„Komu, kdy... Proč to neřeknete. Bojíte se lobbistů?!“ Nekulovi bylo horko. Takáč ho „dusil“

15.05.2023 20:58 | On-line

„Upekli jste si to sami podle sebe! Bojíte se lobbistických tlaků,“ moderátor Daniel Takáč dusil v pořadu Interview ČT24 ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) za to, že vláda předem nekonzultovala konsolidační balíček se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Moderátorovi se rovněž vůbec nelíbilo, že Nekula nechce více přiblížit, kdo v zemědělství a potravinářství přijde o dotační peníze.

„Komu, kdy... Proč to neřeknete. Bojíte se lobbistů?!“ Nekulovi bylo horko. Takáč ho „dusil“
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula proti moderátorovi ČT Danielu Takáčovi.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes odpoledne jednají o konsolidačním balíčku a změnách penzí, které kabinet představil minulý čtvrtek. Jednání je napjaté, odboráři už vyhlásili stávkovou pohotovost. „Samozřejmě emoce tam trošku zaznívají. Od toho ta tripartita je, aby se mohli všichni vyjádřit. Z vlády padají argumenty, vysvětlování, protože v některých věcech došlo k nepochopení,“ uvedl k dnešnímu jednání se zaměstnavateli a odboráři.

Vyhlášení stávkové pohotovosti ze strany odborů ještě před jednáním tripartity nepovažuje za nic výjimečného: „To je u odborů asi standard, prostě chtějí ukázat, že jsou v pohotovosti, ale na jednání tripartity to nemá vliv,“ ujišťoval Nekula v pořadu Interview ČT24.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26175 lidí
Odborový předák Josef Středula dnes vládě opakovaně vyčítal, že vláda s odbory o úsporném balíčku nejednala. Nekula vysvětloval, že napřed bylo potřeba, aby se dohodla vládní pětikoalice uvnitř: „Byl to docela dlouhý proces a já jsem s tím výsledkem spokojený,“ sdělil, proč partnery v tripartitě k jednání nepřizvali.

Protestují i zástupci zaměstnavatelů. Viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza hovořil o tom, že na balíčku je vidět, že jej dělali úředníci od stolu a nebyl se zainteresovanými stranami konzultován. „Tak proč ani tu druhou stranu jste nepřizvali?“ zajímal se opět moderátor Daniel Takáč a rovnou si i odpověděl: „Vy jste si to upekli sami podle sebe!“ Nekula se argumentačně opakoval: „Bylo to jednání pětikoalice. A to, co říká pan Prouza, on nemůže vědět, co se odehrálo za zavřenými dveřmi,“ zdůraznil ministr zemědělství.

Pokračoval s tím, že je spokojen, jakou podobu úsporný balíček má. Za sebe vyzdvihl prosazení snížení DPH u potravin a zachování nulové spotřební daně u tichých vín. „Takže já jsem spokojen,“ řekl se zadostiučiněním, až se jej moderátor naopak tázal, co se mu prosadit naopak nepovedlo. „Něco bolet musí i vás,“ dodal Takáč. „Já myslím, že ne, byl to vyvážený kompromis. Ano, jako lidovci jsme nevyhráli, řekněme, 5 : 0, ale vyhráli jsme 3 : 2,“ uvedl Nekula.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44425 lidí
„Co vás za KDU-ČSL nejvíc mrzí, že tam není?“ trval moderátor na konkrétní odpovědi. Nekula se zamračil a opravil jej: „Takhle bych to neformuloval. Já jsem realista, jednání je od toho, že je potřeba jednat. Nechtěli jsme prostě nikoho porazit na hlavu. Bylo potřeba, aby v rámci koalice všichni získali svůj díl vítězství,“ pousmál se Nekula.

Daniel Takáč už se ale začal usmívat, že mu ministr není schopen dát jasné odpovědi. „Já se ptám na jednu věc, která vás prostě lidsky mrzí, že tam není,“ snažil se Nekulu přimět k upřímnosti. Ten ale stále tvrdil následující: „Já jsem spokojen. Přiznám, že jsem upřímně spokojen,“ uvedl.

Téma se tak přesunulo ke konkrétním úsporám, které vláda představila s tím, že příští rok přinesou snížení deficitu státního rozpočtu o 94 miliard Kč a o dalších 53 miliard v roce 2025.

