„Mlčte a šoupejte nohama!“ Jurečka okřikl Juchelku před kamerami. Marně

28.05.2023 12:33 | On-line

V první hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se střetli ministr práce a sociálních věcí, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, a stínový ministr za hnutí ANO Aleš Juchelka. Když došlo na debatu o konsolidačním balíčku této vlády, Jurečka se na Juchelku obořil: „Tak tady mlčte a šoupejte nohama!“ Ale Juchelka nemlčel. Ve studiu bylo chvílemi dusno.

„Mlčte a šoupejte nohama!“ Jurečka okřikl Juchelku před kamerami. Marně
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosty nedělní Partie CNN Prima News byli ministr práce Jurečka a stínový minstr Juchelka

Jurečka hned v úvodu promluvil o zvýšení rodičovské od 1. ledna příštího roku. „Ty detaily, kterých rodičů se to bude týkat a podobně, bychom měli mít prodiskutovány v průběhu června,“ uvedl Jurečka. „To zvýšení o těch 50 tisíc korun, to se zrealizuje, teď je to jenom na těch detailech,“ pokračoval ministr s tím, že takovýmto detailem je i to, zda dostanou navýšenou rodičovskou i ti, kteří ji mají již vyčerpanou. Podle něj je třeba brát v potaz i ekonomickou situaci celého státu.

„My máme už rok ve Sněmovně tisk, ve kterém je stanoveno zvýšení rodičovské na 400 tisíc. Je tam i valorizační mechanismus. Myslím, že stačí vzít tento návrh, domluvit se k tomu na nějakém pozměňovacím návrhu, aby rodiče měli možnost začít čerpat vyšší rodičovskou dřív než 1. 1. 2024. Podle mého názoru měl být rodičovský příspěvek navýšen už dávno. Rodičům by to mohlo pomoct při této inflaci. A nerozumím tomu, proč se ten náš návrh ještě neprojednal, proč to tak dlouho trvá,“ ozval se Juchelka.

Jurečka kontroval, že rodiče mají i další možnosti, jak získat víc peněz na výchovu dětí, např. přes daňové slevy. A jsou tu i další možnosti. „Jen chci říct, že ta podpora rodičů nejde jen přes rodičovský příspěvek.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Rozhodl se také vyložit, jak se dívá na zkrácení rodičovské. „Já si neumím představit, že bych jako ministr práce nesl na vládu návrh, ve kterém bych navrhoval zkrácení délky rodičovské. Chápu argumenty ekonomů, ale jako rodič, jako táta pěti dětí a jako člověk, který sám pochází z pětidětné rodiny si myslím, že je třeba zohledňovat i jiné než jen ekonomické věci. Důležitý je také ten čas, který rodiče mohou trávit se svými dětmi. My bychom to chtěli nastavit tak, aby si to lidé mohli nastavit tak, jak jim to vyhovuje,“ pravil Jurečka.

Juchelka na ministra uhodil znovu. „My máme zcela jinou ekonomickou situaci, máme tady vysokou inflaci, takže ten rodičák měl být navýšen už dávno,“ ozval se znovu Juchelka.

Moderátorka Terezie Tománková pak nastolila téma konsolidačního balíčku vlády.

Juchelka si hned stěžoval, že vláda k takto podstatnému balíčku dala jen 5 dnů na připomínkové řízení.

A Jurečka se rozjel. Připomněl, jakým způsobem hnutí ANO rušilo superhrubou mzdu, což byl obrovský zásah do státních financí a do daňového systému. Tento návrh předložil poslanec Babiš jako pozměňovací návrh a žádná debata v připomínkovém řízení se o této velké daňové změně nevedla.

„Tak tady mlčte a šoupejte nohama, protože vy jste se u takovéhle podstatné věci neobtěžovali dát to do připomínkového řízení ani na jeden den. Vy jste udělali něco, co se nikdy nedělalo. Tak teď mlčte. Vy jste se úplně vykašlali i na připomínkové řízení,“ soptil Jurečka.

Juchelka trval na tom, že snížit daně lidem bylo správné. Připomněl, že pro tento návrh hlasovalo hnutí ANO, ODS, SPD a komunisté.

„Ale já mluvím o tom způsobu, jak jste to prosadili,“ upozornil Jurečka.

Juchelka poté vládu kritizoval za to, že se rozhodla zvyšovat daně, konstatoval, že by měla víc šetřit na sobě, a že nemusela rušit EET. „Do rozpočtu by šlo zhruba 20 miliard korun po zavedení všech těch jednotlivých fází,“ pravil poslanec ANO.

Došlo i na otázku nákupu nových obrněnců.

Jurečka trval na tom, že tuto zakázku je třeba zrealizovat i v časech ekonomické krize. „Já tady chci mít dobře vybavenou armádu, abychom předešli tomu, že tu bude nějaká země, která bude chtít dojít dál, než došla dneska. Když posloucháme ruské politiky, tak oni říkají, že by chtěli ovládat celý bývalý východní blok,“ upozornil Jurečka. Zdůraznil také, že desítky miliard na zakázkách touto cestou získají i české firmy.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí
Juchelka na vládu znovu uhodil. „Ta koalice tady neustále straší. Když chce prosadit konsolidační balíček, tak straší tím, že jsou tu v rozvalu veřejné finance. Když chtějí prosadit bojová vozidla pěchoty, no tak znovu straší,“ zahřměl Juchelka.

Moderátorka Terezie Tománková poté věnovala pozornost i plánovaným změnám v rodných číslech.

Juchelka dával najevo, že digitalizace je potřebná, ale musí probíhat v logických krocích, a nikoli nesmyslně. Konstatoval, že plastové kartičky s rodnými čísly by bylo dobré nechat dožít a počkat, až lidé sami postupně přejdou na elektronickou podobu osobních dokladů, kde už to s rodnými čísly bude jinak.

„Nebudeme dělat nesmysly, za které bychom vyhazovali jednotky miliard korun. To fakt ne,“ pravil Jurečka.

„Já tady úplně souhlasím. Denně potkávám lidi, kteří si klepou na čelo, co to ten pirátský ministr Bartoš zase vymyslel. My žijeme s těmi rodnými čísly pořád. OK, je tam teda údaj o tom, kdy jsem se narodil a jestli jsem muž nebo žena,“ zaznělo od Juchelky.

Terezie Tománková připomněla, že závazek změnit systém s rodnými čísly byl přijat už v roce 2009, kdy ještě Ivan Bartoš a jeho kolegové Piráti vůbec nebyli ve Sněmovně.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Mlčte a šoupejte nohama!“ Jurečka okřikl Juchelku před kamerami., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 28.05.2023 13:32:23
Bude to sice ještě chvíli trvat, ale ten kdo bude držet hubu a šoupat haksnama, bude Jurečkačka spolu s celým fialovým pětihnusem. A potom začne velké počítání plusů a mínusů a budou se pro ně hned nato otevírat nové uranové doly, aby vydělali na to,oč nás všechny okradli a nepomůže jim ani celá "černošská", draze zaplacená armáda !!!!!!!!!!!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…