„Silvestr“ z Kavčích hor... To by papež koukal, jak jeho slova přeložili

31.12.2022 12:05

Vánoční výzva papeže Františka, ať na Ukrajině utichnou zbraně, se dočkala svérázného překladu ve studiu České televize. A není to jediná posměch vyvolávající situace, která zpravodajský newsroom v posledních dnech potkala.

„Silvestr“ z Kavčích hor... To by papež koukal, jak jeho slova přeložili
Foto: Marián Peciar
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

Uživatel facebooku Michal Tominský zveřejnil obrázek, jimiž podložil své přesvědčení, že ČT neinformuje o rusko-ukrajinském konfliktu objektivně.

Podle něj se do překladu papežova sdělení v rámci jeho vánočního poselství vloudila úmyslná chyba. Papežem vyslovené „put immediate end to the senseless war“ lze přeložit jako „okamžitě ukončete tuto nesmyslnou válku“, konstatuje Tominský. Na facebooku ČT to ovšem bylo přeloženo tak, že papež „odsoudil nesmyslnou ruskou invazi“.

Ani slovo „ruská“, ani slovo „invaze“ v papežově poselství nenajdeme, na rozdíl od serveru České televize: „Papež František v neděli ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil nesmyslnou ruskou invazi na Ukrajinu a vyzval k jejímu ukončení.“

Originál tradičního papežova poselství Městu a světu (Urbi et orbi) naleznete např. na jeho twitteru.

Není to jediný výsměch vyjadřovacím schopnostem redaktorů ze zpravodajství ČT. Třeba Jakub Železný dostal od časopisu Reflex anticenu za svůj literární pokus opepřený lechtivou erotikou. Posuďte sami, jak byla jeho próza v Reflexu ohodnocena.

„Špatně napsané, špatně vymyšlené vztahové povídky váženého televizního profesionála Jakuba Železného byly nejhorší knížkou, jež nám tohoto roku padla pod ruku – než jsme otevřeli jeho čerstvou, rovněž strašlivou ‚politickou fikci‘ Kandidát z Oráčova,“ zní nelichotivé ohodnocení Železného knihy Kinského zahrada.

Server poskytl i ukázku z Železného díla:

„Byl to hezký večer, pamatuješ? Jeli jsme pak ke mně, na kopec, nechtělo se ti. A když už jsme byli u mě, říkala jsi, že nemůžeš, protože zrovna nemůžeš. Já jsem ti řekl, že můžeš, protože mně to rozhodně nevadí. I v tom ukecávání jako bych byl v jiném čase, v jiném věku. Chtěl jsem to a potřeboval jsem to. Víc jsem to potřeboval, než chtěl, asi. Potřeboval jsem splnit to, co si ty dvě děti kdysi slíbily.“

„Kéž by synovi prozaičky Marty Davouze jeho editoři (vzhledem ke kvalitě řečených děl pochybujeme, že nějací existují) vysvětlili, že psaní mu jednoduše nejde a neměl by jím nadále trýznit sebe ani publikum,“ mají v Reflexu jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlatí komunisté , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 31.12.2022 12:28:03
USA prohlásí, zničíme Rusko jedním jaderným úderem, Putin odpoví, budeme se bránit, Naše media i západní zveřejní, Rusko, Putin vyhrožuje jadernými zbraněmi.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…