„Drahoš je opravdu slabý, má jen slušnost!“ Mirek Topolánek besedoval s veřejností a v jednu chvíli šokoval tím, co prý po týdnu našli v kanceláři

03.12.2017 14:41

REPORTÁŽ „Drahoš? To je komedie!“ „Ubezpečuji Vás, že si ho Andrej Babiš namaže na chleba,“ vyjádřil se ke kandidatuře profesora Jiřího Drahoše na besedě ve Valašském Meziříčí Mirek Topolánek. Okomentoval své další soupeře v prezidentské volbě, řeč byla o „štěnicích“, ovlivňování voleb a současné politické situaci: „Odvažuji se tvrdit, že v situaci, kdy bude Andrej Babiš premiérem, ať už se toho trestního oznámení zbaví tím, že ho nevydají, nebo že to zastaví jeho ministr vnitra nebo spravedlnosti přes prokuraturu s podporou SPD a komunistů, je začátek druhé republiky, druhé polistopadové republiky,“ obává se Topolánek.

„Drahoš je opravdu slabý, má jen slušnost!“ Mirek Topolánek besedoval s veřejností a v jednu chvíli šokoval tím, co prý po týdnu našli v kanceláři
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek na besedě ve Valašském Meziříčí

Ještě před začátkem diskuse se Topolánek lidem představil. „Normálně to nedělám, ale zjistil jsem, že Topolánek, o kterém píší v novinách, je v zásadě úplně jiný člověk, úplně ho neznám,“ vysvětlil. Shrnul své působení nejen v politice, ale i v podnikání. Po revoluci založil firmu a než odešel do politiky, měla obrat 650 milionů. „Z tohoto pohledu byl odchod do politiky velká chyba,“ poznamenal. Vyjmenoval úspěchy i pády v ODS a pak přešel k důvodu, proč kandiduje v prezidentské volbě: „Úplně mě zlomila tiskovka v Lánech, tam jsem se rozhodl definitivně. Jen pak stačilo, když můj zaměstnavatel a moje žena řekli ano a šel jsem do toho bez přípravy, bez peněz, bez vizuálu, bez připravené kampaně. Pološílený kousek. Udělal jsem jich v životě několik a nejsem zvyklý, i když je to pološílené, prohrávat. Jdu to vyhrát. To chci, abyste věděli. Není to žádná hra. Ztráta soukromí s extrémně vysokým tlakem…Musel bych být blázen, kdybych to bral jako hru,“ popsal.

Babiš se Zemanem mají prý dohodu: „Já tobě, ty mně“

Vysvětlil pak i to, proč si myslí, že jednání po volbách je v současné situaci nestandardní. Použil příklad německých voleb, které vyhrála CDU-CSU, druzí socialisti, vyrostla AfD i Zelení. „Jednali o jamajce, ale jednání nedopadlo. Koalice byla natolik heterogenní, že nenašli programový průsečík, sestavovali většinovou vládu. Pořád se ale nic nedělo. Minulý týden se začalo spekulovat o předčasných volbách. Prezident Steinmeier, kterého znám velmi dobře, bývalý sociální demokrat, který ví, že koalice mezi CDU-CSU a SPD poškodí nejvíc sociální demokracii, neřekl, uděláme předčasné volby, řekl jim: ke stolu panáčci a jednejte. I náš prezident má tuto kompetenci a sílu tím, jakým způsobem to jednání vede, strany přinutit k jednání. Ne k dohodě, k jednání,“ popisoval s tím, že cílem každých normálních voleb je ustavení většinové koalice v poměrném systému, který generuje koalice. Zmínil i to, že u nás jsme měli po týdnu jasno a Andrej Babiš sdělil, že sestavuje menšinovou vládu. Na tuto adresu prezident upozornil, že Andreji Babišovi dal nejen pověření, „dal mu bianko šek na dva bianko pokusy a dal mu pokus třetí a šestého jmenuje premiéra Babiše a třináctého vládu“.

