„Jste sráči!“ Zákulisní dohoda o ČT, Dvořák se kritikům vysměje. A zatím tvrdě udeřilo

15.10.2019 14:11

Koaliční lídři se dohodli, že ve čtvrtek při projednávání ve Sněmovně podpoří výroční zprávy České televize (ČT). Po jednání sociálních demokratů a ANO to ČTK sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sociální demokraté požádali partnery o vyjádření vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády.

„Jste sráči!“ Zákulisní dohoda o ČT, Dvořák se kritikům vysměje. A zatím tvrdě udeřilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Dohodli jsme se na podpoře zpráv. Ujištění, že programové prohlášení platí a žádný obchod neexistuje, mi od premiéra stačí,“ napsal Zaorálek.

A právě na tuto informaci reagoval mediální analytik Štěpán Kotrba. „UKRADENO: Socani se s ANO domluví a řeknou, že ČT nelže... Fakt, Martin Kolovratník? Jestli, tak jste sráči,“ napsal Kotrba na svém facebookovém profilu. 

Debatu o výročních zprávách České televize dolní komora už několikrát přerušila. Tentokrát je šestice zpráv zařazena na jednání Sněmovny ve čtvrtek odpoledne. V minulosti zaznívala kritika na adresu veřejnoprávní televize zejména z řad představitelů hnutí SPD a také KSČM. Nyní část kritiků systému financování televize navrhuje i změnu v poplatcích, podle Zaorálka by to nebylo systémové. Kdo však ruku pro přijetí zpráv o hospodaření ČT nezvedne, je bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Rozhovor s ním přinášíme ZDE.

Staněk je totiž dle svých slov zděšen, v jakém stavu se Česká televize nachází, a volá po konci generálního ředitele tohoto veřejnoprávního média, Petra Dvořáka. „Copak si myslí, že jsou lidé tak hloupí?“ táže se s odkazem na Radu ČT, která podle něho vůbec nekoná.

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí

K projednávání zpráv o hospodaření ČT se před kameram veřejnoprávní televize vyjádřil také poslanec sociální demokracie Petr Dolínek a ten viděl situaci zcela jinak, než jeho stranický kolega Antonín Staněk.

„Bohužel za tím trošičku cítíme tlak, že některé síly ve Sněmovně, tím nemířím na konkrétní stranu, ale spíš průřezově v některých stranách, se snaží držet Českou televizi v šachu a snaží se, aby Česká televize byla trošičku pod vlivem politiky. místo toho, aby se věnovala té roli, proč je zřízena, tp znamená média veřejné služby,“ varovasl Dolínek.

Jako zpravodaj některých zpráv o hospodaření České televize oznámil, že Česká televize v oblasti činnosti působila správně a dodržovala všechny zákonné limity. Pracovala dokonce tak dobře, že ČT24 i ČT Déčko slaví úspěch i v evropském srovnání.

„Samozřejmě, že kritika médoí veřejné služby je a místě, ale z pohledu sociální demokracie má probíhat veřejně, nemá se stát, že Česká televize bude pokoutně řešena přes tyto zprávy. Ty zprávy mají svoji roli, ale nejsou to zprávy o celkové existenci té televize, ale o jejich konkrétních segmentech,“ připomněl poslanec.

Sociální demokraté prý podpoří schválení těchto zpráv tak, aby byly ve čtvrtek vypořádány.  

„Kdo jste se podíval v posledních měsících na polskou TVP, tak to je přesně to, co mi nechceme. My nechceme, aby dostala Česká televize politický chomout a aby musela být Česká televize pouze jednoznačně hlásnou troubou vlády. My jsme rádi, že Česká televize může být veřejné médium pro všechny,“ doplnil ještě Dolínek.

Nad jeho slovy kroutila hlavou analytička Irena Ryšánková, která chtěla vědět, zda je v pořádku, když jsou zprávy o hospodaření ČT projednávány na semináři zas zavřenými dveřmi, o jehož svolání požádal ředitel ČT Petr Dvořák. O tomto jednání informoval i server ParlamentníListy.cz.

„Poslanec Dolínek pravil, že zprávy ČT schválí, protože debatovat o ČT na plénu u příležitosti zpráv je "pokoutní". Zatímco uzavřené semináře pokoutní nejsou. Tak jo,“ uvedla Ryšánková na sociální síti Facebook.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Odkládané projednávání zpráv ČT je sledováno zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…