„Dva dny po nás plivali. To by podpořil jen idi*t.“ Vondráček se rozzuřil ve studiu

24.03.2024 14:51 | Monitoring

„Buď fandíte Putinovi, nebo jste úplně naivní,“ opřel se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) do Karly Maříkové (SPD) a Radka Vondráčka (ANO) v druhé části Partie na CNN Prima News. „Raději špatný mír, než aby umírali lidé,“ reagovala Maříková. Tématem vedle pokračující války na Ukrajině byla i mimořádná schůze Poslanecké sněmovny na téma Bezpečnostní hrozby pro ČR. Vondráček vysvětlil, proč k tomu pětikoaliční návrh usnesení Sněmovny ANO nepodpořilo.

„Dva dny po nás plivali. To by podpořil jen idi*t.“ Vondráček se rozzuřil ve studiu
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Partie Terezie Tománkové z 24.3.2024

„Mě hrozně mrzí vaše chcimírovská pozice. Já chci taky mír na Ukrajině. Ale vy máte ten recept?“ domáhal se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v druhé části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News, kde byl hostem spolu s Radkem Vondráčkem (ANO), Karlou Maříkovou (SPD) a Olgou Richterovou (Piráti).

„Buď teda fandíte Putinovi, nebo jste úplně naivní,“ pokračoval Pospíšil. „Protože reálný plán na důstojný mír dneska na stole není. Pokud je, tak řekněte, jak by se udělal. Já budu první, kdo zatleská, až bude mír. Ale mír dvou suverénních států, kde bude respektována suverenita a integrita Ukrajiny, její hranice, nezávislost a právo si zvolit své vlastní politiky a režim.“

Šance na mír dnes dle slov Pospíšila není. Minimálně, dokud se o něm ruský prezident Vladimir Putin nebude ochoten začít bavit. „A omlouvám se, celé ty prezidentské volby – ta fraška v Rusku, ukazují, že Putin nehodlá povolit otěže svého totalitního režimu a aspoň malinko respektovat práva Rusů na vyjádření nezávislých názorů a bavit se racionálně s Ukrajinou,“ vyjevil Pospíšil.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53645 lidí
Na jeho slova reagovala poslankyně Maříková: „Víte, radši budeme chcimírové, než chciválkové. My říkáme, že boje by se měly pozastavit a mělo by se jednat, ne že by měla Ukrajina kapitulovat… Ale raději špatný mír, než aby umírali lidé.“

Maříková zdůraznila, že už nyní na Ukrajině umřelo přes půl milionu lidí. „Ať se Ukrajina s Ruskem dohodnou. I když pro nás to bude třeba špatný mír a Ukrajina obětuje nějaké území, nebudou tam umírat další lidé. Válka není počítačová hra,“ řekla Maříková, a že straně SPD není jedno, když umírají lidé. „Sbalte si svých pět švestek, běžte do první linie do zákopů a nezapomeňte si přibalit plenkové kalhotky. Protože až vám budou lítat kulky nad hlavami, tak je budete potřebovat,“ doporučila Maříková.

Slovo si vzala poslankyně pirátka Richterová a vyjádřila svůj názor, že i za předpokladu, že mír, o němž mluvila Maříková, by byl uzavřen, tak že Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem by dle ní dále pokračovalo v systematickém zabíjení elity Ukrajiny. „Dokud je Putin rozhodnut válčit, tak to není možné. On je prostě vojenský diktátor,“ tvrdila Richterová. A že Ukrajinci dle jejího názoru bojují i za Českou republiku a hájí tak i naši bezpečnost. „Putin se nezastaví před ničím. Cokoliv, co nebude znamenat jeho poražení, vytlačení anebo opravdu konec jeho režimu, bude jen znamenat další oddálení jeho postupu,“ prohlásila Richterová.

