Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?Anketa
Podle známé osobnosti gastronomického byznysu je problém také v tom, že odborné školství neprodukuje dostatek absolventů. „Systém je v totálním rozkladu,“ míní.
Během covidu-19 se podle něj pracovní trh značně pokřivil zejména tím, jak se vlády rozhodly pro vrtulníkové peníze a lidé si zvykli, že mohou pobírat určitou částku bez nutnosti pracovat. „Dostat lidi do práce není problém jen Česka, bojuje s tím celý svět. Bavil jsem se s kolegou z Austrálie, který mi říkal, že řeší úplně to samé. Vláda dala lidem během covidu dost peněz na to, aby mohli žít, srovnali si svoje životní preference a, lidově řečeno, se odnaučili dělat. V Česku máme relativní nezaměstnanost, která v reálném stavu znamená nulu, a řešíme to tím, že pořád rozdáváme víc a víc,“ shrnul Pohlreich v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.
Gastronomii dle něho neprospívá ani ruské rozpoutání války na Ukrajině. Kromě toho, že už bez toho chyběla čínská klientela, vidět je, že kvůli ruské agresi nejezdí za gastronomií do středu Evropy ani Američané. „Američané nejezdí, tam to vidí, že v Evropě probíhá válka, a úplně nerozlišují, jestli je na Ukrajině nebo v České republice, obecně se jim nechce na kontinent, na kterém jejich historicky úhlavní nepřítel vede nějakou válku,“ podotýká šéfkuchař.
Zároveň se však kvůli válce přestalo diskutovat o nutnosti covidových opatření. „Kdybych chtěl být velmi cynický a sarkastický, tak Vladimir Vladimirovič přes noc zařídil, že covid už není téma,“ poukázal Pohlreich. Na další opatření dle něho v budoucnu už chybí peníze a nepředpokládá, že by „někdo v sobě našel tu drzost nebo odvahu“ opakovat restrikce jako v uplynulých letech.
Aktuální zdražení jídel nepovažuje za přílišné. Oběd, který stojí v Praze v průměru asi 170 korun, považuje za levnou záležitost.
„Polední menu za 170 korun je ekvivalent šesti sedmi eur, uprostřed Evropy v roce 2022 je to směšný. To jsou peníze, za který si v Německu koupíte na dálnici kafe. Všechny nás bohužel čeká prozření, kdy si uvědomíme, že umělá levná ekonomika je pryč jednou pro vždy,“ vzkazuje Pohlreich těm, co si myslí, že je 170 korun za oběd příliš. Nemyslí si, že by lidé v Česku „neměli peníze na jídlo“.
„Musíme si zvyknout na to, že lidé do restaurace nemohou chodit pořád. Hospody a restaurace v Česku jsou ve srovnání s tím, kolik ty věci stojí jinde, levné. Vezměte si, kolik práce je za jídlem za 170 korun, a kolik práce je za tím, že načepujete půllitr piva, který stojí 60 korun. Jídlo je pořád zoufale pod cenou,“ míní.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
COVID-19
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: rak
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.