„Je mi líto Fialy.“ Babiš vyhlášen vítězem, kavárna roztrpčena

17.12.2023 16:50 | Monitoring

Reakce na debatu mezi Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Petrem Fialou (ODS) v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova na sebe nenechaly dlouho čekat. Podle některých si Babiš Fialu mazal na rohlík, který se stal na chvíli spolu se svou cenou předmětem debaty. Novinář Čestmír Strakatý pak usoudil, že Nutella zůstane středem pozornosti pravděpodobně až do voleb do Evropského parlamentu.

„Je mi líto Fialy.“ Babiš vyhlášen vítězem, kavárna roztrpčena
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

V pořadu Za pět minut dvanáct se o adventní neděli potkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tématem se staly ceny potravin nebo i inflace, která v listopadu činila 7,3 %, zatímco v Německu pouhých 2,3 %. Babiš tvrdil, že inflaci rozjela právě vláda Fialy. Fiala následně uvedl, že v příštím roce se očekává nižší inflace i ekonomický růst.

V reakci na debatu se na sociální síti X vyjádřil český novinář Jindřich Šídlo. Z debaty vyvodil, že příští volby do Poslanecké sněmovny rozhodne stav ekonomiky. „Ta debata Fiala – Babiš byla fajn. Aspoň víme, jak se teď dva roky povede kampaň. Dneska, myslím, ani jeden nepřesvědčil nikoho už nepřesvědčeného. Nakonec stejně rozhodne ekonomika,“ usoudil novinář.

V rámci debaty věnoval Babiš Fialovi Nutellu. Následně ze své aktovky vytáhl i rohlík a připomněl mu jeho cenu. Česká novinářka a ežisérka dokumentárních filmů Apolena Rychlíková seznala, že Babiš si na daný rohlík Fialu maže: „No, je mi Petra Fialy líto. Můžeme se nad tím pohoršovat, ale Babiš si ho na ten rohlík maže. I když je celý teda už úplně dada a vychýlený.“

Že nad Fialou v debatě Babiš převládal, uznal i člen redakce Reportér magazín Jaroslav Kmenta. „Politický ‚telemarketing‘ je u Fialy na bodu mrazu. Babiš ho v tomto směru válcoval,“ napsal s tím, že příští rok už bude pro vládní koalici pět minut po dvanácté.

Člen výkonného výboru Voltu Slavomír Manásek na X v souvislosti s debatou nadnesl důležitost kritického myšlení. „Kdo sleduje dnešní debatu na Nově, tak snad pochopí důležitost investovat do vzdělávání založeného na kritickém myšlení,“ výsledky podle něj sice nebudou okamžité, ale pocítí je všichni občané České republiky. „Politická debata konečně získá nějakou kulturu, která tu dnes zoufale chybí.“

„Po duelu Fiala v. Babiš potvrzeno (použiji Masarykova slova): Babiš je politická patologická sedlina společnosti pro voličskou patologickou sedlinu společnosti,“ seznal po zhlédnutí debaty politolog Alexandr Mitrofanov.

Novinář a podcaster Čestmír Strakatý k debatě přispěl se slovy, že „Andrej Babiš dobře ví, že lidi chtějí hlavně cirkus“. Předpověděl také, že téma Nutelly v České republice bude relevantní minimálně do voleb do Evropského parlamentu. Ty se mají konat v červnu příštího roku. „Je na co se těšit,“ avizoval.

Českému influencerovi Svatopluku Barekovi se z debaty dokonce udělalo špatně. „A tohle je politická debata v roce 2023. Je mi z toho zle,“ informoval na sociální síti.

V neposlední řadě se k debatě vyjádřil i její účastník, premiér Petr Fiala. Svůj příspěvek na sociální síti X započal poděkováním všem lidem, kteří se na pořad Za pět minut dvanáct dívali. Fiala zdůraznil, že se v debatě trpělivě pokoušel vysvětlovat, co jeho vláda pro blahobyt lidí v České republice dělá. Babiš ho nepřekvapil. „Můj oponent nepřekvapil a zvolil svoji obvyklou taktiku: lži, osobní urážky, ignorování faktů a nulovou osobní zodpovědnost,“ napsal Fiala.

V závěru dodal, že po zhlédnutí debaty každý může usoudit sám, co je pro Česko lepší. „Každý si může udělat vlastní obrázek o tom, co je pro budoucnost naší země lepší,“ uvedl. Příspěvek uzavřel s přáním hezkého zbytku adventní neděle.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opozice nemusí nic dělat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSochorová , 17.12.2023 18:01:51
stačí když televize zvou do debat: Jakoba, Dvořáka, Kovářovou, Fialu .........

|  23 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…