„Možná tímhle žijete v Praze tady po kavárnách, ale v zemi taková situace není!“ Ovčáček, Hašek, Pospíšil a další rozpoutali u Jílkové brutální bitvu

23.02.2018 6:57

Prezident Miloš Zeman se po svém znovuzvolení rozhodl dát premiérovi v demisi Andreji Babišovi hodně času na sestavení vlády. Před svým druhým zvolením dokonce naznačoval, že by Babišova vláda v demisi mohla teoreticky vládnout po celé čtyři roky. Je to v pořádku? Je taková benevolence prezidenta v pořádku? Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila rozhodně ne. Když to uslyšel Jiří Ovčáček, nadechl se a v České televizi spustil. Před kamerami zaznělo i to, že žijeme v protektorátu EU.

„Možná tímhle žijete v Praze tady po kavárnách, ale v zemi taková situace není!“ Ovčáček, Hašek, Pospíšil a další rozpoutali u Jílkové brutální bitvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Moderátorka Michaela Jílková si do pořadu Máte slovo České televize pozvala prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, předsedu TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila, bývalého hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, politologa Josefa Mlejnka, organizátora demonstrací na podporu prezidenta Zemana Pavla Matějku a účastnici demonstrací proti prezidentovi Veroniku Ševčíkovou.

Žijeme v protektorátu, zaznělo ve studiu ČT

Hosté se od plic přeli o tom, zda se prezident chová státotvorně. Pospíšil konstatoval, že Miloš Zeman je názorově stálý asi tak jako současné počasí. Stačí si vzpomenout na to, že po vystoupení ve Sněmovně Miloš Zeman konstatoval, že bude požadovat garanci 101 hlasů pro podporu vlády. Dnes už tuto garanci nevyžaduje.

Ovčáček na to okamžitě zareagoval. „Já velmi nerad musím konstatovat, že pan předseda tady šíří fake news. Pan prezident nikdy nemluvil o 101 podpisech,“ vypálil Ovčáček. Obratem dodal, že prezident Zeman vytváří pole pro politická jednání.

Pospíšil si však trval na svém. Prezident původně požadoval garance podpory vládě a dnes tuto podporu nevyžaduje.   

V tu chvíli se přihlásil o slovo pan Matějka, který ocenil, že se Miloš Zeman chová jako pragmatik, což je dobře, protože podle hosta hájí české zájmy, protože údajně žijeme v protektorátu. „Tady už protektorát je,“ pravil Matějka. „Já nevím, čí protektorát tady má být,“ kroutil hlavou okamžitě Mlejnek. „A vám se zdá, že jsme svobodná a svébytná země?“ ptal se Matějka. „A Evropská unie nám není nadřízena?“ pokračoval. „My jsme suverénní stát a jsme členem Evropské unie,“ odvětil Mlejnek. „Takže jsme protektorát,“ nedal se přesvědčit Matějka.

Z publika zaznělo, že se blížíme k situaci, jaká tu již byla v roce 1948. Tehdy se také utvářela vláda, jen to byla komunistická vláda a tehdejší prezident Eduard Beneš již nebyl schopen nástupu komunistů bránit. „Možná tímhle žijete v Praze tady po kavárnách, ale já vás ubezpečuji, že v zemi taková situace není,“ zareagoval okamžitě Hašek. Obratem dodal, že v roce 2010 tehdejší prezident Klaus jmenoval premiérem muže, který nevyhrál volby. Byl až druhý na pásce – Petra Nečase.

Politolog Mlejnek by podle svých vlastních slov únorem 1948 nestrašil, ale rozhodně se mu jeví, že prezident jedná nestandardně. Byl ostatně schopen říci, že vláda bez důvěry může vládnout po celé čtyři roky, kromě toho však také demisi premiéra chápal jen jako odchod jediného muže, když o demisi uvažoval Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V tu chvíli už se neudržela postarší dáma sedící v publiku. „Nejsem politik, jsem důchodce, ale mně to připadá, že si tam hrajete nějaký piškvorky, že chcete udělat hlavně to, aby ten, jak se jmenuje, Babiš, nebyl premiérem,“ rozčilovala se dáma před kamerami.

Pospíšil kontroval, že on jako předseda TOP 09 hájí zájmy voličů TOP 09 a těmto voličům vadí, že je premiér trestně stíhanou osobou a byl spolupracovníkem komunistické státní bezpečnosti.

„Není odsouzenej, tak ještě nemáte nárok ho vyhazovat,“ trvala si na svém postarší volička.