Většinu vládních úspor mají obstarat nižší dotace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jich seškrtal za více než deset miliard korun. Nekula tento krok objasnil tím, že zemědělství se jako sektoru v posledních třech letech daří čím dál víc. „A národní dotace nemají sloužit k tomu, aby se navyšovaly zisky ať jednotlivých firem nebo skupin firem či holdingů,“ doplnil.

Takáčovi ale nepřišel argument dostačující, připomněl, že zemědělství je v dotacích léta. „Proč na ty dotace saháte až teď? Tak ty tam nemusely tedy být před dvěma lety,“ poznamenal. „Já jsem ve vládě od 3. ledna 2022. My jako vláda prostě něco udělat museli, šlápnout na brzdu, protože my jsme jeli z kopce, zrychlovali jsme, to bychom narazili do zdi! Proč dotovat z národních dotací zisky některých firem?“ bránil se Nekula.

„Tak proč to není rovnou 15 nebo 20 miliard, když je to zemědělství tak strašně ziskové?“ obrátil Daniel Takáč. „Šli jsme na to cíleně citlivě. My ty detaily zveřejníme zhruba v září, jak se bude finalizovat rozpočet na rok 2024. Chápu, že je určitá nervozita. Poukázal jsem pouze na dotační titul číslo 13, který čerpají pouze největší podniky, tam zasáhneme nejdříve a tento dotační titul vynulujeme,“ uvedl ministr zemědělství.


(Screen: ČT24)

Vykličkovat Nekulu z této otázky moderátor Daniel Takáč jen tak nenechal. Zmínil, že podrobnosti o těchto úsporách by měl mít již tento týden, jak v pátek avizoval mluvčí resortu pro server Hlídací Pes nebo Seznam Zprávy. „Podle nich už poměrně dobře víte, kde ty úspory budou. Tak proč to neřeknete?“ pozastavoval se moderátor. „Vím to, ale budeme jednotlivé detaily zveřejňovat až po nějaké dohodě s Ministerstvem financí, až to bude celý balíček. Nebudeme to teď vytahovat podle jednotlivých resortů,“ zdůvodňoval ministr.

Za čekáním se zveřejněním úspor ale Takáč hledal i možné ústupy vlády lobbistům. „Proč to nezveřejníte všichni, na co čekat? Vy se bojíte lobbistických tlaků, že vám to v Parlamentu potom třeba změní?“ dotazoval se Nekuly, který jej ujistil, že o to vůbec nejde: „Já se žádných lobbistických tlaků nebojím,“ zdůraznil. „Tak proč to neřeknete? Kolik, komu a od kdy seberete?“ smál se Takáč. Nekula zopakoval, že jen potřebují sestavit rozpočet na příští rok a nyní jsou k dispozici jen hrubá rámcová čísla. „Nemá cenu vytrhávat jednotlivosti, protože pak se s tím začne žonglovat,“ doplnil.

Moderátor následně zapochyboval: „Buď ten plán máte, nebo ho nemáte, a teď tedy žonglujete vy se slovy,“ podíval se na ministra podezíravě. Ten mu to s úsměvem vrátil a nechal Takáče hádat: „Mé představy, kudy půjdu, se dají odhadnout.“ „Tak když to odborníci dokážou dokonce i odhadnout, tak proč to neřeknete. Vy jste se politicky dohodli, že to nebudete říkat dřív, raději necháte kolem toho spekulace,“ usoudil Daniel Takáč. „Finále bude v září tohoto roku,“ dodal Nekula.

„Takže podnikatelé se teď mají do září třást, že třeba nedostanou peníze, a ještě to nevědí, někdo si stanovuje plány, s těmi penězi počítá, proč mu to neřeknete, ať počítá jinak?“ poznamenal na to moderátor s vážnou tváří. „Ne, třást se nemusí. Myslím, že takové dopady to mít nebude. Je potřeba vnímat kontext. Pokud je resort zemědělství za poslední tři roky v plusu 73 miliard. Jestliže někomu bude nebo nebude chybět těch deset miliard, pokud je tak obrovským způsobem v plusu, to ať se na mě nikdo nezlobí, to na nikoho nepadne,“ je přesvědčen ministr zemědělství Nekula. Moderátor jej poté ujistil, že to se poté dozví do samotných podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To, že jeden prorežimní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilota , 16.05.2023 9:10:57
blbeček - Takáč dusil jiného prorežimního blbečka-Nekulu je v naší opravdoláskové ČT jev nevídaný. Tak uvidíme zda se jedná o nějaký úlet, nebo je to známka nějaké změny, myšleno tak, že by soudruzi z ČT začali dostávat strach.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…