„Proč se nikdo neptá?“ V Americe vykolejují vlaky. Ruská odplata?

17.02.2023 9:11

Tragická souhra okolností, nebo odveta za vyřazení plynovodu Nord Stream? Tuto otázku si kladou mnozí Američané poté, co se poslední dobou událo několik nehod, které spojoval únik nebezpečných chemikálií a které svými důsledky ohrozily obyvatele Spojených států. Nekladou si ji zatím ale americká média, což rozčílilo syna bývalého prezidenta Donalda Trumpa jr., který je označil za hloupá, nebo zkorumpovaná.

„Proč se nikdo neptá?“ V Americe vykolejují vlaky. Ruská odplata?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
První ze série nehod se stala v Ohiu, kde vykolejil vlak, který vezl do Pensylvánie asi 150 nákladních vagónů, z nichž 50 bylo zasaženo srážkou. Asi 10 z nich vezlo toxické materiály. Podle zpráv z místa neštěstí bylo z pěti vagónů řízeně uvolněno velké množství chemikálie, aby se zabránilo výbuchu.

„Nad městem se pak táhly husté oblaky černého dýmu, ale pracovníci monitorující kvalitu ovzduší se snažili místní obyvatele ujistit, že je vše v pořádku a vše jde podle plánu,“ napsala k tomu zpravodajská agentura BBC.

Přesná příčina vykolejení dosud nebyla stanovena americkým Národním úřadem pro bezpečnost dopravy, ale uvádí se, že to mohlo souviset s mechanickým problémem na jedné z náprav vozu.

Zasažené vozy převážely mimo jiné vinylchlorid, bezbarvý nebezpečný plyn, který se používá k výrobě plastových a vinylových výrobků z PVC.

Navzdory ujištěním od úředníků, že je vše v pořádku, se mnozí obyvatelé i nadále bojí a tvrdí, že chemikálie zasáhly jak některé obyvatele, tak zvířata.

V potocích ve městě se objevily tisíce mrtvých ryb a místní médiím řekli, že jejich kuřata náhle zemřela a že jejich domácí mazlíčci onemocněli.

Mnozí z obyvatel hlásili potíže s testováním vody, což jen podněcuje nedůvěru v to, co jim tvrdí úřady.

To ale není vše.

Další katastrofa, u které došlo k rozsáhlému úniku chemikálií, se tento týden odehrála v Arizoně, kde u města Tuscon havaroval kamion, který převážel nebezpečné látky. Jeho řidič byl nalezen mrtvý.

„Část hlavní dálnice, která prochází jižní arizonskou pouští a spojuje dvě největší města státu, byla uzavřena, poté, co smrtelná havárie způsobila únik nebezpečného materiálu a vynutila si evakuaci v okolí,“ píše se na serveru agentury NPR.org.

Obyvatelé v okruhu zhruba kilometru od nehody dostali příkaz opustit své domovy a těm, kteří se nacházeli v okruhu 5 km, bylo řečeno, aby nevycházeli z domovů. Následně bylo zjištěno, že uniklou látkou z přívěsu kamionu byla kapalná kyselina.

Oznámilo to arizonské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Kyselina prý tvořila „děsivé žluté a červené chocholy“ na asfaltové vozovce, která prochází suchou pouští.

Na nehodu upozornil i Matthew Seedorff, známý a oceňovaný americký reportér, který na svůj Twitter napsal:

„Aktuálně. Jedna osoba je mrtvá po vykolejení vlaku v okrese Montgomery... na 59 a Midline (Fostoria). Úřady říkají, vyhněte se oblasti… je zde možná nebezpečná situace.“

To ale ještě není všechno.

Den poté došlo k další podobné události, tentokrát v blízkosti amerického města Detroit.

Vlak vezoucí nebezpečný materiál vykolejil podle televizní stanice FOX NEWS ve čtvrtek ve městě Van Buren u Detroitu v Michiganu. Příčina vykolejení nebyla bezprostředně po neštěstí známa.

Policie řekla stanici FOX, že nedošlo k žádnému zranění, ale oblast není nebezpečná a že silnice budou v oblasti uzavřeny, dokud bude vyšetřování pokračovat.

Podle úřadů nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k úniku převážených nebezpečných látek.

Série nehod nákladů s jedovatými látkami ale neunikla pozornosti americké veřejnosti, která si ji začala spojovat s nedávnou zprávou, která naznačuje, že právě USA mohly stát za výbuchem a zničením plynovodu Nord Stream.

Na svém Twitteru tuto souvislost akcentoval i syn bývalého amerického prezidenta, podnikatel a obchodník Donald Trump jr.

„Poslední dobou jsme tu měli vlakové nehody den co den, a to shodou okolností, hned po zprávě o našem možném zapojení do vyřazení ruského ropovodu Nord Stream 2, a přesto se ani jeden reportér nezeptal, zda jde o možnou odvetu proti naší kritické infrastruktuře,“ upozornil na úzké časové období, které nehody spojovalo, ale také na nečinnost novinářů, kteří odmítli hledat souvislosti mezi obviněním USA ze zničení plynovodu a danými nehodami.

„Doufám, že tomu tak není, ale věří někdo v takovou náhodu? Neučí nás posledních pár let klást si tyto základní otázky? Jsou média tak hloupá, nebo zaplacená, že se odmítají ptát,“ zamýšlí se Trump junior nad nečinností mediální sféry a dodává výmluvné WTF, které lze slušně přeložit jako povzdech.

„Co to má znamenat?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za bordel v Americe si mohou američani sami !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePettt , 17.02.2023 13:31:08

|  7 |  0

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…