Ovčáček zdůraznil, že prezident Zeman ctí presumpci neviny a Babiš stále nebyl odsouzen, čili je stále nevinnou osobou. Je pravda, že v minulosti prezident trval na presumpci viny pro politiky a v jednu chvíli názor změnil. Jeho názor změnil případ dnešní české eurokomisařky Věry Jourové, která se dostala dokonce do vazby, ač se později ukázalo, že by ve vazbě být neměla, protože je naprosto nevinná.

Z publika se však znovu ozval křik. O slovo se přihlásila dáma, která podotkla, že prezident Miloš Zeman je prezidentem dolních deseti milionů občanů. Právě oněch deset milionů je nosnou silou tohoto národa. „Vy politici jste ho hodili přes palubu,“ zesilovala hlas žena přítomná ve studiu. „Vy jste tady jako ministr neudělal vůbec nic,“ doslova křičela. „Vy si jen žijete v tom Parlamentu. V životě jste nepracovali,“ křičela dál.

Pospíšil se bránil, že jako ministr mimo jiné prosadil občanský zákoník. Jako politik se prý snaží poukázat především na to, že Babiš nezískal podporu 51 procent voličů, takže musí hledat partnery do vlády či pro podporu vlády a nesestavovat si jednobarevné kabinety bez podpory. „Kdyby hnutí ANO získalo ve volbách 51 procent, tak budiž,“ zaznělo na doplnění z úst politologa Mlejnka. „A kdo tady měl 51 procent?“ ptal se Hašek. Hnutí ANO je vítězná strana, nominovala si premiéra a ostatní strany s tímto faktem musejí nějak pracovat.

Moderátorka však ve studiu znovu a znovu připomínala, že debata má být vedena o prezidentu Zemanovi, a ne o Andreji Babišovi. Hosté se však přesto vraceli k Babišovi a hádali se o jeho roli v StB, o tom, že vládu podporuje hnutí SPD Tomia Okamury. Josef Mlejnek v této souvislosti připomněl, že ministři hnutí ANO Karla Šlechtová a Robert Pelikán označili hnutí Tomia Okamury za fašistické. „Ministři hnutí ANO označují hnutí SPD za fašistické a pan prezident mu jezdí na sjezd,“ podotkl Mlejnek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V tu chvíli se o slovo přihlásil bývalý senátor Zdeněk Škromach, který také seděl v publiku. „Ostouzet člověka, který dvakrát vyhrál prezidentské volby v přímých volbách, je velmi zvláštní,“ pravil Škromach. Okamžitě se pustil do pravicových stran, že do všech jen kopou a nechovají se státotvorně. „Musíte nastavit vlastní chrbát, přestat se chovat populisticky a začít něco dělat pro tuhle zemi,“ vypálil Škromach. „Jsou tady demokratické strany, které jsou připraveny jít do vlády s hnutím ANO, kdyby tam byl jiný premiér,“ připomněl okamžitě Pospíšil.

Mlejnek podotkl, že na politické scéně existuje mocenský pakt prezidenta Zemana a premiéra Babiše. Zeman si z Hradu udělal novou koaliční stranu, se kterou ovlivňuje politické dění. „To je spolupráce ve prospěch této země a ve prospěch jejích občanů. Nic víc, nic méně,“ bránil svého šéfa Ovčáček.

„Už od voleb slyšíme morální řeči. Vraťme se zpátky na parlamentní půdu. A pane předsedo, vy nám tady obracíte parlamentní systém naruby. Takže vyhrála TOP 09 s pěti procenty,“ pokračoval v kanonádě Ovčáček. Pospíšil takovou tezi odmítl. TOP 09 respektuje fakt, že neuspěla ve volbách a bude opozicí, až tedy konečně vznikne vláda, které bude možné nějak oponovat.

Ovčáčkovi vyčetl, že prezident Zeman ohýbá ústavu, což podle názoru předsedy TOP 09 není v pořádku.

Jeden z hostů v publiku se pokusil rozbouřenou debatu zchladit dotazem na lední hokej a páteční utkání českého hokejového olympijského týmu s olympijským týmem Ruska. „Chtěl bych to tady uklidnit a chtěl bych se zeptat pana Ovčáčka, komu bude zítra spolu s inženýrem Zemanem fandit v hokeji.“ Ovčáček se začal smát. „Pan prezident bude samozřejmě fandit českému týmu. Já vám prozradím jedno velké tajemství. Pan prezident je agent. Agent České republiky,“ zdůraznil Ovčáček.

Když se pořad blížil k závěru, Hašek připomněl, že dlouhá jednání  o vládě umožňoval i první český prezident Václav Havel, ale když totéž dělá Miloš Zeman, je za to kritizován. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…