„Lidé nesledují zprávy. K ničemu jim nejsou.“ Profesor Jirák zásadně

07.08.2023 8:17 | Monitoring

Rozum se upozaďuje, dopředu jsou tlačeny emoce, říká přední mediální odborník a pedagog Jan Jirák v rozhovoru pro Rádio Universum o médiích a způsobech, jakými prezentují společnost a události. Současná média dle jeho názoru ztratila jednu ze svých velkých funkcí. Ta mainstreamová do svého obsahu navíc promítají ideologie, které jsou „mixem státotvornosti a sebestřednosti dožívajícího liberalismu“. V řadě evropských zemí klesá zájem o zpravodajství, zprávy jsou čím dál tím víc k ničemu.

„Lidé nesledují zprávy. K ničemu jim nejsou.“ Profesor Jirák zásadně
Foto: FSV UK
Popisek: prof. Jan Jirák

Jan Jirák v druhé části rozhovoru pro Rádio Universum upozornil na fakt, že média prezentují matoucí a pokřivený obraz společnosti, vzhledem k tomu, že často dávají prostor názorům menšin. To pak může vést k vytvoření zkresleného dojmu o celé společnosti.

Zmínil, že dříve byly příběhy v médiích spíše „detektivního charakteru“, zatímco dnes jsou převážně zaměřeny na emoce a lidské příběhy. „A teď, když se podíváte na zpravodajství, velmi tradiční televizní zpravodajství, tak pokud jsou tam zprávy o lidech z venkovského prostředí, z vyloučených lokalit, z předměstí slumového typu, tak jsou to v podstatě samé hluboce lidské příběhy: Maminka žebrala na rohlík. Zařídil si chov slepic a ony mu pomřely. Samé příběhy, které vzbuzují emoce. A tohoto vysávání emocí ze společnosti je, myslím, dost. A myslím, že to podporuje celou řadu jevů, o nichž se tady bavíme jako o kritických, špatných, dalšího rozvoje nehodných,“ uvedl názorný příklad Jirák a varoval před nadměrným „vysáváním emocí“ ze společnosti. Může to mít podle něj negativní dopad na celou řadu společenských jevů.

Sociální média mají dle Jiráka velký vliv i na rozštěpení společnosti, kdy někteří její členové jsou z ní médii vyloučeni jen kvůli tomu, že je neužívají. Též zmínil, že prezentované emoce mají leckdy větší sílu než rozumové úvahy. „Tak to prostě je. A tomu by pak odpovídalo, že ve veřejném prostoru nám ti, kteří se v něm vyskytují, předvádějí víc emocí, než úvah – v křiku, v pláči. Veřejný pláč je docela zajímavý – všimněme si, které poslankyně si s oblibou zapláčou, nebo zaplakaly,“ upozornil Jirák, konkrétní osoby však nejmenoval. „Ratio se upozaďuje, a emoce jsou pořád tlačeny dopředu,“ dodal.

Jirák upozornil na skutečnost, že průzkumy dokládají, že zájem o zpravodajství klesá v celé řadě evropských zemí. Důvod tohoto úpadku zájmu si vysvětluje nadbytkem zbytečných informací. „Zprávy jsou nám stále víc k ničemu. My jsme vlastně zahlceni spoustou informací, které jsou nepoužitelné,“ sdělil svůj názor na adresu zpravodajství.

Dále v rozhovoru vzpomenul na masová média na konci sedmdesátých let, která dle jeho názoru byla „integrující“ a všichni ve společnosti tak věděli víceméně totéž. „Média byla integrující. Vytvářela z nás jedno společenství stejných odkazů, obrazů všeho možného,“ řekl Jirák a poznamenal, že média v současnosti přestala vytvářet „společný myšlený, představový svět“. Tím dle Jirákova názoru média ztratila jednu ze svých důležitých funkcí, a to funkci sdružení.

Rovněž Jirák upozornil, že z novodobého slovníku se vytratilo slovo „pluralismus“, již není uznávanou hodnotou. K tomu doplnil, že dříve byla pluralita médií hodnotou sama o sobě a pestrost byla „zárukou objektivity a svobodné tvorby názorů“. „Kde je dneska pestrost?“ podotkl. Dnes je podle něj nejdražší komoditou médií pozornost. Tu od lidí získávají pouze ta média, který na to mají dostatek zdrojů.

Mainstreamová média dle slov Jiráka „servírují šampaňské na Titaniku“. Dožívají. „To, čemu říkáte mainstream, pokud jsem to správně pochopil, tedy mainstream tradičních médií, tisk, rozhlas, televize, a jejich internetových derivátů, toho, co je překlopené, tak to je něco, co myslím dožívá, a co se rychle mění v něco úplně jiného,“ sdělil v rozhovoru. Dnešní mainstreamová média do svého obsahu promítají „určité ideologie, která je mixem státotvornosti a sebestřednosti dožívajícího liberalismu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Liberální mainstreamová žumpa informuje pouze, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 07.08.2023 8:49:12
o pečlivě vybraných tématech: 1. Ukrajina, 2. AntiBabiš, 3. AntiTrump, 4. opět Ukrajina. Cca 80% zbývajících informací ze světa se nedozvíte vůbec - jsou buď zamlčovány nebo překrouceny, aby nějakým způsobem nenarušovala pohled na "úžasný liberální svět".

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…