„Hanebná“ homosexualita? Finská poslankyně Räsänenová osvobozena. Šlo o citát z Bible

15.11.2023 12:11

Finská křesťanskodemokratická poslankyně Päivi Räsänenová se dostala do problémů, když v roce 2019 na sociální síti X, tehdy Twitter, sdílela biblický text, který odsuzuje homosexualitu jako hanebnou. Čelila kvůli tomu trestnímu oznámení, které skončilo u soudu, potažmo soudnímu líčení a odvolacímu soudu. A zdá se, že ten pro ni teď dopadl dobře.

„Hanebná“ homosexualita? Finská poslankyně Räsänenová osvobozena. Šlo o citát z Bible
Foto: FCB
Popisek: Päivi Räsänenová

Päivi Räsänenová, finská poslankyně, může podle finských médií slavit. Odvolací soud rozhodl, že ani jedno ze 3 obvinění, která proti ní byla vznesena, se neprokázala. Obviněna byla z etnické agitace proti homosexuálům. Jak prvoinstanční soud, tak soud odvolací, dal člence finského parlamentu za pravdu, že má právo na svobodné vyjádření názoru a osobní obhajobu křesťanských hodnot.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

Předmětem řízení byl poslankyní sdílený obrázek s biblickým textem, který označoval homosexuální jednání za „hanebné“.

„Helsinský odvolací soud zamítl všechna obvinění proti poslankyni Päivi Räsänenové. Okresní soud dospěl ke stejnému rozhodnutí na jaře 2022,“ napsal k případu server veřejnoprávní finské televize Yle. „Ani na okamžik jsem nepochybovala, že jsem se ve svých spisech nebo prohlášeních neprovinila čímkoli nezákonným,“ nechala se slyšet poslankyně, ale také bývalá ministryně vnitra. Vyjádřila naději, že rozhodnutí odvolacího soudu poslouží jako precedens pro obhajobu svobody slova v jakýchkoli podobných budoucích případech. „Myslím, že nejde jen o mé názory, ale o právo tisíců a tisíců dalších křesťanů vyjádřit své přesvědčení,“ zdůraznila. Upozornila také, že ke svobodě slova patří i projevy, které mohou být vnímány jako urážlivé nebo rušivé.

Státní zástupkyně Anu Mantila vážně zvažuje žádost o povolení k odvolání u Nejvyššího soudu.

K soudu přišli bývalou ministryni vnitra podpořit její příznivci.

Serveru finského listu Iltalehti bývalá ministryně vnitra řekla, že je za rozhodnutí obou soudů „vděčná“.

„Odvolací soud rovněž zamítl obvinění vznesené proti zástupci Lutherovy nadace, biskupu Juhanovi Pohjolovi. Pohjola publikoval stanoviska Räsänenové,“ napsal server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsou to úchylové, ať to dělají v soukromí a neobtěžují s tím na veřejnosti., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 15.11.2023 12:53:29

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…