„Dobyt*k!“ Babiš ohlásil kulku v obálce. Novináři ho převálcovali. Rakušan přispěl děsivou poznámkou

21.01.2023 16:06 | Ze sítí

Prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO v sobotu vystoupil s prohlášením, že kdosi anonymně poslal jeho ženě Monice obálku s ostrým nábojem. Jeho protikandidát takovéto chování, ať už za ním stojí kdokoliv, odsoudil. A přišly i další rekce. Politici se začali přít o to, kdo může za radikalizaci kampaně.

„Dobyt*k!“ Babiš ohlásil kulku v obálce. Novináři ho převálcovali. Rakušan přispěl děsivou poznámkou
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš mezi novináři

Babiš na sobotní tiskové konferenci, po které odmítl odpovídat na otázky novinářů, konstatoval, že on i jeho příznivci čelí odpůrcům, kteří na jeho akcích pískají a obecně se chovají nevhodně. A teď to zašlo ještě dál. Kdosi jeho rodině poslal ostrý náboj.

„A dnes nám doručili domů ostrý náboj. Proto chci vyzvat členy koaliční vlády i jejich prezidentského kandidáta, aby vyzvali své příznivce a voliče, aby nenapadali občany, kteří vyjadřují jiný názor,“ řekl Babiš. Své prohlášení uzavřel tvrzením, že volby mají být svátkem demokracie, nikoli agrese.

Babišův protikandidát v prezidentské volbě Petr Pavel posílání kulek v obálkách odsoudil jako absolutně nevhodné. A jedním dechem Babiše vyzval, aby konečně začal vést slušnou kampaň.n „Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky A. Babišovi a jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou AB vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň,“ napsal Pavel na twitteru.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Právník a člen ODS Ondřej Šimíček si položil otázku, kam ještě Babiš zajde. „Co budě? Přežil jsem atentátě. Vyhrožují rodině. Bol som ve vlaku s Fialem a Morawieckym, ale vymazali mě z fotek. Volal mi Zelenskyj. Něchali mi vzít DNA a som potomek Karla IV...“ nastínil další možný Babišův postup v nadsázce.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Na sítích padl také dotaz, zda Babišovi kulku doručil dopravce PPL.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Publicista Martin Bartkovský z Reflexu připomněl, že Babiš v kampani „straší válkou“ a stává se katalyzátorem nenávistných projevů ve společnosti. „Možná, že někdo opravdu poslal Monice Babišové náboj v obálce. Zcela určitě ale její manžel vytáhl plakáty s těmi nejodpornějšími slogany, strašil válkou a hecoval příznivce k nenávisti vůči vládě a Ukrajině. Andrej Babiš je původce i katalyzátorem těchto nálad ve společnosti,“ napsal Bartkovský.

„Pokud někdo vyhrožuje Babišově rodině, je to odsouzení hodné a odporné. Sám jsem ale byl na jeho mítinku v Děčíně a k Monice se všichni chovali slušně. Příznivci, ale i odpůrci AB. Hněv míří jen na jeho hlavu za to, čeho všeho se v životě neštítil použít v kampani i byznyse. Společnost tu v paktu s Milošem Zemanem rozesírá 10 let a jen sklízí plody své práce. Ani v řeči, kde mluví o tom, že někdo vyhrožuje jeho ženě, si neodpustí rýpnout do vlády, osočit jinou stranu nebo si vymýšlet, že ho lidi chtěli umačkat. Z prohlášení dělá kampaň. Dobytek,“ rozvedl myšlenku.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Publicista Čestmír Strakatý, taktéž z Reflexu, konstatoval, že Babiš ze sebe dělá oběť, ale sám k polarizaci společnosti přispívá. Případné posílání kulek je ale podle Strakatého tak jako tak odpudivé.

