„Lehké drogy vadí, alkohol ne?!“ Cestující z autobusu na čáře, policejní kontrola. Bartoš vyletěl

06.08.2023 8:12 | Monitoring

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš kritizuje důkladnou policejní kontrolu na hudebním festivalu Let It Roll. Tento tah proti drogovým dealerům podle něj nedává smysl a je kontraproduktivní. Oproti tomu alkohol se může dál konzumovat v neomezené míře, pozastavil se na svém facebookovém profilu.

„Lehké drogy vadí, alkohol ne?!“ Cestující z autobusu na čáře, policejní kontrola. Bartoš vyletěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Emoce na sociálních sítích vyvolal postup policie při kontrole cestujících v autobusu, který zajišťoval kyvadlovou dopravu mezi Milovicemi a festivalem. Policie pasažéry seřadila do dvojstupu, vyskládala do řady batohy k prohledávání. Podle některých lidí šlo ze strany policie, která s sebou měla i cvičeného psa, skoro o „šikanu“.  

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš policii na sociální síti zkritizoval a sdílel postoj Pirátů:

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
„Policie a celní správa začala při cestách na letní festivaly namátkově kontrolovat návštěvníky, jestli si s sebou nepřivezli např. konopí. To asi aby nikdo neměl alternativu k legálním drogám, jako je třeba alkohol. Ten se na festivalech konzumuje v neomezeném množství, na přímém slunci a často může za kolapsy kvůli dehydrataci, způsobuje agresi apod. To je ale v pořádku. Alkohol nevadí. Jiné látky jo.

Jasně. Policie prostě dělá to, co dělat má. Například kontrola střízlivosti řidičů při odjezdu z festivalů má velký smysl. Kontrolovat úplně všechny při cestě na festival je ale spíše kontraproduktivní. Vždycky to tak bylo, je a bude, že člověk, který chce ‚něco‘ sehnat, to zkrátka vždycky sežene. Léta marného boje jménem ‚válka proti drogám‘ nám dávají za pravdu. A když policie někomu zabaví alternativy k alkoholu při cestě na festival, akorát zvýší poptávku přímo na festivalu a šanci, že lidé nakoupí od neověřeného zdroje něco nebezpečného. Prostě to nedává smysl.

Smysl by mělo snižovat rizika, tedy například společně s vyškolenými pomocníky vytvořit bezpečnou zónu pro lidi, kteří nejsou ve své kůži. Řada festivalů už to tak má. Zcela dobrovolně. Dále by bylo dobré obecně zvyšovat povědomí o tom, co s tělem dělají různé kombinace látek. A na závěr podpořit anonymní testování látek přímo na místě, které odhalí, zdali neobsahují toxické příměsi.

Při regulaci se máme řídit reálnou rizikovostí jednotlivých látek, nikoli zastaralými předsudky, které jsou už dávno vyvráceny vědou. Omezení represí a důraz na prevenci a snižování škod je jediná správná cesta. A jsme přesvědčeni, že ji nakonec prosadíme,“ prohlásil šéfpirát Bartoš v souvislosti s policejní drogovou kontrolou.

Policie oznámila, že se jednalo o vytipovaný autobus. „Společně s Celní správou jsme obdrželi informace o cizinci, který měl mít u sebe větší množství drog. Tato informace se potvrdila a kromě ‚známých‘ látek (extáze, pervitin, kokain) jsme objevili i takové, které na místě nešlo detekovat, a byly proto zajištěny a převezeny na expertizu.“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na sociální síti X (Twitter) sdělil, že celou situaci nechá prověřit. „Podle informací, které v tuto chvíli mám, měla Policie ČR informaci o výskytu drog v tomhle konkrétním autobusu, a požádala proto Celní správu o jeho kontrolu. Při té byly zajištěny mimo jiné tvrdé drogy. Další informace o zásahu si v pondělí vyžádám od policejního prezidenta, kterého jsem už teď požádal, aby nechal prověřit, jestli byl postup ze strany policie adekvátní. Předpokládám, že postup Celní správy obdobně nechá prověřit ministr financí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Můžou být rádi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepokemonjpczech , 06.08.2023 10:53:40
V Německu by jim při kontrole neprolezli jen baťohy, ale i řitní otvory Smažky pořád nedokáží pochopit, že u nás drogy nejsou legální

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …