„Bude to útok na Rusko.“ Putinův mluvčí hrozí Ukrajině

23.09.2022 21:18

Ještě před oznámením výsledků referend o připojení okupovaných území Ukrajiny k Rusku se mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyjádřil, že „jakmile bude přijato rozhodnutí o připojení k Ruské federaci“, bude se na daná území „vztahovat ústava Ruské federace“ a Rusko bude považovat snahu o znovuzískání těchto oblastí Ukrajinou za „útok na svá území“. Podle exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) lze v takovém případě od Ruska čekat cokoliv.

„Bude to útok na Rusko.“ Putinův mluvčí hrozí Ukrajině
Foto: Radim Panenka
Popisek: Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v Číně

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Peskov svá slova o tom, že Moskva bude považovat údery na Donbas a dobytá území za „útok na Rusko“, pronesl v souvislosti s pátečním zahájením referend o připojení těchto území k Ruské federaci, která probíhají od pátku 23. září do úterý 27. září.

Hlasovat v Ruskem organizovaných referendech se má na území mezinárodně neuznávaných separatistických republik na Donbase a v ukrajinských oblastech Záporožské a Chersonské.

Ruská agentura TASS zveřejnila, že v Chersonské oblasti o připojení regionu k Ruské federaci v první den hlasování byla účast pouze 15,31 %, což ukazuje, že se tamní obyvatelstvo i přes hrozbu útlaku od tamní okupační správy rozhodlo k hlasování nejít.

Ukrajinci v Ruskem okupovaných oblastech dokonce dávají najevo svůj odpor k ruským pseudoreferendům i na shromážděních. Mnoho lidí se proti konání mezinárodně neuznávaného hlasování o připojení k Rusku vyslovilo například v obci Snihurivka v Chersonské oblasti.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov již před oznámením výsledku těchto referend oznámil, že „jakmile bude přijato rozhodnutí o připojení k Ruské federaci“, bude se na daná území „vztahovat ústava Ruské federace“ a Rusko bude považovat pokusy Ukrajiny o osvobození Donbasu a dalších území za „útok na svá území“.

„Okamžitě (po rozhodnutí o připojení k Rusku) vstoupí v platnost ústava Ruské federace týkající se těchto území. V tomto ohledu je vše velmi jasně stanoveno,“ řekl Peskov podle ruské agentury TASS.

„Pokud dojde k aktu připojení těchto území k Ruské federaci, pak již budou platit příslušná ustanovení naší ústavy,“ dodal.

Někteří politici míní, že je namístě tato slova brát vážně. Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dokonce obává, že ruský prezident Vladimir Putin může skutečně mínit vážně i své výhrůžky jadernými zbraněmi.

„Nemůžeme to brát na lehkou váhu. Už se nám jednou stalo, že jsme nebrali stoprocentně vážně hrozbu invaze na Ukrajinu. Ještě před půl rokem celá řada odborníků tvrdila, že ta invaze není realistická, a potom jsme se divili. Tuto chybu bychom neměli opakovat,“ uvedl Zaorálek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Bývalý šéf české diplomacie pronesl, že pokud Rusko s odvoláním na výsledky pseudoreferend vyhlásí ona území Ukrajiny za svoje, lze čekat od Moskvy cokoliv. „Když se to území prohlásí za území Ruska, vztahuje se na to, co řekli – jakmile bude ohroženo území Ruska, jsme ochotni použít cokoliv. To je naprosto racionální úvaha a my na to musíme racionálně odpovídat,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…