„Holomóc sa otřásá v základech.“ Poslanecká komise rozsápala Babišovu verzi a udeřila na orgán Ivo Ištvana

02.02.2017 10:47

Poslanci se při dnešním jednání Sněmovny věnují reorganizaci policie. Na pořadu dne je totiž zpráva vyšetřovací komise, kterou přednesl Pavel Blažek (ODS). A jak uvedl, cílem reformy nebylo odstranění šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Zároveň však uznal, že celá akce nebyla příliš dobře připravena.

„Holomóc sa otřásá v základech.“ Poslanecká komise rozsápala Babišovu verzi a udeřila na orgán Ivo Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

I přestože policejní prezident nemá povinnost informovat o reorganizaci státní zástupce, Blažek zmínil doporučení komise, že by taková změna měla být konzultována zejména se státními zástupci. „Její příprava byla ze strany Tuhého a Laubeho značně podceněna,“ nechal se slyšet Blažek. Podle něj je také klíčové, že změna byla provedena bez předchozího upozornění, v krátkém časovém úseku, což právě dalo prostor různým spekulacím.

Komise zároveň navrhla, aby ministři zvážili, zda k prozkoumání zákonnosti Vrchního státního zastupitelství v Olomouci postačí kárná žaloba. Blažek rovněž uvedl, že dle komise pochybili bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek i šéf ÚOOZ Robert Šlachta, když veřejně vystupovali proti reformě na základě špatně interpretovaných útržků rozhovorů. Podle něj to lze chápat jako neprofesionální. „Komárek i Šlachta vycházeli z poznatků, které získali z trestních řízení, zejména kauzy Vidkun. Byli podporováni státními zástupci VSZ v Olomouci,“ nechal se v této souvislosti také slyšet Blažek.

Původní text ZDE.

Blažek rovněž popřel Komárkův výrok ohledně toho, že policejní prezident Tomáš Tuhý stojí za brutálním únikem informací. Podle něj nelze dovodit, že by se tohoto úniku informací dopustil nebo z něho byl podezřelý. 

Nutno dodat, že verzi o účelovém slučování útvarů, které mělo vystrnadit z židle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, razil zejména ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

Holomóc se otřásá v základech

Komise také podá dvě trestní oznámení – na olomouckého žalobce Petra Šeredu a inspektora GIBS Milana Vaculíka. Zároveň navrhuje vytvořit institut vyšetřujícího soudce. A nechybí ani usnesení, v němž komise žádá vládu, aby se zabývala určitými aspekty fungování Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které řídí Ivo Ištvan.

„Holomóc sa otřásá v základech...,“ zareagoval pak na Blažkova slova na Facebooku Jan Hrbáček, šéfreportér magazínu Euro. „Kdy vyjde v Lidových novinách kompro na Blažka?“ zeptal se následně.

„Ještě, aby to nezapadlo: V Holomóci špatně analyzovali odposlechy a informace z nich získané si neověřovali jinou operativní cestou. Sečteno podtrženo: V Holomóci si vykládali právo po svém. Měl by následovat soud a patřičné vyvození trestní odpovědnosti. To se ale v MF Dnes, LN nedočtete. V Respektu možná, ale s velkým vzdycháním...,“ uzavřel Hrbáček.

Poslanec Radim F. Holeček (ODS) pak uvedl: „V Olomouci by chtěl žít každý. Tedy kromě mě (sorry jako).“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…