se stydím za to, co napsal Jaroslav Tvrdík na Twitter o územní celistvosti Číny. Hanba nám! Blil bych,“ napsal k tomu starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). 

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

Rozhodnutí radních hlavního města o vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem označilo čínské velvyslanectví v Česku za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval na Facebooku pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. Kvůli vypovězení smlouvy už Peking předal Praze svůj vážný protest, uvedl. O vypovězení smlouvy rozhodli pražští radní v pondělí. Důvodem byla neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo.

Podle čínského velvyslance se princip jedné Číny dotýká čínské suverenity a je předpokladem pro veškerou výměnu a spolupráci, které čínská strana rozvíjí s ostatními zeměmi. Dodal, že česká vláda zásadu jedné Číny důsledně dodržuje.

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí

Velvyslanec vyzval pražský magistrát, aby co nejdříve změnil svůj přístup. „V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ uvedl velvyslanec.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). V únoru 2016 pro ni bylo 35 z 65 zastupitelů, prošla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.

Současné vedení města, které tvoří Piráti, Praha Sobě a Spolu pro Prahu, vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně. Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k návrhu celou smlouvu vypovědět.

Server iRozhlas.cz pak věnuje pozornost skutečnosti, že Univerzita Karlova navázala tříletou spolupráci za jeden a půl milionu korun s firmou Home Credit. Ředitelka Ústavu Dálného východu Olga Lomová k tomu uvedla, že univerzita si musí dávat pozor, aby nebyla spojována s podniky, které nemají transparentní pozadí a jednoznačně pozitivní pověst. Jako problém pak vnímá skutečnost, že se univerzita zavázala, že se zdrží všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst Home Creditu. To je dle jejích slov v příkrém rozporu s akademickými svobodami.

„Za 500 000 ročně od firmy člověka, co má podle Forbes Česko 350 000 000 000 korun, se Univerzita Karlova podle sinoložky Lomové z Filozofická fakulta Univerzity Karlovy podpisem smlouvy zavázala, že se zdrží všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst Home Creditu, což je podle ní v rozporu s akademickými svobodami. 

„Chápu, že koupit se da téměř vše, ale ty vole pětiklíště, který si ta firma odečte z daní, je to dost ubohá cenovka UK. Kdyby to 500 mil. za 3 roky, tak bych to měl asi v pici, prostě něco za něco, ale 1,5 mega, to je výsměch,“ poznamenal k tomu na svém facebookovém profilu Michael Skřivan.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …