„Nehorázné.“ Za koho v zemědělství mluví Výborný? Petr Žantovský už to vidí zcela jasně

22.02.2024 16:05 | Monitoring

Známé antické Divide et impera je zjevně hlavní metodou vládnutí, kterou předvádí dnešní tým Petra Fialy. Bylo to dobře vidět na pondělní demonstraci českých zemědělců proti Green Dealu a proti špatné zemědělské politice naší vlády. Ministr zemědělství Výborný se s částí zemědělské obce baví, s části nebaví. Pro premiéra Fialu jsou všichni protestující dezoláti a proruští švábi. O tom a mnohém dalším hovořil Petr Žantovský s Vladimírem Frantou v diskuzním pořadu O lecčems a mnohém.

„Nehorázné.“ Za koho v zemědělství mluví Výborný? Petr Žantovský už to vidí zcela jasně
Foto: archiv Petra Žantovského
Popisek: Debatní cyklus O lecčems a mnohém s Petrem Žantovským

"Vládě se podařilo postavit proti sobě dvě skupiny zemědělských výrobců. Na jedné straně jsou to ti dominantní (české potraviny na trhu pocházejí z asi 94% od deseti levných firem typu Madeta, Agrofert atd.), na druhé straně ti drobní, jichž jsou stovky, ale trh dokážou zásobit jen v té miniaturní zbylé množině. Vláda podkuřuje těm malým, podněcuje v nich závist a zášť vůči těm velkým, a činí to tak slabomyslnými a ubohými způsoby, jako když zveřejňují výše dotací firmy ing. Jandejska, který byl iniciátorem a lídrem onoho protestu. Je to stejné, jako když svého času komunisté probouzeli lacinou závist mezi lidmi poukazem na to, kolik berou známí umělci, a přece nejsou tak loajální, aby nepodepisovali protirežimní petice. Kauza s Jandejskovými dotacemi je o tomtéž. A přitom, a to je zcela unfair, už nikdo neříká, že ty dotace jsou důsledkem evropské zemědělské politiky a také že nejdou do kapes nějaké osobě, nýbrž na podporu a rozvoj výroby. Série podrazů naší vlády tak zdárně pokračuje. Jak dlouho si to občané nechají líbit?" To je jeden z podstatných dotazů, jež padly v novém pokračování diskusního pořadu Vladimíra Franty a Petra Žantovského v cyklu O lecčems a mnohém. Tím také Žantovský na svůj pořad láká.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46426 lidí
Pondělní demonstrace podle Žantovského tak trošku vypadala jako putovní výstava zemědělské techniky. "Na druhou stranu, bez žertů. Já jsem strašně ocenil ohleduplnost zemědělců. Ukázali obrovskou společenskou kulturu. Nesmírně si jich za to vážím. Od ministra je naprosto nehorázné, že není schopen se bavit se všemi zájmovými organizacemi, které na tom poli jsou. Přeci, hergot, on je ministr celého zemědělství a ne ministr jen třech organizací. Ministr zdravotnictví, že by byl jen přes porodníky a zubaře? To je nesmysl. On je i přes další specialisty," ohodnotil Žantovský stav pondělní dopravy a také ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

"Je to projev totální neschopnosti a arogance vlády, neschopnosti vykonávat nějakou rozumnou vládnoucí politiku. Ale tato demonstrace byla zvláštní tím, že už dopředu se od ní distancovaly některé zemědělské organizace. To potvrzuje to rozdělení zemědělské obce mezi vládou milované a podporované a vládou nemilované a nenáviděné. Má to politické důvody," dodal Žantovský.

"Pokud někdo čekal radikálnější akci, tak se nedočkal. A já si myslím, že je to dobře. Nemám rád radikalitu, radikalismus, násilí, vykřikování, co by to pomohlo..." ptal se Žantovský.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Všechny díly cyklu najdete zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skvělé. Mluvilo se tam o jakési závisti., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 22.02.2024 17:30:32
Jeden jinak opravdu dost moudrý pán před pár lety psal o velké slasti a to o škodolibosti. Tehdy tu slast měl spojenou s ničením volebních lístků Babišova hnutí a měl spolu s dalšími neobyčejné vyvrcholení radosti, nikoliv, že vyhrál jeho preferovaný kandidát, ale že Ano prohrálo. A to si myslím, je ten největší problém pro náš stát. Lidé, co nám vládnou a jejich velcí příznivci mají aktivní škodolibou radost, když jakkoli (zvláště ekonomicky) poškodí ty s odlišným názorem. Že s tím zničí i střední třídu jim nedochází.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…