„Přestože nebyl ani jeden pokus o sestavení většinové vlády, v situaci, kdy možných koalic je nejmíň třicet. Některé jsou velmi bizarní, nemusíme si je přát, ale povinnost prezidenta je vést politickou scénu k jednání a uzavření koaliční smlouvy s většinovou podporou parlamentu,“ uvedl. A proč tohle dělá? „Má s Andrejem Babišem samozřejmě dohodu. Já tobě, ty mně. Je to strašné,“ uvedl. Spousta lidí podle něj skutečnou situaci nechápe. „Proč mu to nedají? Vždyť vyhrál volby! Tak mu to dejte, ať sestaví vládu. Hádají se tam, debilové, tradiční strany. Takto přemýšlí asi šedesát nebo sedmdesát procent lidí v této zemi. V této situaci jít do prezidentské volby je hodně kaskadérský kousek, ale stojí to za to. Vyčítal bych si celý život kvůli dětem a vnukům, že jsem to neudělal.“

„Není to standardní, není to, co bychom od něj čekali. Měl říct: Milý Andreji, ty jsi trestně stíhaný, pověřuji tě sestavením vlády, ale bude jiný premiér a přineseš mi většinovou vládu, protože je možné ji ustavit. Ne jak v mém případě, kdy to bylo sto na sto. To je nejhorší situace, která může politiky potkat,“ dodal.

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí

Začala prakticky druhá republika

Připomenul, že prezident může částečně ovlivňovat justici, měnovou politiku, zastupovat stát navenek. „Kromě absolutně výlučného postavení při sestavení vlády je to právě zahraniční politika, kterou má prezident spoluvytvářet,“ konstatoval s tím, že vidí možnost vrátit zem na polistopadovou trajektorii. „Když zemřel T. G. Masaryk, v podstatě skončila první republika. Všichni, co vylezli z nor, sedlina, začali na první republiku plivat. Začala prakticky druhá republika. Jak si pamatujeme z dějepisu, skončila válkou. Odvažuji se tvrdit, že v situaci, kdy bude Andrej Babiš bude premiérem, ať už se toho trestního oznámení zbaví tím, že ho nevydají nebo že to zastaví jeho ministr vnitra nebo spravedlnosti přes prokuraturu s podporou SPD a komunistů je začátek druhé republiky, druhé polistopadové republiky. Cítíme to všichni. Co se s tím dá dělat ? Musí se strany vrátit ke svým voličům, protože není pravda, že voliči opustili strany, je to spíš naopak. Musí se snažit vývoj otočit zpátky, pokud budou příští volby ještě alespoň relativně svobodné,“ popsal Topolánek.

Z protikandidátů jedině Fischer. Drahoš je slabý

Podle Topolánka nemáme jinou možnost, než být v Evropské unii, i když se mu na ní nelíbí už skoro vůbec nic. Nechce euro, nechce nekontrolovanou migraci. Popsal, jak se mění Švédsko, Francie nebo Belgie.

Jediný z protikandidátů, který je podle něj schopen úřad prezidenta vykonávat, je Pavel Fischer. „Představa, že si tam sedne něco mezi tatíčkem Masarykem a Bohem, kterou lidé mají, průzkumy to říkají jasně, že slušný profesor Drahoš bude dobrým prezidentem? Ubezpečuji Vás, že si ho Andrej Babiš namaže na chleba. On je opravdu slabý, má jen slušnost. Za tím není žádný názor, za tím není žádné řemeslo. Politika je řemeslo a na tom si absolutně trvám. Když chce někdo vyjednávat a nutit strany k vyjednávání, musí minimálně vědět kdo je kdo,“ uvedl. „Zeman to už dělat nesmí,“ doplnil s tím, že zdravotní stránka je jen jedna část důvodu. „Nemůže to dělat hlavně proto, že politika, kterou začíná standardizovat, politika mnoha azimutů, v zahraniční politice znamená prakticky otočení na Východ. Někdo další to musí vrátit zpátky,“ uvedl. Nestandardnost jeho politiky je podle Topolánka riskantní pro další vývoj i proto, že v druhém funkčním období prezidenti nemají „žádné limity, žádné zábrany“.

Zmínil i to, že sám přináší určitou kompetenci, i když si s sebou nese „batoh nějakých starých problémů“, někdy virtuálních, někdy skutečných. „To je v této chvíli můj jediný problém. Nevole, která se proti mně zvedla. Znovu rozemílání věcí, které se třeba nestaly, ukazuje, že připravená hra, že Miloš Zeman vlastně kampaň nedělá a pan profesor Drahoš se promlčí do druhého kola, tak jak to bylo připravené, do toho jsem jim hodil vidle. Už za to si zasloužím pochvalu. Já ale pochvaly moc neberu, já beru pouze výhru. Chci se do druhého kole dostat,“ dodal.