„Nicméně pokud někdo opravdu poslal rodině AB obálku s nábojem, je to hnus, který by měl být vyšetřen. A taky je pravda, že jeho odpůrci jsou velmi hlasití a někdy ostří. Bohužel už AB zapomíná, že to nejsou emoce bez příčiny. A že za ně nese minimálně spoluzodpovědnost,“ uzavřel Strakatý.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Středočeský kavárník Lukáš Valenta naznačil, že si mohl Babiš inkriminovanou obálku poslat sám. „Poprosím Policii ČR, aby prověřila závažné obvinění kandidáta Andreje Babiše o obálce s nábojnicí. Předkládám i dva tipy, jak vést vyšetřování: 1) Žádná obálka nepřišla a jedná se o poplašnou zprávu. 2) Obálku si kandidát zaslal sám. Děkuji.“

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Špičkový lékař, sportovec a kritik někdejších covidových restrikcí Lukáš Pollert na twitteru napsal, že agresivita příznivců Petra Pavla narůstá.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Pár slov k Babišovu vystoupení napsal i komentátor serveru Seznam Zprávy.cz Jindřich Šídlo. „Takže kulka v obálce. Dál...“

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) žádá spoluobčany, aby se nedali Babišem zmanipulovat. „Babišova kampaň se neštítí ničeho. Přivedla naši zemi do varu. Vystrašil ty nejzranitelnější, od dětí po seniory. Nezná hranice slušnosti, morálky. Lže i dnes. Víme, jakým nadávkám a výhrůžkám čelí ti, kdo proti AB vystupují. Vím o tom své a prosím: nedejte se jím zmanipulovat,“ napsala.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Ministr vnitra Vít Rakušan výhružky směřované k Babišovi odsoudil. „Odsuzuji jakoukoliv agresi. A jako ministr vnitra garantuji, že policie se výhrůžkou manželce pana Babiše bude zabývat stejně vážně jako výhrůžkou komukoliv jinému v naší zemi. Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Babiš pro to může hodně udělat,“ napsal ministr. A podělil se o svou vlastní zkušenost s výhružkami směřovanými jeho rodině.

„Třeba tím, že změní styl své kampaně. A ještě něco: Před 14 dny mi někdo napsal: ‚Tvoje děti se jmenují Agáta, Matěj a Jonáš. Vím, na kterém hřišti si hrají.‘ Vážně mě nenapadlo, že by za tím stál Andrej Babiš, a nenapadlo by mě něco takového vypustit do veřejného prostoru. Andrej Babiš se tímto nepřímým obviněním dopouští toho, co mu vytýkám dlouho: rozděluje společnost, vyvolává strach a nenávist,“ vyjevil Rakušan.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Expremiér Mirek Topolánek napsal: „Cesta, jak zcela a úplně ochránit rodinu, je jediná, Andreji. Víš to, je to zas a jen o prioritách. Útoky na Tvojí paní mě mrzí (všechny, i tady na tw.), ale viníkem jsi Ty... Nekňuč a rozhodni se správně,“ ponouká Topolánek.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Publicista, šéfredaktor Info.cz Michal Půr podotkl, že je super, pokud do Průhonic doručují poštu i v sobotu.

Reakce na tiskovou konferemcicAndreje Babiše..

Konzervativní youtuber Ondřej Tesárek si položil otázku, jak daleko Babiš ještě zajde. „Jestli to takhle půjde dál, Andrej si kvůli zvolení zase unese rodinu na Krym,“ napsal.

Reakce na tiskovou konferenci Anbdreje Babiše

Policie ČR oznámila veřejnosti, že případ řeší. „Od dnešního rána prověřujeme výhružné oznámení, se kterým se na policii obrátil pan Babiš. Ve věci provádíme potřebné úkony, které ale z taktických důvodů nemůžeme blíže konkretizovat,“ uvedli strážové zákona.

Reakce na tiskovou konferenci Andreje Babiše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Babiš chce mír, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 21.01.2023 18:53:03
To si nesmí dovolovat, házet pětihnusu vidle do plánů.

|  11 |  1

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…