Sněmovna asi schválí omezení imunity zákonodárců. Kalouskův návrh ale neprošel

16.01.2013 11:50

Sněmovna patrně schválí ústavní novelu, která omezí imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Poslancům to dnes jednomyslně doporučil jejich ústavně-právní výbor. Poslanecká novela zástupců všech sněmovních a prakticky totožná senátní předloha stran ruší doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu.

 Sněmovna asi schválí omezení imunity zákonodárců. Kalouskův návrh ale neprošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Projednávání senátní předlohy výbor formálně přerušil. Pokud by nebyla schválena poslanecká novela, k normě horní komory by se vrátil.

Stejnou poslaneckou novelu sněmovna schválila loni v únoru. Později ale narazila v Senátu, senátoři ji i kvůli absencím řady z nich nepřijali o dva hlasy. Poslanci a také senátoři obratem předložili úpravy znovu.

Kalouskův návrh neprošel

Výbor dnes nepodpořil návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby byla imunita omezena ještě víc, a to jen na projevy ve sněmovně. Vydávání poslanců by se nestávalo předmětem politického boje, poznamenal. Podle Viktora Paggia (LIDEM) ale jde o "plácnutí do vody". Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc zase označil návrh za součást prezidentské kampaně předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Členové výboru odmítli také návrh předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, podle kterého by o vydání ústavního soudce ke stíhání nerozhodoval Senát, ale soudní plénum. Poslanci se vesměs shodovali na tom, že politici nesou za rozhodnutí odpovědnost a musí je veřejnosti vysvětlovat, kdežto ústavní soudci nikoli.

Zástupkyně předkladatelů poslaneckého návrhu Kateřina Klasnová (VV) zdůraznila, že doživotní imunita nemá v ústavě co dělat. Podle předsedy výboru Stanislava Polčáka (TOP 09/STAN) má podobný rozsah jako Česko snad jen Omán.

"Zapomeňme na to, jestli vyhraje poslanecký nebo senátní návrh," uvedl senátor Miroslav Nenutil (ČSSD). Ať přijde do Senátu jakákoli z obou verzí, bude ji prý podporovat.

Nadále by podle předloh platilo, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…