Zmínil, že jeho výhodou je zkušenost s reakcí na útoky. „Profesor Drahoš se nám začal sypat po první otázce, jestli mu nevadí, že dostal milion korun od kontroverzního podnikatele Luďka Sekyry. To se nemůže stát,“ poznamenal. Na adresu Marka Hilšera upozornil, že jde o typ člověka, který je připraven do politiky jít.

„Barack Obama byl jeden z nejslabších prezidentů…“

„Jako předseda Evropské rady jste byl v televizi s Barackem Obamou. Barack Obama byl o hlavu menší. Kolik měříte?“ padl první dotaz v diskusi, která pak následovala. „Měřím 193 a při téhle výšce jsem měl dorosteneckou váhu volejbalovou 75 kilo,“ poznamenal Topolánek se smíchem a zhodnotil, že teď už je to jinak. Pak se vrátil k Obamovi: „Když mi teď někdo vyčítal, jestli nejsem ruský šváb, tak jsem si vzpomněl na to, že jsem vykrvácel politicky při prosazování americké základny v Brdech. I tehdy se tu aktivizovali spící agenti,“ uvedl. „Barack Obama byl jeden z nejslabších prezidentů, kteří v té poslední době byli,“ podotkl a vyjmenoval několik jeho „zásadních chyb“. Například to, že „ustoupil Rusku“. „Kdyby americká základna byla v Polsku a v Česku, Krym a východní Ukrajina by neproběhla takto, nebo by neproběhla vůbec. Jsem hluboce presvědčen, že to, že Barack Obama opustil střední Evropu, byla fatální chyba. Udělaly to západní mocnosti několikrát v dějinách a vždycky to byla chyba,“ popsal Topolánek a k chybám připočítal i nezvládnutí Arabského jara nebo odchod z Iráku. „Nejsem ten, kdo by adoroval Ameriku, na druhou stranu nikoho jiného nemáme. Modleme se za to, aby Amerika zůstala v NATO, aby se nenechala znechutit evropským postojem budovat nějaké paralelní struktury, když není schopná ubránit vlastní hranice,“ dodal. 

Odposlechy, stopa po štěnici

V debatě zazněly i dotazy, co je lepší, národ nebo prosperita, lidé se zajímali o Lisabonskou smlouvu. Ptali se i na to, jak se mají v informacích orientovat.

A zazněl i tento dotaz: „Selský rozum vidí, že v západní Evropě je bordel a že je to průser už teď. Ale Vy jste říkal, že nemáme jinou možnost. Co s tím?“ „Zachmuříme se…. Ne, je to jediná možnost, kterou máme a já jsem si ji vyzkoušel na vlastní kůži. V době mého mandátu jsme měli určitě větší váhu než desetimilionové zemi přísluší. Dá se to, potřebujete spojence,“ reagoval a vysvětlil, že je nutné udělat dohody a blokovat nesmysly, ale nebýt jen negativní. Vyjmenoval velmi problémové situace. Ale odejít? „Není kam.“ V politice jsou podle něj možnosti jen špatné a nebo ještě horší.

Jeden z účastníků debaty se ptal i na reakci Topolánka na obavy Drahoše z ovlivňování voleb. „Může být prezidentská volba ovlivněná? Pokud ano, do jaké míry?“ „Vždycky přemýšlím nad tím, co až mám říct… Samozřejmě, že tady působí. V rámci prezidentské volby na tom má zájem několik služeb. Nebuďme naivní. My jsme našli štěnici asi po týdnu v kanceláři. Já s tím žiju od roku 2002, jsem permanentně na odposlechu, že si na mě vymýšlejí…“ Topolánek byl ale přerušen doplňující otázkou, tazatele zajímalo, kdy štěnici našel: „Dřív nebo teď?“ „Po týdnu, stopy po štěnici… nehlásil jsem to, proč?“ „Nemyslím si, že by situace byla lepší než před osmi lety. Naprosto standardním způsobem pronikají agenti kryti diplomatickou misí a vy jen řešíte, jestli je máte vypovědět hlasitou nebo tichou procedurou. Jestli bude ovlivněná prezidentská volba? Asi jo. A jak moc? Proto já je zvu do těch duelů. Jak někdo může ovlivnit duely?“ položil řečnickou otázku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…