„Jedná se o vyhlášení války!” Poslední útok Sorose rozpálil Orbána do běla. Z rádia mu poslal drsný vzkaz

05.06.2017 15:51

Spor mezi miliardářem Georgem Sorosem a maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem houstne. V sázce je budoucnost vývoje maďarského politického systému.

„Jedná se o vyhlášení války!” Poslední útok Sorose rozpálil Orbána do běla. Z rádia mu poslal drsný vzkaz
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Miliardář George Soros obvinil maďarského předsedu vlády Viktora Orbána z toho, že stojí v čele „mafiózního státu”. Viktor Orbán zas maďarskoamerického investora obviňuje z toho, že platí síť neziskových organizací, které mají podporovat jím preferovanou politiku, včetně liberálnější migrační politiky. 

 

„Jedná se o vyhlášení války,” prohlásil Orbán na státním rádiu. „Čelíme finančnímu spekulantovi, který vydělal velké peníze na tom, že přivedl druhé k chudobě,” opřel se do investora maďarský předseda vlády.

 

Orbán tak odpověděl na Sorosův čtvrteční projev na bruselském Ekonomickém Fóru, kde investor hovořil o výzvách, kterým čelí dnešní Evropská unie, včetně konfliktu o vládu práva v Polsku a Maďarsku. 

 

„Velmi obdivuji to, jakým způsobem maďarský národ odolává lžím a korupci mafiózního státu, který vytvořil Orbánův režim,” prohlásil při svém čtvrtečním výstupu Soros a přirovnal současný maďarský politický systém k totalitárnímu režimu, který si ‚udržuje fasádu demokracie‘, ale ve skutečnosti lidé v jeho čele kontrolují média, soudní orgány a další klíčové instituce.”

 

Orbán v odpovědi prohlásil, že Sorosova politika je „elitářská a antidemokratická”, jelikož je v rozporu s vůlí maďarského národa. 

 

„Sám Orbán nezmínil konktrétní instituce, které mají vykonávat Sorosovu agendu, ale někteří členové jeho vlády v minulosti v této souvislosti hovořili o Transparency International a organizaci Maďarská Helsinská komise,” uvádí se na serveru news.com.au

 

Maďarský parlament již před několika měsíci schválil opatření, v důsledku kterého by mohla být ukončena činnost Středoevropské univerzity v Budapešti. V současné době se projednává zákon, který by nařizoval všem neziskovým organizacím, které získávají více než 25 000 dolarů od zahraničního dárce, aby byly oficiálně označovány za „zahraničím financované organizace”. 

 

Agitace proti Sorosovi v Maďarsku 

 

Na území Maďarska odstartovala vládnoucí strana Fidesz před nějakou dobou „plakátovou kampaň” proti maďarsko-americkému miliardáři. Na plakátech je vyobrazen George Soros, který manipuluje s loutkou zobrazující člena Maďarské socialistické strany Laszlem Botkou. 

 

„Celou agitační akci financuje organizace Fidelitas, což je mládežnická organizace strany Fidesz. V rámci této kampaně se vládnoucí maďarská strana snaží démonizovat Sorose a s ním spojené neziskové organizace, které působí na území Maďarska,” uvádí Deutsche Welle

 

Vzájemné vztahy mezi Sorosem a maďarskými vládními kruhy nebyly přitom vždy tak napjaté. V roce 1989 dostal dokonce Viktor Orbán, podobně jako ostatní členové současné maďarské vlády, od úspěšného investora stipendium k studiu na univerzitě v Oxfordu. 

 

„Tohle nebylo v porevolučních letech nijak neobvyklé. Nadace George Sorose byla velmi aktivní v procesu utváření demokracie v Maďarsku,” prozradila německému deníku spolupředsedkyně maďarské Helsinské komise Marta Pardaviová. 

 

„Dával mladým lidem, kteří byli ochotni politicky se angažovat, možnost studovat v zahraničí. Bylo důležité mít novou politickou elitu,“ dodala Pardaviová. 

 

Sorosova nadace v nastolené tradici pokračovala i po zformování demokracie v Maďarsku. Financovala snídaně pro děti ve školách, zajišťovala moderní vybavení pro nemocnice a investovala čtvrt miliardy dolarů do Středoevropské univerzity. 

 

Aktivity George Sorose maďarské vládní kruhy dlouho tolerovaly, to se ovšem v posledních několika letech změnilo. Nyní mezi oběma silami probíhá tuhý boj, který rozděluje maďarskou společnost na dvě části.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…