„Poplašná zpráva“ jako univerzální klacek. Advokát Suchý varuje, může to potkat každého z nás

03.03.2023 10:50 | Ze sítí

Ladislav Vrabel, organizátor demonstrací s mottem „Česká republika na 1. místě“, stojí před soudem kvůli šíření poplašné zprávy. Jeho advokát Radek Suchý má za to, že soud dnes vedený s jeho klientem se vlastně týká všech Čechů, Moravanů a Slezanů. Pojem „poplašné zprávy“ totiž v interpretaci soudů dostává stále více politických konotací.

„Poplašná zpráva“ jako univerzální klacek. Advokát Suchý varuje, může to potkat každého z nás
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Organizátor protivládních demonstrací Ladislav Vrabel stojí před soudem pro šíření poplašné zprávy. Suchý na Facebooku napsal, že jeho klient je stíhán za několik vět vytržených z kontextu. „Klient vyčerpávajícím způsobem vypověděl k věci všechny důležité skutečnosti, což myslím jasně upevnilo mé přesvědčení, že celá obžaloba stojí na vodě a vychází z mylné a zaujaté interpretace státní zástupkyně,“ poznamenal Suchý.

A tady by se podle něj měli mít na pozoru všichni Češi, Moravané a Slezané. „Zacházení s klientem jako s člověkem druhé kategorie je alarmující. Může to dnes potkat kohokoli z nás,“ varoval právník. Advokát Radek Suchý vešel ve známost především svou obhajobou případě ředitelky pražské střední školy, popotahované v „šátkové kauze“.

„Proč to ale uvádím. Celé řízení totiž považuji za absurdní. A ač se přísně vyhýbám jakýmkoli úvahám, že to či ono řízení má politický podtext, v tomto případě se tomu nemohu ubránit. Svědčí tomu několik okolností,“ rozváděl dále svou myšlenku.

V obecné rovině poznamenal, že se šíření té či oné poplašné zprávy řeší stále častěji. Podle Suchého to začalo s uprchlickou vlnou ze Sýrie a z Afriky a z řady muslimských zemí do Evropy. Suchý tuto uprchlickou krizi nazývá „muslimskou invazí".

„Nicméně nelze si nevšimnout, že zejména za posledních pět let v souvislosti s invazí muslimských migrantů do Evropy, poté covidovou krizí a dnes v souvislosti s válkou na Ukrajině, jeho aplikace na jednání osob stává se více frekventovanou. Nemohu si pomoci, ale pro mne je velmi špatným signálem, že trestní stíhání pro šíření poplašných zpráv není omezeno jako v předchozích desetiletích na šíření zpráv v duchu anonymních telefonátů do nákupních center, ale soustředí se čím dál více na slovní projevy v souvislosti právě s oněmi ožehavými politickými tématy,“ uvedl doslova Suchý.

Stíhání poplašných zpráv se podle právníka proměňuje v bič na svobodu projevu. Problém vidí i v tom, že se uplatňuje dvojí metr. Jistá část populace smí pronášet určité projevy, ale na druhou část společnosti je po svobodném projevu uplatňován bič. Tak to vidí Radek Suchý. 

Advokát Ladislava Vrábela promlouvá

Advokát Ladislava Vrábela promlouvá

 

Nad rámec této obecnější úvahy upozorňuje na svérázný postup policie směrem k jeho klientu Vrabelovi, který byl zadržen během jedné z demonstrací se zdůvodněním, že mu má být sděleno podezření. Pro takové omezení svobody podle advokáta nebyly dány žádné procesní důvody. Policisté poté zadržení Vrabela vysvětlovali tím, že si „v tisku“ přečetli, že se pan Vrabel vyhýbá soudům.

To ale není pravda. Neúčast na soudu byla vždy řádně omluvena s žádostí o odročení, kterým bylo vyhověno. Ve vztahu k policejním orgánům klient vždy bez výhrad spolupracoval a spolupracuje,“ vysvětluje advokát. Politická motivace zacházení s tímto obviněným jako s člověkem druhé kategorie je podle něj bohužel zřejmá.

Navíc se domnívá, že ve Vrabelově případě nebyly naplněny všechny znaky skutkové podstaty trestného činu a proto je neuvěřitelné, že případ došel až k soudu.

Klient vyčerpávajícím způsobem vypověděl k věci všechny důležité skutečnosti, což myslím jasně upevnilo mé přesvědčení, že celá obžaloba stojí na vodě a vychází z mylné a zaujaté interpretace státní zástupkyně,“ dodal k průběhu řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…