„USA nepřijdou na pomoc.“ Eurokomisař vypustil, co Trump řekl. Zrovna když hrozí, že se vrátí

10.01.2024 18:13

Bývalý americký prezident Donald Trump prý v roce 2020 oznámil předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, že Spojené státy vystoupí z NATO a že určitě nepřijdou na pomoc Evropě, pokud bude vojensky napadena. V Bruselu proto nyní panují obavy, že se Trump vrátí do Bílého domu, pokud porazí ve volbách na podzim tohoto roku Joea Bidena.

„USA nepřijdou na pomoc.“ Eurokomisař vypustil, co Trump řekl. Zrovna když hrozí, že se vrátí
Foto: Archiv
Popisek: Donald Trump

Jeden z nejvyšších evropských politiků podle zdrojů bruselského deníku Politico minulý týden vyprávěl, jak bývalý americký prezident Donald Trump soukromě uvedl, že Spojené státy nepřijdou Evropě na pomoc, pokud bude vojensky napadena.

„Musíte pochopit, že pokud bude Evropa napadena, nikdy vám nepřijdeme na pomoc a nepodpoříme vás,“ řekl údajně Trump v roce 2020 předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, jak uvedl francouzský eurokomisař Thierry Breton, který byl u rozhovoru přítomen.

„Mimochodem, NATO je mrtvé a my odejdeme, vystoupíme z NATO,“ řekl také Trump podle Bretona. „A mimochodem, dlužíte mi 400 miliard dolarů, protože jste nezaplatili, vy, Němci, to, co jste měli zaplatit za obranu,“ měl dodat tehdejší americký prezident.

V Bruselu nyní panují obavy z možnosti, že se Trump vrátí do prezidentského křesla USA. Už 15. ledna se v Iowě uskuteční první volební shromáždění Republikánské strany, kde bude Trump usilovat o republikánskou nominaci. Členové strany budou postupně v každém státě odevzdávat své hlasy kandidátům včetně Trumpa, floridského guvernéra Rona DeSantise a bývalé guvernérky Jižní Karolíny Nikki Haleyové. Favoritem je právě bývalý prezident Trump.

Breton jako komisař odpovědný za průmyslovou politiku a obrannou agendu EU také prosazuje, aby EU v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině posílila své vlastní schopnosti sebeobrany. Breton proto v úterý podle informací serveru Euractiv.com představil fond ve výši 100 miliard eur, který by měl zvýšit zbrojní výrobu v bloku.

Trumpova slova prý fungují jako budíček, zejména když je šance, že se do Bílého domu vrátí. „Takže teď víc než kdy jindy víme, že jsme na to samozřejmě sami. Jsme členem NATO, téměř všichni, samozřejmě máme spojence, ale nemáme jinou možnost než tento pilíř drasticky zvýšit, abychom byli připraveni na cokoliv, co se přihodí,“ uvedl Breton.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty by nepřišly na pomoc ani za druhé světové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 10.01.2024 19:28:41
Jenomže se lekly, že by Rusko obsadilo celou Evropu. Tam žádnou pomoc nehledejte, pouze vypočítavost.

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …