„Skočili jste Babišovi na špek!“ Polsko v debatě ČT: Vše je ještě jinak

23.01.2023 12:42 | Komentář

Opustil by spojence. Nebo dokonce zradil. Taková slova zaznívají na adresu Andreje Babiše za to, co včera řekl v debatě na ČT o případné vojenské pomoci Polsku. Ovšem hejtman Grolich varuje, že tím politici i média skáčou Babišovi na špek. „Minulý týden: do války nás nevtáhne! Tento týden: do války musíme!“ glosoval hejtman fakt, že se nyní bude mluvit o případné vojenské pomoci Polsku. Politolog Petr Macinka se pro PL vyjádřil takto: „Babiš vždycky něco někde řekne a všichni to rozebírají, zatímco měkké výroky Petra Pavla nikoho vlastně ani příliš nezajímají.“ Na rafinované nadnášení témat nevěří.

„Skočili jste Babišovi na špek!“ Polsko v debatě ČT: Vše je ještě jinak
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš v nedělní debatě prohlásil, že by učitě neposílal vojáky na obranu Polska nebo Pobaltí, pokud by bylo napadeno. Tento výrok vzápětí odvolal, řka, že na takovou otázku nechtěl odpovídat. „Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ uvedl.

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17182 lidí
Za to se do Babiše pustili koaliční politici. „Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ uvedla například ministryně obrany Jana Černochová, která si pak ještě přisadila: „Tak včera jsme mohli v přímém přenosu vidět, jaký je Andrej Babiš talentovaný diplomat. Ubezpečit v jeden moment 29 státníků zemí Severoatlantické aliance, že se na ně Česká republika v případě jejich napadení vykašle, je opravdu velký diplomatický majstrštyk.“

Že by hodil spojence přes palubu osočuje Babiše také šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Proti Babišovým slovům se ovšem ozvali i další vládní politici.

Poláky o české pomoci ubezpečoval například europoslanec Tomáš Zdechovský. „Chci uklidnit naše polské přátelé, že názory pana Babiše nereprezentují názory ostatních českých politiků. Pokud by bylo Polsko nebo kdokoliv z našich aliančních partnerů napaden, Česká republika by mu rozhodně okamžitě pomohla,“ prohlásil a doufal, že se příště moderátor Babiše zeptá na pomoc Maďarsku nebo Francii, aby byla odpověď zajímavá.

Analytik a pedagog Tomáš Klvaňa dokonce Babišovi otloukal o hlavu, že si jeho slov všimli v Rusku.

Ovšem podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha tím politici i média skáčou Babišovi na špek. „Babiš plácne nehoráznost o Polsku a NATO a ráno se všude píše o článku 5. a naší povinnosti vojenské pomoci. Hop na špek,“ uvedl. Že Babišovi voliči neochotu vysílat vojáky do Polska ocení, si myslí také politolog Miloš Gregor. „Tím myslím to: hop na špek… minulý týden: do války nás nevtáhne! Tento týden: do války musíme!“ dovysvětlil Grolich.

Skeptický je také Petros Michopulos z podcastu Kecy & Politika. Prohlašuje, že by příznivci Petra Pavla měli začít mobilizovat. „Na průzkumy úplně zapomeňte. Tento týden bude náročný a Petr Pavel rozhodně nemá nic v kapse. Naopak. Babiš je rozjetý a dělá to dobře!“ varuje Michopulos.

Pro PL Babišovy výroky zhodnotil politolog Petr Macinka. „Jestli se v rámci prezidentské kampaně o někom mluví, je to výhradně Andrej Babiš. Mluví se o tom, co řekl, co neřekl, co měl říct, co neměl říkat. Skloňuje se, co udělal, co neudělal, co měl udělat, co raději dělat neměl atd. Bez ohledu na to, zda mu to pomáhá nebo jej to poškozuje, je třeba uznat, že témata jednoznačně rozehrává právě on, nikoli generál Pavel. Od toho jsme vlastně dodnes neslyšeli vůbec nic,“ hodnotí fakt, že témata nastavuje spíše Andrej Babiš.

Ovšem pokud jde o myšlenku, že by Babišův tým nějak složitě plánoval nastolená témata, tak v tu nevěří. „V rafinovanost týmu Andreje Babiše nevěřím. Toto je přirozený efekt. Babiš vždycky něco někde řekne a všichni to rozebírají, zatímco měkké výroky Petra Pavla nikoho vlastně ani příliš nezajímají. Není v nich co analyzovat,“ zhodnotil krátce.

„Domnívám se, že volební logika bude opačná. Většina lidí bude hlasovat tak, aby výroky a činy prezidenta analyzovat ani prožívat nemuseli. Možná tím získají Andreje Babiše v příštích parlamentních volbách, když nyní jako první šéf politické strany v historii ČR dokázal atakovat hranici 40 %,“ odhadl ještě.

Kromě toho, poněkud nespojenecky se chovají i sami Poláci. Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli agentuře PAP oznámil, že Polsko je připraveno poslat Ukrajině tanky Leopard 2 i bez souhlasu Berlína. Jde zřejmě o reakci na jednání zemí podporujících Ukrajinu na americké základně Ramstein v Německu, které souhlas se zasláním tanků na Ukrajinu nepřineslo. „Postoj Německa je nepřijatelný. Válka začala už téměř před rokem. Nevinní lidé umírají každý den a ruské bomby ničí ukrajinská města,“ promluvil německé vládě do duše Morawiecki. „Co dalšího Německo potřebuje, aby otevřelo oči a začalo jednat tak, aby to odpovídalo potenciálu německého státu?“ dodal ještě.

Právě za toto chování Poláky vychvaluje již zmíněný europoslanec Zdechovský, který Polsku vyjadřuje respekt za to, že nehodlá respektovat úmluvy s Německem. A oceňuje také, že Polsko údajně plánuje Ukrajince na Leopardech od února cvičit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím co řekl Babiš špatně ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepimo , 23.01.2023 14:58:20
Než přijde článek 5 , tak bude prvně aplikovám článek 4 -V případě, že bude ohrožena bezpečnost, celistvost nebo politická nezávislost kterékoliv členské země, bude podle článku 4 aliance společně konzultovat situaci a možné varianty řešení. Až poté dojde na článek 5 . Než toto proběhne , tak už bude dávno po válce . Takže i když bude nějaká země z NATO napadená bude se prvně konzultovat u nás samozřejmně vysílat signály. Vysílat signály píšu záměrně, jelikož prezident nikoho nikde vyslat nemůže a je povinný vládě a parlamentu. Babiš chce jednat , Pavel chce posílat na Ukrajinu zbraně . A co když se vyhrotí spor mezi Řeckem a Tureckem, komu přispěcháme na pomoc ? Ono to jsou reálné hrozby, mění se politici, vlády, myšlení. Takže Babiš to řekl lidsky a nezkoumal jaké články se aplikují. Nechce válku a je pořeba jednat a jednat a jednat.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…