„Božena“ Geislerová je troska, padlo překvapivě. Vzbudil se Rejžek. Ale nebude rád

21.01.2021 11:22

V neděli se poprvé publiku ČT představila herečka Aňa Geislerová jako spisovatelka Božena Němcová. Jsou tací, kteří jsou z jejího výkonu nadšení, např. kritik Jan Rejžek. „Doufám, že i trapně předsudeční konečně pochopili, že je dávno naočkována mimořádným hereckým talentem,“ chválil kritik. Ale od dalšího odpůrce Miloše Zemana přišel jiný názor: „Božena paní Geislerové je jako bezduchá troska, bez energie, bez zápalu, bez jiskry v očích, bez nadšení, bez víry v samu sebe. Nevěřím jí vůbec nic.“ A Rejžek mu hned vynadal.

„Božena“ Geislerová je troska, padlo překvapivě. Vzbudil se Rejžek. Ale nebude rád
Foto: Repro ČT
Popisek: Božena Němcová v podání Ani Geislerové

Letošní leden by se s trochou nadsázky dal nazvat měsícem Boženy Němcové. Na začátku ledna měl premiéru první díl historického seriálu Božena, označený ČT jako „skutečný příběh první české spisovatelky“. Tuto neděli se na obrazovky dostala hlavní hvězda seriálu, herečka Aňa Geislerová. A dnes je tomu 159 let, co velikánka českého spisovatelství zemřela.

Názory na seriál se různí. Advokátka Daniela Kovářová v Lidových novinách kupříkladu uvedla, že drobné nesrovnalosti jí nevadí, ani erotika či herecké zobrazení jí není proti mysli. „I když dospělá Božena se víc než jako sebevědomá dáma chová jako fracek ignorující sliby, smlouvy a dobré vychování,“ podotkla.

Ale trnem v oku jí je pohoršování se nad minulostí. „Zejména zjednodušení na jediný výklad historie, v níž muži jsou agresivní domácí či venkovští násilníci, anebo slaboši prchající před odpovědností, a rodina je koule, která k smrti tíží,“ kritizuje advokátka zabývající se rodinným právem. Uznává, že ženy to v minulosti neměly lehké, ale namítá, že muži to neměli o moc lehčí. A připomíná, že jsou to ženy, kvůli kterým muži obchodují, staví domy, bojují nebo si dokonce berou život.

„Leitmotiv série Božena je podobný moderním příběhům, které píšou a točí mladé ženy. Podle nich může být žena šťastná jedině tehdy, když odhodí okovy manželství, rodiny a rodičovství a bude se svobodně a bez ohlížení věnovat kariéře, protože manželství svírá a děti dusí. Jako kdyby pro všechny ženy existovala pouze ta jediná moderní cesta,“ vytýká seriálu Kovářová a poukazuje na to, že ne každá žena může najít štěstí ve své profesi a naopak mnoho z nich touží po manželství a mateřství.

„Kdo chce, aby ho druzí bez výjimky tolerovali, ten přece musí přiznat právo stejné existence jiným cestám a odlišným ideálům. Už jen proto, že bez rodiny a bez potomků na této planetě není budoucnosti,“ připomíná advokátka a opovrhování rodinou a dětmi odsuzuje jako krátkozraké a pokrytecké.

Dalším kritikem je producent a bývalý reportér Jan Jetmar, odpůrce Zemana a Babiše. Ten tvrdí, že po třetím díle spadl seriálu řemen. „Božena paní Geislerové je jako bezduchá troska, bez energie, bez zápalu, bez jiskry v očích, bez nadšení, bez víry v samu sebe. Nevěřím jí vůbec nic. Ani její boj za český jazyk, ani živočišnou lásku k mužům, ani nadšení z radosti jejích dětí. Je to nudná středostavovská panička,“ popisuje svůj dojem.

„Anna Geislerová hraje paní Boženu, ale ani na vteřinu se jí nestane. Slibně rozjetý seriál se rázem zařadil mezi šedivý průměr české televizní tvorby,“ tvrdí Jetmar a dodává, že při sledování měl nutkání přepnout na jiný program.

Naopak kdo výkon Geislerové ocenili, byl kritik Jan Rejžek a vinárník a lídr spacákové revoluce Adam Komers. „Tak do třetice všeho dobrého Božena, poprvé v hlavní roli s Aňou Geislerovou. Doufám, že i trapně předsudeční konečně pochopili, že je dávno naočkována mimořádným hereckým talentem,“ prohlásil Rejžek a na Jetmarovu kritiku reagoval, že je nakažen „virem Spáčilová“ a nepozná mimořádný herecký výkon

„Božena se mi jeví jako naprosto výjimečné televizní dílo, skvěle odvedené nejen režijně a herecky, ale po všech stránkách. Úžasný počin, za který Česká televize zaslouží velké ocenění, nikoli buzeraci od idiotských radních,“ vtáhl do kritiky Radu ČT Adam Komers.

 

 

A pokud jde o názor publika, Božena si nevede špatně. Na Česko-Slovenské filmové databázi má seriál uspokojivých 64 %. Přičemž ovšem poslední díl má o 5 % nižší hodnocení než díly předchozí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…