„Mimo chápání.“ Fiala a EU: Spor o čísla pokračuje

15.09.2022 8:51 | Ze sítí

Dvojí zastropování cen elektřiny hýbe českou mediální scénou. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je zastropování garantované českou vládou úplně něco jiného než to, které představila Evropská komise a které se jeví jako nižší, než to české. To říká i jeho mluvčí Václav Smolka. Ekonom Lukáš Kovanda s tím ale nesouhlasí. Ozvali se i ekonomičtí insideři Skočdopole a Motejlek.

„Mimo chápání.“ Fiala a EU: Spor o čísla pokračuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Mluvčí vlády Petra Fialy (ODS) Václav Smolka se na svém Twitteru snažil upřesnit některé informace a nepřesnosti, které se podle něj šíří v mediálním prostoru ohledně zastropování cen elektřiny, které vláda oznámila v minulých dnech.

 

„Šíří se tu nepřesnost, s níž bohužel pracují i někteří novináři. 6 Kč/kWh s DPH garantované vládou je něco jiného, než 180 €/MWh baseload, s nímž údajně pracuje EU. Míchají se jablka a hrušky. 6 Kč s DPH odpovídá 140 €/MWh baseload bez DPH v běžné sazbě pro domácnosti,“ uvedl Smolka a vše doplnil následujícím grafem.

S jeho vysvětlením ale mnozí nesouhlasí a zpochybňují ho.

Hlavní ekonom Trinity bank a ekonomický expert a komentátor Lukáš Kovanda třeba upozorňuje na fakt, že Česko předsedá EU a uvádí, že Evropská komise podstřelila český strop.

 

„Česká vláda, jež předsedá EU, oznámí strop pro elektřinu na 6 Kč/kWh. Evropská komise ji den nato ,podstřelí' stropem na úrovni odpovídající 5,30 Kč/kWh. Když se to česká vláda dozví, začne sugerovat, že její strop zahrnuje další položky, takže je vlastně nižší než ten bruselský.“

Smolkou uvedený graf pak okomentoval s tím, že český strop na energie představuje limit pro (malo)odběratele, kteří tedy dráže nenakoupí.

„Bruselský strop pak naopak limit pro výrobce (jiné než plynové), ti dráže neprodají, resp. peníze utržené nad limit odevzdají “eráru”. Vládní mluvčí však oba stropy srovnává, jako by šlo u jednu věc.“

Kovanda ale není sám, kdo má o vládní pomoci pochybnosti.

 

Twitterový účet Motejlek Skočdopole, který je zaměřený na insiderské zpravodajství z českého a slovenského byznysu v této souvislosti uvádí, že konání ministra průmyslu a obchodu Síkely je mimo rozumové chápání.

„Kdo by to byl řekl, že zachránkyní českého průmyslu bude Ursula von der Leyen. To, co předvádí ministr Síkela, je mimo rozumové chápání,“ píší insideři a vzkaz doplňují konstatováním o nečinnosti Svazu průmyslu.

Svoje konstatování doplňují ještě tweetem, ve kterém se podivují nad tím, že naše podniky budou nuceny platit za tzv. plynovou elektřinu, když ČR patří k zemím, kde je jedna z nejnižších nákladových cen elektřiny.

 

„Žijeme v zemi, která má jednu z nejnižších nákladových bází na výrobu elektřiny a budeme nutit průmysl platit plynovou cenu, která nemá pro naši zemi žádnou relevanci...“

reklama

autor: MaA

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…