„Chtít jejich smrt je slušnost.“ Umělec z pořadu ČT přidal a chytil se do pasti

11.03.2021 14:34

Přál smrt Pavlu Tykačovi a možná i těm, kdo s ním mluvili. Omluvil se? Ne. Dokumentarista Vladimír Turner trvá na tom, že přeje smrt všem oligarchům. „Což vidím jako slušnost, ne urážku,“ řekl na instagramu. Podle Tomáše Jirsy, který rozhovor s Tykačem vedl, je potřeba udělat v písku čáru. „Války se vedou sice neúprosně a vášnivě, ale smrt se protivníkovi nepřeje, a zejména ne jeho dětem a rodině,“ míní. A Turner, což ho může trápit víc, schytal kritiku i od ,,vlastních".

„Chtít jejich smrt je slušnost.“ Umělec z pořadu ČT přidal a chytil se do pasti
Foto: Repro Česká televize
Popisek: Dramaturg a aktivista Vladimír Turner

Jak jsme již včera informovali, za jeden díl podcastu Insider se jeho autorům z Info.cz dostalo nevítané pozornosti. Hostem pořadu byl miliardář Pavel Tykač, vlastník společnosti Czech Coal (kterou překřtil na Sev.en Group) a elektrárny Chvaletice. Výběr hosta zřejmě popudil umělce, dokumentaristu Vladimíra Turnera. Na twitteru napsal: „Upřímně vám přeju smrt v bolestech, a to samý celejm vašim rodinám.“

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Turner byl např. hostem Rádia Wave Českého rozhlasu, objevil se také v ArtZóně na ČT Art. Angažoval se též na nyní již vystěhované Klinice, v roce 2018 se na místě promítal jeho film Za uhelnou oponou. „V neutěšené postapokalyptické krajině uhelné pánve na severu České republiky se skrze výtvarně pojatý film seznamujeme se současným environmentálním hnutím, jehož motem je ‚změňme systém, ne klima‘. Proč jsou tito ekologičtí aktivisté označováni za extremisty, je pro režiséra jeden z příkladů toho, jak si stát buduje nepřítele, na základě čehož posiluje svou moc,“ zní popis tohoto díla. Není tedy tajemstvím, na jaké straně barikády Turner stojí, ani proč nenávidí zrovna Tykače.

Turner v tweetu neupřesnil, zda mají zemřít v bolestech Tomáš Jirsa a Michal Půr, kteří s Tykačem mluvili, nebo jenom miliardář či dokonce všichni tři. Jak ovšem odhalil Michal Půr, Turner přece jenom věc komentoval. A to na instagramu. Kde z něho vylezlo: „Chtěl bych zdůraznit, že smrt přeju všem oligarchům, kteří zničili tuhle zemi a životy lidí. Což vidím jako slušnost, ne urážku.“

„Hele, kdo tady říkal, že Vladimír Turner ten tweet smazal a někde si sype popel na hlavu? Haha. Kdybyste to blbě pochopili, tak to nebyla urážka, ale slušnost,“ rýp si Půr.

„Osobně oceňuji řadu lidí, kteří se k tomu postavili čelem a nejvíc oceňuji lidi z Turnerova myšlenkového okolí, kteří to odsoudili, i když za to schytali hejt. Anebo mi to napsali. Myslím si, že je potřeba občas nakreslit čáru do písku, že války se vedou sice neúprosně a vášnivě, ale smrt se protivníkovi nepřeje, a zejména ne jeho dětem a rodině.

Já osobně na sobě pozoruji klesající vůli trávit čas kulturními válkami a spory, které nás nikam neposouvají. Ambicí je napřít čas do Insideru a tam spíš ty bubliny propichovat, a ostatním věcem nevěnovat pozornost, pokud to jen trochu půjde,“ vyjádřil se k celé záležitosti druhý moderátor podcastu Tomáš Jirsa, který o Turnerovi také jako první napsal.

Mezi těmi, kdo vyzval Turnera k omluvě, byl kupříkladu klimatický reportér Deníku Referendum Radek Kubala. Nejprve zmínil, že je poslední, kdo by se Tykače nebo Půra a Jirsy zastával. „Vždycky budu upozorňovat, když budou pracovat a psát v zájmu uhlobaronů. Ale přát jim smrt, to je fakt trochu moc. Sorry jako, měl by ses omluvit...“ vzkázal Turnerovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…