„Jste zatčeni!“ Toto se prý děje v USA poté, co Trump přitvrdil v imigrační politice

04.02.2017 9:29

To, jak v USA málem naletěla podvodníkům, popisuje v dnešní Mladé frontě Dnes její redaktorka Jana Cíglerová.

„Jste zatčeni!“ Toto se prý děje v USA poté, co Trump přitvrdil v imigrační politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Dobrý den. Toto je urgentní výzva. Tuto zprávu dostáváte proto, že jste byla na základě podnětu Finančního daňového institutu zatčena. Bezodkladně kontaktujte toto číslo, ozvalo se koncem týdne na záznamníku jejího domácího amerického telefonu.

To bude asi pro ty, kteří bydleli v domě před námi, řekla si a zprávu ignorovala. Neexistuje jediný důvod, proč bych měla mít ve Spojených státech problém se zákonem. Jsem tu dva měsíce a k pobytu mám přece všechna potřebná povolení, říkala si.

Jenže druhý den volali zase. Finanční daňový institut neboli IRS je mocný úřad, který spadá pod americké ministerstvo financí a jehož úkolem je vybírat federální daně. „Jestli si tito úředníci myslí, že mám problém, tak mám nejspíš vážně problém a bude lepší s nimi mluvit. Znervózněla jsem,“ přiznala redaktorka.

Neuplynulo ani půl hodiny a telefonát ze stejného čísla už opět zvonil. Potřetí během dvou dnů.

Stejný vzkaz, stejná urgence v hlase muže, který zněl přísně a akutně. „Ve vlastním zájmu okamžitě zavolejte na toto číslo, oznamujeme vám, že jste zatčena.“

Redaktorka si zapsala číslo, a protože nebylo místní, zadala si ho pro jistotu do vyhledávače. A hned bylo vše jasné. Urgentní telefonáty od údajného finančního institutu jsou ve skutečnosti od masivní sítě podvodníků, kteří se speciálně zaměřují na lidi, již se do USA přistěhovali.

Funguje to prý jednoduše: volající vyvinou na adresáta silný, manipulativní nátlak hraničící se šikanou a vysvětlí mu, že dluží daňovému úřadu různě vysokou částku. Právě za tu mu hrozí trestní postih vězením, pokud ji ovšem okamžitě a nejlépe v hotovosti neuhradí.

Strach, který takovým telefonátem v člověku vyvolají, je pochopitelný. I ti, co mají ohledně daňových odvodů zcela čisté svědomí, se vždycky mohli nevědomky zmýlit. Důsledky, které by to pro jejich další život v USA mohlo mít, jsou právě v těchto dnech ještě konkrétnější než kdykoliv před tím. Trump slíbil za sebemenší přestupek nemilosrdný návrat do země původu, a jak je vidět, své předvolební výhrůžky opravdu uskutečňuje.

Zmínění podvodníci se v USA objevili už před časem a trvalo několik let, než je americká policie odhalila. Mezitím ale zločinci vymámili z bezmála tří tisíc obětí přes 23 milionů dolarů, tedy víc než půl miliardy korun.

„Až nervozita posledních dní, kterou vyvolaly rázné proticizinecké kroky Donalda Trumpa, pro tyto podvodné výhrůžky zase vytvořila prostor.“ Dokonce takový, že podvodníci skoro napálili i redaktorku MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…