Z 84,90 na 154,90. A k tomu BILLA nasadila „kouzlo“

02.11.2023 10:36 | Analýza

Češi v několika posledních měsících kvůli výraznému růstu cen šetří a domácnosti v naší republice svou spotřebu omezují nejvíce ze všech Evropanů. Snahy lidí ušetřit v obchodech výběrem zboží, u nějž se cena tolik nezvedla, si už všímají i výrobci potravin a na spořivé Čechy připravili trik, prostřednictvím kterého zvládají své výrobky zdražit i bez toho, abyste si toho všimli při placení. Ošálit se nakupující totiž výrobci snaží trikem s gramáží, a zatímco tak kupříkladu Granko před deseti lety BILLA prodávala jako 500gramové, dnes má již jen 400 gramů. Cena před 10 lety: 84,90. Cena nyní: 154,90. Desítky gramů zmizely i u čokolád a ušetřena „smrskávání“ nebyla ani tatarka. Ceny však i přes kouzlo „zeštíhlených balení“ nadále bobtnají.

 Z 84,90 na 154,90. A k tomu BILLA nasadila „kouzlo“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 14001 lidí
Ceny v obchodech v posledních letech strmě vzrostly a obchodníci i producenti potravin se snažili zjistit, na jakou úroveň mohou své výrobky zdražit, aniž by to pro ně znamenalo příliš znatelné snížení poptávky zákazníků. Zatímco někteří výrobci se rozhodli své zboží zdražit napřímo, což zákazníci posléze ihned pocítili při placení, někteří zvolili mnohem plíživější taktiku a namísto znatelného zdražování se rozhodli méně všímavé zákazníky ošálit tím, že jim lehce ubrali na gramáži svého výrobku – pokud si toho pak lidé ve shonu v obchodě nevšimnou a dívají se jen na ceny, vyberou si v supermarketu výrobek, který zdražil méně. Lidé díky tomuto triku neušetří ani při koupení zdánlivě levnějšího produktu, avšak pro výrobce jde o příležitost, jak zdražit a přitom neztratit tolik nakupujících.

Šetřit se dá z pohledu výrobců na mnoha místech a někteří producenti namísto zvýšení cen snížili kvalitu, což se dá v případě mnohých potravin udělat jednoduše změnou složení – ve známých čokoládách tak každých několik let zmizí nějaké to procento kakaa, v alkoholických nápojích ubyde obsažené množství alkoholu a v cukrářských výrobcích se lehce sníží třeba množství mouky. Takovéto změny však nesou riziko, že si jich dříve či později zákazníci všimnou a negativní ohlasy pak jen stěží utlumí hojně používaná fráze o „specifických chutích“ Čechů a velice oblíbená je tak zejména třetí možnost v podobě onoho nepříliš viditelného snížení gramáže a ne až tak znatelného zdražení (byť samozřejmě existují i příklady výrobků, které v posledních letech podražily a ještě zmenšily gramáž i kvalitu zároveň).

U skrytého zdražování navíc mohou výrobci zvolit zajímavou taktiku, jak ošálit své zákazníky, aby si nebyli vědomi smrsknutí výrobků, ani když budou v regálu v obchodě tyto ochuzené stát vedle starší „plnohodnotné“ šarže či budou mít zbytek staršího balení doma – tam, kde to lze, se ponechá stejný obal, avšak do vnitřku se vměstná více vzduchu. Třeba u chipsů či dóz se sypkými výrobky tak zákazník nemá absolutní šanci nic vytušit, pokud si přímo neporovná údaj gramáže na obalu – ovšem to zřejmě moc lidí ve spěchu v obchodě neudělá, když na první pohled vše vypadá v naprostém pořádku…

Podívali jsme se na několik příkladů výrobků, u nichž se balení takto v posledních deseti letech zmenšilo a při porovnání letáků supermarketů je patrné, že se tento trend nevyhnul ani výrobkům, které si zakládají na tom, jak jsou u nás „tradiční“ a nemění se desetiletí.

Prvním příkladem může být oblíbený kakaový nápoj Granko. „Stále takové, jak ho máte rádi,“ tvrdí o něm výrobce, což už jak tušíte není – v rámci velikosti balení – úplně pravda. Granko už totiž není „stále takové, jak ho máte rádi“, ale značně menší a pomalu se stále více a více smrskává. Ještě před deseti lety se prodávalo po půlkilových baleních, avšak už v roce 2015 se náhle obsah sypké směsi snížil na 450 gramů.

Dalo by se nad tím mávnout rukou s tím, že jde o „pouhých“ 50 gramů. Jenže to byl jen začátek. V tomhle roce se balení Granka opět smrsklo a nyní již má běžně 400 gramů. Dvě desetiny původního balení jsou tak již rázem pryč a oblíbený kakaový nápoj už není zcela „stále takový“, jak nám tvrdí jeho výrobce Orion spadající dnes pod švýcarské Nestlé.

Navíc se před deseti lety Granko (tehdy ještě o 100 gramů větší) prodávalo také dosti levněji. V únoru 2013 se v supermarketu BILLA dalo koupit za 59,90 Kč v akci, přičemž bez akce běžně stávalo 84,90 korun. Dnes už je „odlehčené“ Granko ve stejném supermarketu za 154,90 Kč.



Zatímco kilogram Granka v roce 2013 tak beze slev stál 119,8 Kč, dnes je to v návaznosti na zdražení a zmenšení obsahu balení náhle již 387,25 Kč.

Zmenšování objemu se nevyhnulo ani tatarkám Hellman’s, které se z 225 mililitrů smrsknuly na 210 ml. A zatímco tehdy stálo 100 ml této tatarky 13,70 Kč, dnes ji pořídíte bez akce za cenu 23,76 Kč za 100 ml.

Také tradiční slovenská čokoláda Figaro se „tradičně“ zmenšuje. Původní 100gramové balené mléčné čokolády Figaro už je pouze nostalgií a po jeho zmenšení na 90 gramů se před rokem i toto opět smrsklo na aktuálních 80 gramů.
 

Ještě v roce 2015 bylo 90gramové balení bez slevy za 28,90, dnes je o 10 gramů chudší balení za 35,90 Kč.



A podobně jako předchozí výrobky dopadla i „Ikonická tyčinka s oblíbenou rumovo-kokosovou příchutí“ Margot. Ta ještě v roce 2015 vyšla na 16,90 bez slevy za 100 gramů.

Dnes je v „odlehčeném“ 80gramovém balení k dostání již za 23,90 Kč, a přestože tak ceny rostou, i zde platí, že dostane „méně za více“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 02.11.2023 11:56:26
A co na to náš velký vezír Péťa??? Stále kvoká, stále kvoká:-(

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…