"Stále těsnější unie" neznamená federalizaci. To by vláda nikdy nepodepsala, bránil se Hamáček nad dokumentem, který Sobotka podepsal v Římě

04.04.2017 23:05

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda opoziční ODS Petr Fiala debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o dalším směřování Česka v zahraniční politice. Ačkoli se předpokládá, že by koalice s opozicí měly v těchto otázkách nacházet shodu, pánové se pokoušeli takřka se rozsápat ostrými prohlášeními na kousíčky.

"Stále těsnější unie" neznamená federalizaci. To by vláda nikdy nepodepsala, bránil se Hamáček nad dokumentem, který Sobotka podepsal v Římě
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Nejvyšší ústavní činitelé Česka po čtvrt roce znovu debatovali o dalším směřování zahraniční politiky Česka. Tématem byl nejen Brexit, ale také chystaná cesta prezidenta republiky Miloše Zemana do USA. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude prezident hovořit o boji s terorismem.

„Já jsem byl dlouhodobě nespokojen s tím, jak vláda dlouhodobě koordinuje jednání o zahraniční politice země, a to nejen s opozicí, ale třeba i s Hradem. Celé měsíce jsem žádal pana premiéra (Bohuslava) Sobotku (ČSSD), aby svolal jednání o Brexitu, a on mě po mnoha měsících vyslyšel. Vláda informuje o zahraničněpolitických krocích vlády jen na nátlak opozice.“

„Já se nechci vracet do historie, ale když byla u moci ODS, tak komunikace s opozicí byla nulová a s Hradem byla jen velmi omezená. Takže teď jsme výrazně pokročili,“ oponoval Hamáček. „V parlamentu se s námi opozice bavila jen tehdy, když potřebovala naše hlasy. Šlo převážně o vysílání našich vojáků do zahraničí a my jsme byli připraveni k diskusi a v naprosté většině případů jsme návrhy tehdejší vlády podpořili,“ připomínal současný předseda sněmovny.  

Fiala ale ukázal, že nehodlá s ostrou kritikou vlády hned tak přestat. „V minulosti byla naše pozice v zahraniční politice jasná. Dnes jasná není,“ vmetl Hamáčkovi do tváře Fiala. A to, že se na Hradě sejde několik současných a bývalých sociálních demokratů, vypadá pěkně, ale to je snad samozřejmé, že nejvyšší ústavní činitelé jednají o zahraniční politice. Opozice však podle Fialy nesmí být opomíjena.

Ani Hamáček nedal, obrazně řečeno, svou kůži snadno. Připomněl Fialovi, že zahraničněpolitické otázky se projednávají na půdě výborů.

Následně si vzal slovo moderátor David Borek a ocitoval Hamáčkovi část z prohlášení evropských lídrů z nedávného společného jednání v Říme. „V tomto prohlášení je použita formulace Ever Closer Union, tedy stále těsnější Unie. To je klasický žargon evropských federalistů. Vy jste se k tomu přihlásili. Proběhla k tomu diskuse?“ ptal se moderátor.

„To je vaše interpretace. Tam o federalizaci nic nepadlo, a kdyby padlo, tak by to třeba polská vláda vůbec nepodepsala,“ bránil se Hamáček.

„Já třeba stále těsnější Unii nechci, možná kdybychom se zeptali občanů, tak bychom zjistili, že to nechce ani většina našich občanů, možná by se ukázalo, že to nechce ani většina členů ČSSD,“ rýpl si Fiala.

Hamáček oponoval, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude v EU hájit naši jasnou pozici k Brexitu, a pokud jde třeba o migrační krizi, České republice se spolu s ostatními zeměmi podařilo posunout debatu o řešení této krize na rovinu, která je pro nás přijatelnější.

Nakonec padlo pár slov ještě ke Spojeným státům a k Rusku. Tady se pánové shodli, že je dobře, když jede prezident Zeman rozvíjet vztahy České republiky a USA. Fiala dokonce prohlásil, že bude velmi rád, když bude prezident rozvíjet euroatlantickou vazbu namísto nějakých „pochybných východních experimentů“. 

„Pro mě je důležitá západní vazba, než aby nám tady prezident říkal, že se jezdí učit o stabilizaci společnosti do Číny,“ konstatoval také Fiala. Prozatím ale nevíme, jak chystaná schůzka se 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem dopadne.

V závěru pořadu se hosté shodli na tom, že útok v petrohradském metru je bestiální, zaslouží si odsouzení a na boji proti terorismu je třeba spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…