„Kolik dali na tu Ukrajinu?! 4,5 miliardy za zbraně. Kolik stáli uprchlíci?“ Babiš se rozpálil. Je to na kameře

01.08.2022 21:56 | Ze sítí

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve svém týdenním hodnocení Čau lidi opět zúčtoval s „asociální“ vládou, v jejíž pomoci lidem se toho podle něj stále nic nezměnilo. Rozcupoval novelu rozpočtu na rok 2022, kterou kabinet schválil se schodkem 330 miliard korun, v němž pro lidi podle něj není vůbec nic. „Je to nejhorší vláda v Evropě, která nejmíň pomáhá lidem,“ dodává expremiér, který shodil úspěchy ministra Síkely v Bruselu a ministry Lipavského a Nekulu označil za největší „komiky vlády“.

„Kolik dali na tu Ukrajinu?! 4,5 miliardy za zbraně. Kolik stáli uprchlíci?“ Babiš se rozpálil. Je to na kameře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí

„Z hlediska pomoci této asociální vlády lidem nic nového. Stále jsme nejhorší, nejhorší v Evropě. Tato vláda vybrala za pololetí 90 miliard navíc a odmítá tyto peníze lidem vrátit. Nic se neděje. Vláda slibuje, že něco teda udělá s těmi energiemi na podzim, ale zatím výsledek je nula, nula nic,“ uvádí expremiér a zmiňuje konkrétně opatření, která zavedly vlády sousedních zemí.

Hovoří i o zvažování úlev pro lidi v podobě zrušení poplatků za média ve Francii. „A nikdo nekřičí, že by byla ohrožena demokracie. No a naši provládní novináři, tak to je hlavně to vydavatelství, kde majitel vytuneloval OKD, tak se předhánějí v tom, jak vám vymývají mozky a říkají, co ta vláda pro vás dělá.“

Málokdo podle Babiše dnes pochybuje o tom, že současná vláda lhala před volbami a slibovala věci, které zkrátka nejsou schopni zrealizovat. Že zatočí s inflací, že pomůžou s energetickou drahotou. V kontextu toho cituje komentář jednoho novináře, který říká: „No, pan premiér Fiala by měl následovat pana Špidlu, který v roce 2003 musel o předvolebních slibech přiznat: ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí.“

„Ale vy jste to věděli. Vy jste účelově lhali, vážená vládo. A máte to druhou větou v programovém prohlášení vlády. Možná i nastal čas, když už jste tam víc než půl roku, že byste ukázali, co z toho programového prohlášení vlády vlastně plníte. Já vám poradím: vůbec nic. Jenom sliby a signály, a výsledek je stále nejhorší v Evropě,“ dodává opakovaně šéf hnutí ANO.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Kriticky se pozastavil u rozpočtu, který Fialova vláda schválila na rok 2022 se schodkem 330 miliard. „To je potvrzení, že zase lhali před volbami, že sníží zadlužení a že budou mít nízké deficity. A samozřejmě se vymlouvají na Ukrajinu. Tak nám konečně řekněte, kolik jste dali konkrétně na tu Ukrajinu? 4,5 miliardy za zbraně. Kolik stáli uprchlíci? Vždyť ani nevíte, kolik jich je tady. Dejte konkrétní čísla. Protože zkrátka tomu nikdo nevěří. Máte větší deficit, další zadlužení. A lidi nedostali vůbec nic,“ pokračuje Andrej Babiš.

Za zásadní považuje, že závěr z návrhu nového rozpočtu na 2022 nepočítá s navýšením platů státních zaměstnanců. „Ani těch hasičů, ani vojáků, kteří taky zasahují v Českém Švýcarsku. A je jim třeba taky poděkovat, taky jim moc děkuji. Jejich reálný příjem teda bude nižší než v roce 2021. Rozpočet nepočítá s podporou energetických úspor u lidí, a rozpočet nepočítá s kompenzací zvýšených nákladů na energie nemocnic, sportovních klubů a dalších věcí. Takže znovu: tam pro lidi není nic,“ říká Babiš.

Nešetřil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, především proto, že tvrdí, jak vyjednal plán solidarity: „Provládní média, hlavně ta, která jsou pod vlivem toho známého advokáta, který řídí Ministerstvo průmyslu a který pomáhal tomu majiteli vytunelovat OKD, se nám snaží namluvit, jak geniálně vybojovali v Bruselu nějakou energetickou solidaritu.

