NG eviduje pět žádostí od církví, chtějí vydat 29 uměleckých děl

10.10.2013 11:44

Národní galerie v Praze dostala pět žádostí o vydání movitých uměleckých památek na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Celkem jde o 29 uměleckých děl, některá z nich ale tvoří cykly. Například je to devět gotických deskových obrazů tvořících Vyšebrodský oltář, o který požádalo cisterciácké opatství Vyšší Brod, nebo čtyři obrazy také z doby středověku, které jsou částí takzvaného Puchnerova oltáře a o něž požádal Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou.

 NG eviduje pět žádostí od církví, chtějí vydat 29 uměleckých děl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

NG věří, že se jí podaří s případnými novými vlastníky děl uzavřít dohodu o tom, že obrazy nadále zůstanou v jejích expozicích jako dlouhodobá zápůjčka. V tomto smyslu se již dříve vyjádřili cisterciáci - chtěli žádostí dosáhnout toho, aby stát uznal, že oltář patří jim. Augustiniáni požádali o dva obrazy Petra Paula Rubense; na svém webu uvádějí, že mezi díly, která jim patřila, byly Rubensovy obrazy Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin. Také augustináni deklarují zájem ponechat obrazy v expozici NG.

Žádosti o zmíněné obrazy NG eviduje od května. V srpnu k nim přibyla ještě žádost Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří o čtyři obrazy, v říjnu benediktinské opatství Emauzy zažádalo o deset obrazů. Lhůta pro podání žádostí je do konce tohoto roku. Podle zákona mohou být vydány movité věci, které funkčně souvisely nebo souvisejí s nemovitostmi, které oprávněné osoby již vlastní, nebo které se podle zákona také vydávají.

Předměty nadále zůstanou jako zápůjčky ve stálých expozicích Národní galerie

Národní galerie v Praze na základě vlastní dokumentace žádosti prověřuje a podle zákona do šesti měsíců vydá stanovisko, zda byl naplněn zákon. "Současné vedení Národní galerie v Praze v zájmu státu a v součinnosti s církvemi a náboženskými organizacemi směřuje k dohodě, která stanoví, že předmětné věci umělecké povahy (pokud se po posouzení stanou majetkem církví a náboženských společností) nadále zůstanou formou zápůjčky ve stálých expozicích Národní galerie v Praze," řekl zastupující generální ředitel NG v Praze Vít Vlnas.

NG neeviduje žádnou žádost o vydání pozemku nebo nemovitého majetku, tedy ani Šternberského paláce na Hradčanech. O jeho vydání se uvažovalo i při restitucích v 90. letech. Vydávání věcí dalšími státními organizacemi mimo Pozemkový fond a Lesy ČR je koncipováno jako výjimečné a musí být splněny dodatečné podmínky, připomíná Vlnas. Proto, aby Šternberský palác mohl být vrácen, by musel v rozhodném období sloužit církvi k duchovním nebo charitativním účelům, případně by musel funkčně souviset s jinou církevní nemovitostí. To podle NG nebylo, nemůže být proto církvi vrácen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…