„Vždyť stáli vedle sebe.“ Pekarová v ČT napadala opozici tak, že se zarazil i moderátor

06.04.2023 21:22 | On-line

Za vyhrocené vztahy ve Sněmovně může hlavně boj opozičních stran mezi sebou, nikoli opozice s vládou, tvrdila v pořadu Interview na ČT24 předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), čímž u moderátora Takáče vyvolala pozvednuté obočí. Jediné, čím by se takovému chování a dlouhým obstrukcím opozice dalo zamezit, je podle Markéty Pekarové Adamové změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Kromě jiného také mluvila o tom, kdy začne vláda uzdravovat rozpočet. „Je naší ambicí, aby lidé nepadali do chudoby a na dno. A to si myslím, že se nám velmi daří,“ míní.

„Vždyť stáli vedle sebe.“ Pekarová v ČT napadala opozici tak, že se zarazil i moderátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Úvodem se šéfka Sněmovny věnovala vyhroceným vztahům ve Sněmovně. „Opozice mi vyčítá, že ona sama nerespektovala jednací řád a řídícího schůze. Je to, jako když se dítě vymlouvá na svého spolužáka nebo kamaráda, že rozbil okno on,“ řekla ke svému vyjádření, že opozice je „dětinská a destrukční“.

Moderátor Daniel Takáč namítal, že nelze za dětinské označovat skutečnost, že opozice má na své postupy ve Sněmovně právo, a dodal: „Prostě se jim nelíbíte, to se v politice stává,“ rozhodil rukama. „Oni rozbili okno a ukazují prstem na mě, že já za to mohu,“ komentovala zpětně situaci ze začátku března, kdy byl předsedovi ANO Andreji Babišovi u řečnického pultu během sporného projednávání mimořádné valorizace vypnut mikrofon, na protest se k němu připojili další předsedové opozičních stran a poslanci. 

„Vyhrotili situaci do té míry, že okupovali řečniště, zbývalo už jen fyzické vzájemné napadání. Oni chtěli nechat tu situaci dojít do fáze, kdy už budou vyvedeni. O to jim šlo. Není to boj koalice a opozice, ale boj opozičních hnutí mezi sebou o tu pozornost, o to, kdo bude tou větší opozicí,“ míní. „Ale stáli vedle sebe,“ pozastavil se Takáč, že jejich postoj spíše vypadal v souladu. „Pan Okamura to v titulcích médií vyhrával se svým nejdelším projevem, tak ho chtěl pan Babiš něčím předčít, tak vyhrotil situaci v tomhle směru a Okamura okamžitě přispěchal, aby u toho nechyběl,“ trvala politička na svém.

„Stávající opozice se rozhodla být destruktivní, nikoli konstruktivní. Je to její politika tak fungovat. Takže dohoda se s ní hledá složitě. Je to také opravdu dáno tím, že se Andrej Babiš po debaklu v prezidentských volbách rozhodl oslovovat část spektra, kterou do té doby oslovoval Tomio Okamura nebo ti, kteří se do Sněmovny nedostali, což je nejradikálnější proud na české scéně. Tím on radikalizuje, jakým způsobem se ve Sněmovně chovají,“ uvedla.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34693 lidí
Popsala, co jako předsedkyně Poslanecké sněmovny plánuje udělat pro to, aby se parlamentní vztahy mezi koalicí a opozicí zlepšovaly: „Jak jsem říkala, snažím se, aby se ke všem přistupovalo férově,“ uvedla Pekarová Adamová, které opozice vyčítá, že v Poslanecké sněmovně straní vládě. „Jestliže to děláte a nefunguje to, tak něco nového,“ vyzval ji následně Takáč s úsměvem. „Při změně jednacího řádu chceme vyjít vstříc i opozici. Takže chceme například změnit ústní interpelace, které primárně opozice využívá, aby byly atraktivnější, aby na ně bylo více času a byla větší šance, že se na ně dostane řada,“ zmínila, že tím bude mít opozice jistotu, že dotazy může vznést.

Jediné, čím by se takovému chování a dlouhým obstrukcím opozice dalo zamezit, je podle Markéty Pekarové Adamové změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Následovalo téma ekonomické, a sice hospodaření státu. Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) očekává novelizaci státního rozpočtu.

Podle informací Pekarové Adamové nebude vláda předkládat nový rozpočet na letošní rok: „S ministrem Stanjurou jsem mluvila v tomto týdnu o výsledcích hospodaření, o rozpočtu a on nás ubezpečil, že nepředpokládá, že by to bylo nutné,“ citovala odhad ministra financí. „Takže vláda má tok peněz pod kontrolou?“ ujišťoval se Takáč. „Bezpochyby,“ uvedla Pekarová Adamová.

A připomněla chystaný konsolidační balíček. „Bude obsahovat celou řadu kroků, které tu neudržitelnou situaci budou řešit. Za TOP 09 říkám, že 70 miliard, které vláda plánuje najít na úsporách, v rozpočtu je podle nás málo, chtěli bychom mířit minimálně ke 100 miliardám, a měli bychom být ještě ambicióznější, myšleno do budoucích rozpočtů,“ podotkla předsedkyně TOP 09.

Exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek psal na svém twitterovém účtu o tom, že příčinou těchto problémů není ani pandemie, ani válka, ale „vládní rozpočtový populismus“, a uvedl, že „vládní hospodářská politika je pod psa“.

Skončí vládní rozpočtový populismus? „Vláda dělá všechny kroky, aby udržela sociální smír, je to naší ambicí, aby lidé nepadali do chudoby a na dno. A to si myslím, že se nám velmi daří. Teď musíme zajistit, abychom vlakem, který minulá vláda rozjela proti zdi, abychom do ní nenarazili, vybrali tu zatáčku a nezpůsobili katastrofu pro ty nejslabší. To je ta rozpočtová odpovědnost,“ sdělila. Na Kalouskův argument, že právě rozpočtová odpovědnost vládě chybí, řekla: „O tu usilujeme.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bože můj,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAnyska , 07.04.2023 7:25:23
to je slepice!!! To snad už vidí i ti co jí volili!!!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…