Jaký byl výsledek toho jednání? Že země mají možnost vypisovat tendry a aukce, ve kterých nabídnou firmám finanční kompenzaci za energetické úspory. To u nás není nic. V návrhu také stojí, že v zimě by se mělo ve veřejných budovách topit na 19 stupňů, a naopak klimatizace by měla fungovat jen na 25 stupňů. Tak já jsem zvědav, jak tohle všechno někdo zařídí z Bruselu, nebo pan ministr. Samozřejmě to nezařídí. Tím vším by se mělo ušetřit až 15 procent spotřeby. V tuto chvíli je pomyslné číslo 15 % pouze doporučením, takže je to zase jen signál,“ komentuje expremiér.

„Teďka k tomu jsou oslavné články, jak ten Síkela to zvládl. Tak v reálu je to o ničem. V podstatě se nám vláda snaží namluvit, jak udělala skvělý obchod s tím LNG. ČEZ údajně podepsal smlouvu se státem a vyhrál tendr v terminálu LNG v přístavu Ems v Nizozemsku, kde se zkapalněný plyn promění na svou původní podobu a stane se z něho normální plyn. Otázka je, jak ten plyn se k nám dostane. Samozřejmě, že zase poteče ruský plyn. Jde o kapacitu. Je to SWAP. Takže vláda zase lže,“ upozorňuje Babiš a na pomoc si vzal mapu energetiky a dodal, že pokud Rusko přestane dodávat plyn, tak tam není ani tlak, takže plyn ani nedoteče.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
Vysmál se také ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) pro jeho slova o evropské solidaritě: „Já nevím, jestli větší komik ve vládě je pan Nekula, nebo pan Lipavský. Ale pan Lipavský říká: ‚Evropská solidarita zafunguje. K čemu bude Německu plyn, když budou české továrny stát?‘ Tak, pane ministře. Když budou české továrny stát, tak ty německé budou vyrábět. Vy jste fakt zoufalej člověk. Vůbec tomu nerozumíte. Tak radši to ani nekomentujte. Ta Langšádlová s Hubáčkovou aspoň mlčí, ale vy s Nekulou, to je peklo. To se nedá poslouchat. Vždyť jste úplně mimo. Nevíte, o čem mluvíte,“ kroutil Babiš nevěřícně hlavou a připomněl, jak vypadala solidarita v otázce vakcín.

V soutěži o největšího komika ze současné vlády z ministrů konkuruje panu Lipavskému ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který zase říká, že cena ropy klesá a cena benzínu klesá s nějakým odstupem a klesat budou i ceny potravin. „Nikdo si toho ale nevšiml. Pan Nekula očekává i levnější mouku. Tak asi zapomněl, že mlýny taky fungují a že kupují elektřinu a plyn,“ dodává Babiš, že pokud se Nekulova slova potvrdí, pak se mu omluví.

Závěrem upozorňuje, aby lidé nedali na informace veřejnoprávních médií a nejen těch. „Vážení přátelé, často mi říkáte, že nevěříte některým médiím. A máte pravdu. Pořad Reportéři, kde je ten hlavní Antibabiš psychopat, který zatajil samozřejmě reportáž o organizovaném zločinu STAN, je na prvním místě. Je to neuvěřitelné, ale TOP 09 má levnější předplatné Fórum24. To je snad největší žumpa české žurnalistiky. A za to měla předsedkyně Pekarová hezký rozhovor. Tak já nevím, jestli to není korupce, teda.

A potom máme tady iROZHLAS. Tam je taky jedna paní, která je úplně psycho Antibabiš. Tady máme titulek: Žádný ministr nebude chtít bránit Babiše, Česko se nechystá žalovat Brusel kvůli 80milionové pokutě. Takže, prosím vás, ty dotace poskytli Komise, odborníci, ministři ještě předtím, než Babiš přišel do vlády. Na základě nějakých kritérií. Takže pokud vy nebudete žalovat Brusel, způsobujete akorát škodu České republice.

Takže jste to vy, tahle vláda, a pan ministr zemědělství, co se bojíte pravdy. Vy rozhodujete politicky a subjektivně, a hlavně nebráníte zájmy České republiky. A způsobujete škodu ve výši 80 milionů. To je ten polistopadový kartel. Ty strany, ta média, ti komentátoři. Který my jsme narušili,“ dodává bývalý premiér Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…