Poslankyně za SPD podotkla, že odsuzuje Rusko za invazi na Ukrajinu. Poukázala však na dvojí metr. „Když někam vstoupí Amerika, tak to neodsoudíme, s těmi se bratříčkujeme. Když někam vstoupí Rusko, tak je to teroristický stát,“ řekla Maříková. Odsouzeníhodné jsou dle jejího názoru obě strany.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl kvůli své pacifistické rétorice ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským (Piráti) označen za „bezpečnostní hrozbu pro stát“. Pětikoalice v reakci na Babišův uniklý e-mail svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny na téma bezpečnostní hrozby státu. Sněmovna koncem jednání odhlasovala 84 hlasy usnesení, že největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku představuje ruský teroristický režim. Tento koaliční návrh usnesení nepodpořily opoziční hnutí ANO a SPD.

Moderátorka Tománková se v souvislosti s mimořádnou schůzí zeptala poslance Vondráčka, proč hnutí ANO sněmovní usnesení nepodpořilo.

„Já si myslím, že by to podpořil doopravdy jen idiot, po tom, co po nás dva dny plivali,“ řekl důrazně Vondráček, a dodal, že celé dny ve Sněmovně poslouchali jen program Antibabiš. „Slovo Babiš tam zaznělo 144krát, samotný pan premiér 37krát. To byla schůze o Andreji Babišovi, na jejímž konci se mělo přijímat seriózní usnesení o zahraniční politice a vůbec o strategii a o bezpečnostní situaci v České republice. Prosím vás, ale tohle už je až výsměch,“ pohoršil se Vondráček.

Podle Vondráčka sněmovní schůze neměla s bezpečnostním rizikem nic společného. „Je to odklon a snaha zakrýt skutečnost, že tato vláda nezvládá české problémy a problémy naších lidí. Vláda není kompetentní v ekonomických otázkách,“ upozornil Vondráček. A zmínil, že i poslední volby koalice vyhrála díky kampani Antibabiš. „Protože je koalice teď už trochu rozklížená a unavená tím vládnutím, tak je napadlo zase nasadit program Antibabiš.“

Mimořádnou schůzi sněmovny tak Vondráček označil za „kouřovou clonu“. „Už jen z principu bych nehlasoval vůbec,“ uzavřel téma Vondráček.

„Bezpečnost je nedělitelná,“ začala pak vyprávět Richterová. „Ale hnutí ANO začalo v posledních měsících svými slovy a činy podkopávat podporu Ukrajině.“ Při mimořádné schůzi tak mělo podle Richterové ANO šanci se vyjádřit vůči Putinově invazi a postavit se za Ukrajinu.

Vondráček se ohradil: „Když vám něco po dvou dnech hnojometu nepodpoříme, tak jsme proruští… Když to jen trošku jde, tak nás chcete pošpinit a označit za proruské.“

Hnutí ANO v České republice podle Vondráčka prosazuje racionální a seriózní politiku ve vztahu k Ukrajině.

Že chtěla pětikoalice opozici na mimořádné sněmovní schůzi pouze onálepkovat, si myslí i poslankyně Maříková. „Vy jste si prostě na tu opozici chtěli ukázat prstem,“ řekla Maříková. A také obvinila pětikoalici, že se znovu vrací před volbami ke kampani Antibabiš. Dva dny strávené mimořádnou schůzí ve Sněmovně byly podle Maříkové zbytečné. „Díky vám máme tu válku téměř za humny. A jako občanka musím říct, že pod vaší vládou se bezpečně prostě necítím a že ten válečný konflikt se bohužel dostane až do Evropy,“ vyčetla Maříková vládní koalici.

Pospíšil nesouhlasil: „Válku za humny máme díky Putinovi, ale i díky vám, a pokud bude takový názor většinový, tak tu válku budeme mít brzo ve střední Evropě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten názor pane Pospíšile už dávno je., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 24.03.2024 15:27:07
Ukrajiny už má 70% lidí plný zuby. Myslím, že kdyby hnutí ANO přestalo kličkovat a jasně řeklo, co si o válce na Ukrajině myslí a kdo ji doopravdy vyvolal, měli by okamžitě preference 60%.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …