„Byl jsem ve škole. Ty děti mají vážně strach!“ Babiš vedle smršti na Fialu prozradil znepokojivou věc

12.12.2023 21:40 | Monitoring

Firmy kolabují, zhoršuje se život lidí. Expremiér a předseda opozičního parlamentního hnutí ANO Andrej Babiš se v rozhovoru pro Deník.cz opřel do vlády kvůli důsledkům, jež na naši společnost dopadají v nezvládnuté energetické krizi. Poukázal, jak generál Řehka šíří strach i mezi dětmi, ty o tom Babišovi vyprávěly. A přidal otazník k zahraničním cestám předsedkyně Sněmovny a předsedy Senátu.

„Byl jsem ve škole. Ty děti mají vážně strach!“ Babiš vedle smršti na Fialu prozradil znepokojivou věc
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

Úvodním tématem rozhovoru byly vysoké ceny potravin. Obchodní řetězce ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) oznámily, že v lednu budou zdražovat. Předseda hnutí ANO zdůraznil, že příčinou všeho je fakt, že vláda způsobila vysokou inflaci, když nezastropovala cenu elektřiny u výrobců. „Ta debata by měla být o elektřině,“ zdůraznil bývalý předseda vlády.

Odmítá slova ministra zemědělství, že stesky obchodních řetězců, potravinářů a zemědělců na to, že se zvyšují energetické vstupy, nejsou namístě, protože jejich náklady nekopírují zvyšování cen elektřiny a plynu. „To není pravda, ERÚ jasně oznámil navýšení té pohyblivé složky, tam ten dopad na průmysl bude obrovský, bude to v miliardách,“ připomněl v rozhovoru Babiš.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Vzpomněl slova premiéra Petra Fialy (ODS) „nenecháme nikoho padnout“, v kontrastu s tím Babiš zmínil, že kvůli vysokým cenám energií skončila jedna z nejstarších českých skláren v Květně, která fungovala téměř 230 let, a podobných je celá řada. „Firmy kolabují, bankrotují, protože jsou vysoké ceny elektřiny. Postihne to i průmysl i lidi, zdraží a zhorší to život všech,“ doplnil expremiér.

„Pan premiér říká, že pomáhá. Nepomáhá! Vláda nepomáhá vůbec, ani lidem, ani firmám,“ rozčiloval se Babiš, že vláda nedělá dostatečná opatření v energetické oblasti. Zopakoval, že je potřeba vykoupit a zestátnit ČEZ a zastropovat cenu elektřiny u výrobců.

„Pan premiér problémy neřeší, nechá to vše na ministrech, a potom, když už je velký problém, tak přijde jako zachránce, dělá tiskovou konferenci.. neuvěřitelné věci,“ pousmál se nad tím, jak Petr Fiala nezvládá podle jeho slov ani problémy českého zdravotnictví.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Následovalo zahraniční téma – Ukrajina. Podle Babiše by bylo vhodné, aby politici začali mluvit o míru, ne jako náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka, který podle Babiše stále straší jadernou válkou. Šéf hnutí ANO popsal, že se setkává s dětmi, které jsou kvůli tomu plné strachu. „Včera jsem byl ve škole v Rumburku, na zdravotní škole. Ptal jsem se jich na to a oni vážně mají strach, protože čtou, jak tu náčelník Generálního štábu vykládá, že se máme připravit na jadernou válku. Proč to říká?“ zamračil se expremiér.

Na argument, že jadernými zbraněmi hrozí ruský prezident Putin, kontroval slovy. „Ano, ale my jsme přece členy NATO. Je tu článek 5, nejmocnější armáda světa je americká armáda, máme spojence. Takže myslím, že takové strašení není vhodné,“ konstatoval.

Stranou nezůstaly ani volby, které Česko čekají v příštím roce. Jako klíčové Babiš označuje hlavně volby evropské. „Tam je to zásadní pro osud Evropy a my uděláme vše pro to, abychom uspěli a vyhnali tu šílenou Ursulu von der Leyen, která zavedla novou zelenou totalitu v Evropě a ničí tu Evropu. Tito lidé nikým nevolení tam nemají co pohledávat,“ řekl Babiš.

Opřel se i do zahraničních cest předsedů obou komor Parlamentu ČR. „My děláme aktivistickou zahraniční politiku, jsme pro smích. Vystrčil, ten se ani nedomluví anglicky, je to fakt peklo. Pekarová jede na Tchaj-wan, aby Tchajwanci investovali čipovou fabriku v Drážďanech, a ještě říká, že je to pro nás výhodné. Ne, není to pro nás výhodné,“ neudržel Babiš hořký smích nad počínáním nejvyšších českých ústavních činitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…