„Já bych ho pustil taky.“ Češi ve varu z propuštěného Ukrajince. Přišla sprcha

22.08.2023 9:15 | Monitoring

Ukrajinec, který v červnu u brněnské přehrady v červnu po potyčce usmrtil Roma, je venku z vazby. Soudní jednání proběhlo jako neveřejné, ale na veřejnost pronikla informace, že soudce zpochybnil, že šlo o vraždu. Na sociálních sítích kauza vyvolává značný rozruch. Podle některých debatujících se „svět v pr**l obrací“. K případu se vyjádřil i někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf, který prozradil, proč by i on pustil obviněného Ukrajince z vazby.

„Já bych ho pustil taky.“ Češi ve varu z propuštěného Ukrajince. Přišla sprcha
Foto: FB - Brněnský hlas
Popisek: Romové před ukrajinskou ubytovnou v Brně

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
O druhém červnovém víkendu došlo u brněnské přehrady k potyčce mezi Romy a Ukrajinci, která vyústila ve smrt jednoho z Romů. Ukrajinec, který měl podle vyšetřovatelů skon Roma na svědomí, skončil ve vazbě. Z té byl však po 20. srpnu propuštěn. Po neveřejném soudním jednání. A toto rozhodnutí soudu vyvolalo mezi mnoha Čechy, Moravany a Slezany rozruch.

Na uzavřeném jednání prý soudce zpochybnil možnost, že v potyčce mezi Ukrajinci a Romy došlo k vraždě. Server Extra.cz se lidí zeptal, co tomu říkají. A dostal odpověď.

„Udělat to Čech tak dostane 20 let... tohle je vážně hrůza. Svět se v pr... obrací,“ napsala jedna z debatujících. „Je to hnus,“ přisadila si další.

Zaznělo taktéž, že se v Česku vyplatí vydávat se za Ukrajince, protože Ukrajincům se otevírají jiné možnosti než Čechům. Zaznělo také doporučení, že je třeba uspořádat další pochod v Brně a spáchat „bordel“.  

Nechyběla ani poznámka, že soudce by měl zažít to, co za bolest zažili rodiče onoho romského mladíka. „Soudce by potřeboval zažít to samé, co prožili rodiče, trauma, bolest, kterou už nikdy nebudou moci zapomenout.“

Mezi některými Romy a Ukrajinci panuje napětí

Soudce i ukrajinský muž se však dočkali i zastání v diskusi.

„Nikdy neměl jít do vazby, nebo měl být propuštěn hned jak vyšla na světlo světa ta videa. Zřejmá sebeobrana. Na druhou stranu, ta vazba asi pomohla naopak jeho bezpečí,“ konstatoval Tomáš Černík.

Mezi některými Romy a Ukrajinci panuje napětí

Celou diskusi zavřel někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf, který na Hradě působil v dobách prezidentování Václava Klause. Také Hasenkopf by prý Ukrajince propustil z vazby. Popsal, proč by tak učinil.

„Toho Ukrajince bych pustil taky, na kauci. Utéct nemá kam (na Ukrajině by skončil na frontě a z EU nám ho vydají) ... za b) žádný převratný trest mu nehrozí: Romové dělali v tramvaji bordel, on, netuše, že jsou nedotknutelní, je napomenul a strhla se bitka, při které jednoho zabil. Udělat to kdokoli jiný, než Ukrajinec, budou ho ti samí lidé, co ho chtějí zavřít, až zčerná, vynášet do nebes za to, že měl odvahu se proti Romům ozvat,“ pravil právník.

Mezi některými Romy a Ukrajinci panuje napětí

Ale novinář, bloger, spisovatel a hudebník Patrik Banga si trvá na tom, že propuštění Ukrajince je plivnutím do tváře celé romské komunitě.

„Za mě to je pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost. Plivnutí do obličeje všem těm, kdo rodině pomáhal. A plivnutí na celou romskou komunitu, která netrpělivě čekala na to, jak se s případem soudy popasují. A až teď bude nějaký člověk vyprávět na Facebooku, že Ukrajincům projde každý trestný čin, protože je stát chrání, nedivte se. I když to je blbost, lidé tomu budou věřit. Teď totiž budou mít i extremisté to správné střelivo, které bude brnkat na zvlášť citlivou notu. S razítkem soudu,“ uvedl pro server Romea Patrik Banga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zvykejte si češi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 22.08.2023 11:54:48
ukrajinci tady nastolí pořádek. Když to nepůjde po dobrém, půjde to kudlou, pistolí nebo samopalem. Budete šlapat jako hodinky, signalista vám to vysvětlí

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…