„Rakušan zastrašuje občany.“ Jenže co sám prováděl mimo Prahu? Desítky tisíc lidí už to viděly

28.12.2022 9:24 | Ze sítí

Rakušan podporoval politický vzestup komunistické funkcionářky, vlastnictví médií mu vadí jen u někoho a do Senátu doporučil antisemitského správce synagogy. Za jeho kolínského působení docházelo k dehonestaci jeho protivníků, nelegálním výběrovým řízením na městské právníky a k ovlivňování voleb falešnými letáky z kasy neziskové organizace, kterou město podpořilo 10 miliony. To je ve stručnosti obsah jednoho z dílů pořadu Jany Bobošíkové Aby bylo jasno, který již zhlédly desítky tisíc uživatelů.

„Rakušan zastrašuje občany.“ Jenže co sám prováděl mimo Prahu? Desítky tisíc lidí už to viděly
Foto: Repro Twitter
Popisek: Fotka, kterou sdílel ministr vnitra Vít Rakušan ve státní svátek

Na úvod dílu, který za pouhých 20 hodin od zveřejnění na Youtube zaznamenal více než 36 tisíc zhlédnutí, ale Bobošíková bilancuje, co přinesl České republice rok se STANem.

Před rokem prý Rakušan jásal, že komunisté nejsou ve funkcích, ale vyslal do vlády bývalého komunistu Beka. Koho ale naopak do vlády vyslat nemohl, byl jeho kolega a místopředseda STAN Věslav Michalik, který jako vážný kandidát na ministra průmyslu musel odstoupit, protože nedovedl objasnit svoje aktivity na Kypru a peníze z nich plynoucích do hnutí STAN.

Následně byl podle Bobošíkové dotlačen k rezignaci místopředseda Jan Farský, který se snažil před občany utajit svoji 8měsíční zahraniční cestu do USA, během které chtěl ale zůstat současně českým poslancem. Následovala kauza europoslance a dalšího místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, který požadoval 8 milionů po obcích, které zastupoval v kauze Vrbětice. Nepomohly mu ani čilé kontakty s hlavou kauzy Dozimetr Michalem Redlem, ke kterým byl donucen se přiznat.

V poslední době se ale proslýchá, že se Polčák chce do svého hnutí vrátit jako řádný člen. Řešit to prý bude vedení STAN, případně rozhodčí orgány hnutí.

Jana Bobošíková pak zmiňuje i asi nejznámější kauzu hnutí STAN, kterou je již zmíněný Dozimetr a jeho hlavní politická postava Petr Hlubuček, bývalý náměstek pražského primátora Hřiba.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
I ten se ale chce do STAN vrátit a požádal dokonce samotného předsedu hnutí Víta Rakušana o setkání. Rakušan mu ale zatím nevyhověl.

Řeč přišla i na dnes již bývalého ministra školství Petra Gazdíka, který rezignoval na ministerský post právě kvůli kontaktům se zmíněným zločincem Michalem Redlem, se kterým měl jezdit i na dovolené.

Nechyběla ani zmínka o Petru Mlejnkovi, kterého Rakušan jmenoval šéfem rozvědky a který byl také „namočen“ do kauzy Dozimetr.

„V současné době vyniká Rakušan lhaním na sociální sítích, označováním občanů za šmejdy, vytvořením týmu KRIT, který připravuje propagandistická hesla pro obhajobu politiky vlády a zastrašováním občanů,“ říká moderátorka.

To vyvrcholilo vyvěšením Putina ve vaku na mrtvoly na budovu Ministerstva vnitra.

Pak už přišla řeč na Rakušanovi politické kolegy z jeho rodného Kolína a jeho politickou minulost.

Rakušan kandidoval za hnutí Změna pro Kolín, které o sobě podle Bobošíkové prohlašovalo, že se nikdo z jeho členů (až na výjimky) politicky neangažoval.

Přesto se s ním do zastupitelstva dostala bývalá předsedkyně Základní organizace KSČ v místním divadle Irena Fuchsová, která byly ve straně 15 let a dokonce studovala večerní univerzitu Marxismu - Leninismu, tzv. VUML.

Hnutí v Kolíně prý dlouhodobě reprezentuje Martin Slavík, majitel a vydavatel časopisu Kolínský pres. Ten se na svých stránkách podle pořadu Aby bylo jasno vypořádává i s politickou opozicí v Kolíně. O kolínském zastupiteli za hnutí ANO a kritikovi tamních poměrů Martinu Hermanovi třeba uvedl, že zanechal v Kolíně stopu, jakou připomíná páchnoucí výtok městské kanalizace.

O tom, jaké poměry v Kolíně panovaly ve vztahu ke kritikům vládnoucího hnutí, jsme psali i my již v minulosti.

„Mimochodem, vzpomínáte, jak hnutí STAN bouřilo proti tomu, aby politik vlastnil média? V Rakušanově Kolíně to ale mají jinak. Má-li noviny spolustraník, je to demokratické, má-li noviny politická konkurence, zavání to totalitou a musíme změnit zákon,“ říká o Rakušanovi moderátorka.

V rámci Rakušanova PR byla zmíněna i hra, za kterou město zaplatilo a která se jmenovala Kolínský dračí portál. V duchu starostovy propagace byl jejím hlavním hrdinou dráček, který se jmenoval Vítek.

Podle pořadu Aby bylo jasno hrála velkou roli při Rakušanově kolínském působení i nezisková organizace Prostor plus. V letech 2016-19 ji město, pod vedením Víta Rakušana, poslalo cca 10 milionů korun.

Její zakladatel a ředitel se v průběhu komunálních voleb 2018 hnutí STAN „odvděčil“ tím, že šířil pomlouvačné letáky o protikandidátech v nedaleké Kutné Hoře, za což byl také kutnohorským soudem odsouzen.

To ale není vše. Náklady totiž platil z peněz zmíněné neziskové organizace.

Třešničkou na závěr označila Bobošíková Rakušanovy problémy s výběrem městských právníků, za které bylo město Kolín dokonce sankcionováno ÚOHS. To ale nic nezměnilo na štědrých, milionových honorářích, které Rakušanův právník za své služby pobíral a podle informací PL stále pobírá.

Na úplný závěr Jana Bobošíková zmínila ještě Rakušanovu podporu, kterou vyjádřil kolínskému kandidátovi do Senátu Pavlu Kárníkovi. Ten byl nakonec do Senátu opravdu zvolen, přestože měl jako šéf místní knihovny na starost i kolínskou synagogu a na svých facebookových stránkách sdílel karikaturu Andreje Babiše, který jako žid žebrá o peníze. Navíc byla tato karikatura převzata z antisemitského webu, který tedy dnes již senátor Kárník evidentně navštěvoval.

 

Na druhou stranu je třeba dodat, že Rakušanovo ministerstvo má podíl na zvládání uprchlické krize a hnutí STAN se podílí na prosazování vládní politiky v zemi. On sám k tomu v minulých dnech k videu, které charakterizuje úspěchy ministrů za STAN napsal:

„Společně s obcemi, kraji a veřejností jsme se dokázali postarat o půl milionu lidí prchajících před válkou. Dokázali jsme, že v těžkých chvílích umíme být solidární i zásadoví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseostravsky , 28.12.2022 10:10:31
na tuto lidskou kreaturu musí mít člověk opravdu silný žaludek!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…