„Nejde to, v Německu by se zlobili“. Vládě naše závislost naprosto vyhovuje, vmetla Švihlíková poradkyni Fialy

17.11.2023 11:19

Ceny energií mají zase zdražovat. Opoziční poslanci varují, že český průmysl i většina domácností to výrazně pocítí. Do vlády premiéra Petra Fialy se pro způsob, jakým Česko provádí energetickou krizí, opřela ekonomka Ilona Švihlíková. Na rozdíl od Poláků český vládní kabinet neví, co je národní zájem, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Pro inspiraci řešení otázky energetiky bychom se měli podívat do Polska i podle ekonomky a poradkyně premiéra Heleny Horské.

„Nejde to, v Německu by se zlobili“. Vládě naše závislost naprosto vyhovuje, vmetla Švihlíková poradkyni Fialy
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

Recept na řešení energetiky je podle Švihlíkové v první řadě hájení našich zájmů, podobně jako to dělá polská strana: „Poláci přesně vědí, co je jejich národní zájem. My tady momentálně máme vládu, která hájí zájmy leckoho, jenom ne České republiky, a podle toho to taky vypadá,“ řekla v pořadu 360° Švihlíková.

Současný vývoj situace však podle Švihlikové ukazuje, že drtivé většině politiků naprosto vyhovuje závislá pozice. „Umožňuje jim říct, že nejde něco dělat, že je to Brusel a že by se v Německu zlobili. Dávají od toho ruce pryč,“ konstatovala ekonomka.

Nevěří slovům premiéra Petra Fialy, že ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, přestože podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) pro příští rok má být nárůst regulované části ceny elektřiny pro domácnosti až o 71 procent.

Poradkyně premiéra Petra Fialy (ODS) Helena Horská zdůraznila, že Česká republika v řešení energetiky zaspala a není to vina jen současné vlády. „Je dobré nalít si čistého vína a říct si, že se tady 30 let nic nedělo s energetikou, že jsme zaspali,“ řekla Horská.

„Nemůžeme čekat, že ten, kdo sedí u kormidla, zvládne všechny nutné změny, o kterých se tady mluví desítky let, za jedno volební období,“ upozornila Horská.

 I podle ní by se Česko mělo v řešení energetiky inspirovat v Polsku. „Polsko může být vyzdvihováno nejenom v dopravní infrastruktuře, ale také ve schopnosti využívat efektivně evropské fondy, připravit se na energetickou transformaci a prosazovat svoje zájmy v Evropské unii. To jsou všechno věci, které je potřeba začít řešit,“ uvedla Horská a zopakovala, že co se zanedbávalo desítky let se nevyřeší mávnutím kouzelného proutku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No já nevím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 17.11.2023 11:39:40
ale žádná jiná vláda se nezřekla dobrovolně ruských levných surovin jen proto aby se zalíbila vládám jiných zemí. Tak to totiž vše začalo. Nyní nakupujeme ty ruské suroviny nadále ale několikrát dražší. Fiala špatně zastropoval ceny, elektřinu nestáhl z burzy a nedělal další kroky aby zmírnil pro obyvatelstvo dopady jejich rozhodnutí. Proč by tato opatření dělaly minulé vlády?

|  17 |  0

Další články z rubriky

Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

19:50 Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sděl…