„Rozstřihněte občanku a pas. Hned! Ať vás Pavel nepovolá do války.“ Toto se šíří. Z vládní strany

21.01.2023 12:21 | Ze sítí

Přestože ministryně obrany Jana Černochová (ODS) volala po konci vyvolávání strachu u občanů před druhým kolem prezidentských voleb a vyzvala, aby se lidé přestali „strašit“ válkou a mobilizací, podobně laděné zprávy se před vyvrcholením boje o Hrad neustále opakují. A to z táborů obou kandidátů. Tvrzení o „povolání do války“ v případě zvolení generála Petra Pavla prezidentem začal šířit už i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) a „radil“, co by dle něj lidé měli udělat, aby je Pavel „nemohl povolat do války“. Od svých příznivců dostal vyhubováno.

„Rozstřihněte občanku a pas. Hned! Ať vás Pavel nepovolá do války.“ Toto se šíří. Z vládní strany
Foto: Screen: Twitter P. Novotný
Popisek: Přestřižená občanka. Foto vypustil starosta ODS Pavel Novotný.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
Slova o válce se začala šířit zejména po skončení prvního kola prezidentských voleb, a to v rámci zahájení kampaně expremiéra Andreje Babiše (ANO), jež míří proti jeho prezidentskému protikandidátovi generálu Petru Pavlovi. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják,“ stálo již krátce po výsledcích prvního kola prezidentské volby na billboardech napříč republikou, načež se Babiš po silné vlně kritiky vytasil s pozměněným textem: „Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše.“  

Ministryně obrany Jana Černochová kvůli šíření tvrzení o válce téma přenesla i do Sněmovny a varovala, že mohou značně poškodit i naši armádu.

„Slova o vojácích Armády ČR budete brát špatně zpátky. Jako ministryně obrany vás prosím, nepoužívejte je v kampani. Nejsou to žádní krvelační váleční štváči, ale profesionálové a i výsluhy si, po odsloužených letech, zaslouží,“ vyzývala a apelovala, aby se čeští občané „nestrašili“ válkou a mobilizací.

Přesto se podobná tvrzení objevují i nadále a prezidentský kandidát Petr Pavel dotazům týkajícím se války čelil i během svého nedávného setkání s občany v Ostravě, kde například odmítl, že by Česko mělo na ukrajinskou frontu posílat své vojáky. „Vojáky určitě posílat nebudeme,“ pronesl podle SeznamZpráv.cz a varoval, že pokud by kterýkoliv stát NATO poslal na Ukrajinu organizované jednotky, „pak by to znamenalo vstup NATO do války s Ruskem“.

„Pokud někdo říká, že naše země půjde do války, pokud někdo straší mobilizací, je to nechutné,“ odmítal pak prezidentský kandidát v podobném duchu posléze i v Brně.

Slova o mobilizaci, proti níž se Pavel několikrát vyjadřoval a dementoval, že by ji kdy vůbec zamýšlel, však začali šířit i mnozí politici ze stran vládní koalice. K tématu se připojil i řeporyjský starosta Pavel Novotný, který tak zřejmě nebral vážně apely ministryně obrany ze své domovské ODS.



„Mimořádná zpráva: Pokud ihned rozstříhnete svoji občanku a pas, Petr Pavel vás nebude moci povolat do války! Udělejte to hned, možná mi to tady smažou!“ sdílel Novotný zřejmě s cílem „vystřelit si“ z lidí, kteří by podobným zprávám uvěřili.

U svých příznivců se však většinou potázal se zlou. „No, nemáte zjevně potřebu k uklidňování těch vystrašených hloupějších spoluobčanů. Vtipné to není,“ usadil ho jeden z komentujících. „Nemám. Vím, že Andrej Babiš vyhrát nemůže. Vy tomu nemůžete rozumět. A nebuďte drzý,“ stál starosta i přes kritiku za svým.

„Tvl Pavle, jako fór dobrý, ale uvědomuješ si, že určitá část populace tomu FAKT BUDE VĚŘIT?“ varoval komunálního politika i zakladatel Seznamu.cz Ivo Lukačovič.

„Pokud tomu uvěří, tak jen dobře, že nebudou alespoň chvílí (mít) platný OP,“ ozval se však jiný z komentujících a poukázal na fakt, že se tímto postupem lidé akorát připraví o možnost účasti ve volbách.

„Rodný list taky!“ podpořil řeporyjského starostu následně i další z jeho sledujících, což politika evidentně pobavilo.

Novotný však nebyl jediným poltikem, jenž si nevzal slova Černochové k srdci. Na „mobilizační vlně“ se rozhodl svézt také lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek. „Generál Pavel už provádí MASOVOU MOBILIZACI na anexi Královce. Ale to v ČT neuvidíte!“ sdílel na svém twitteru.

„Straší mobilizací. Přitom jediný, kdo mobilizuje, je sám Andrej Babiš. Mobilizuje dezinformační scénu, která dělá z lidí hlupáky, a tlačí do společnosti nebezpečné lži. Andrej Babiš tohle všechno posiluje. Je jejich kandidátem. To je bezpečnostní hrozba pro Česko,“ sdílel přitom ve stejnou chvíli místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Mezitím, co tato slova o „strašením mobilizací“ psal, došlo v diskusi u Bělobrádka i na něho. „Situace je opravdu vážná,“ stálo v příspěvku s fotografií z náboru „vojína Bartoše“, který Bělobrádek ocenil souhlasným srdíčkem.

Že nejde o téma pro vtipy, však míní novinář Pavel Houdek. „Nevěřil bych tomu, kdybych to nezažil. Už dva lidi za mnou u nás na vsi přišli, aby se poradili, jestli mají správný formulář na odmítnutí mobilizace, která ‚je připravená, jakmile bude zvolen generál Pavel‘. Pevně tomu věří,“ upozornil s poznamenáním, že dle něj právě strach z války a z mobilizace Babišovi „vyhrál volby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ruší přímý přenos z demonstrace na Václaváku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 21.01.2023 13:30:00
To vypadá už jako skutečná občanská válka - Fiala proti vlastním občanům.. Ti Fialovi šmejdi zjevně ruší přímý přenos z demonstrace na Václaváku, aby nebylo rozumět ...... . Rušili Paroubka, teď ruší Konečnou. Lidi, braňte se, braňte sebe a svou demokracii. Vyjděte do ulic nebo jinak všichni skončíte na Ukrajině a nebo v koncentrácích. Mám strach. Nechci válku. Nechci fialová hnus. Nechci Fialova generála na hradě.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…