„Fialův šašek.“ Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky“

11.06.2024 4:46 | Zprávy

Na Úřadu vlády se ujal práce plukovník Otakar Foltýn, který má zodpovídat za strategickou komunikaci. A pár hodin před eurovolbami vyvolal rozruch rozhovorem, ve kterém hovořil o proruských občanech této země, které nazýval „zombíky“. Mediální analytik Vadim Petrov soudí, že jeho ve skutečnosti mise nezajímá ani koaliční politiky. „Myslím, že Fialu nějaký Foltýn vůbec nezajímá. Bude si na něčem kutat, ale jeho osudem je role králova šaška. Z něj budou mít lidé tak akorát legraci,“ říká.

„Fialův šašek.“ Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb SPOLU. Koalice ve volbách do Evropského parlamentu skončila druhá se šesti mandáty

Několik dní před eurovolbami se vláda rozhodla zásadně změnit svou komunikaci směrem ke „strategickým tématům“. K tomu byl na Úřad vlády najat voják, plukovník Otakar Foltýn, který kromě svého působení ve vojenské kanceláři prezidenta republiky také často hostuje v médiích, kde zaujímá šťavnatým slovníkem.

Ostré výroky směrem k Rusku se za této vlády po ruské invazi na Ukrajinu staly komunikačním standardem, ale plukovník Foltýn ohromoval svými peprnými vzkazy k vlastním spoluobčanům, kteří podle jeho úsudku Kremlu slouží.

K mnoha sprostým výrazům a „užitečným idiotům“, „trolíkům a trotlíkům“, nebo dokonce titulování „extremistickými a fašizujícími subjekty“ už ve vládní funkci přidal i označení „zombíci“.

„Jádro, kterým říkáme zombíci na poli informační války, tedy lidí, kteří už jsou bohužel zaměření proti vlastnímu státu, jsou nižší jednotky procent. ‚Kousnutím‘ do svého okolí, ať už reálného, nebo kybernetického, mohou vytvořit zombíky z dalších. S částí populace, kterou nemá smysl už přesvědčovat, protože na ně neplatí fakta, ale výhradně emoce, by bylo extrémně složité něco dělat. Nemáme na to čas,“ rozpovídal se o občanech této země v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Těm ostatním chce vysvětlit, jak „oddělit politické zápolení od společných hodnot, na kterých stojí náš stát“. V praxi to má znamenat, že politiky mohou kritizovat, ale institucím musejí věřit. V tomto směru chce spolupracovat i s influencery a dalšími vlivnými osobnostmi, aby působily na veřejnost.

Následně se plukovník Foltýn pochlubil, že je „v bezpečnostní komunitě známý jako buldozer“, a na rovinu řekl, že předcházejícím snahám o strategickou komunikaci chyběla vůle, kterou chce nyní nabídnout.

Pod portrétem generála premiéra Aloise Eliáše, který je prý jeho hrdinou, redaktorce vysvětloval, že „jestli výsledkem mé činnosti bude, že mě taky na konci ukřižují, byť virtuálně, tak by za mnou přesto měl zůstat kus práce“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala a spol. se podobá italské mafii minulého století., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesidoniusm , 11.06.2024 10:50:46
Brno lze označit díku jemu za Palermo Česka. Již pátý mrtvý spojený s kauzou Dozimetr a brněnské fialovic kampeličky. Jsou schopni Češi zatnout tipec této bandě nebo se bude i střílet na ulicích?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…