„Zabíjení kaprů. To zavedli komunisti!“ padlo od vlivné osoby. Náraz. Tradice hovoří takto

20.12.2022 15:55 | Ze sítí

Blíží se Vánoce a společností opět jako každý rok rezonuje téma zabíjení kaprů, kteří končí na tradiční štědrovečerní tabuli. Zatímco část veřejnosti včetně novinářů i politiků volá po „humánnějším“ zacházení s kapry, nebo dokonce úplném zákazu jejich vánočního prodeje, mnozí odkazují na to, že jde o více než staletou tradici, která k českým Vánocům patří.

„Zabíjení kaprů. To zavedli komunisti!“ padlo od vlivné osoby. Náraz. Tradice hovoří takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichá ulička za kapry. Protest proti vánočnímu zabíjení kaprů, aktivisté také rozdávali recept na tofu kapra s bramborovým salátem

Letos se kritického slova o zabíjení kaprů chopila mimo jiné novinářka Veronika Sedláčková, jež vystoupila proti špatnému zacházení s kapry a volá po „humánnějších způsobech“. Hovoří také o tom, že jde o zvyk z dob komunismu.

„Bylo by možné upustit od tradice zavedené v 50. letech komunisty, kteří národu nebyli schopni na Štědrý den nabídnout než brambory a kapra? Máme přece tolik na výběr a tohle týrání v ulicích i kapříny bychom už mohli zrušit,“ píše Sedláčková ve svém tweetu.

 

 

Tématu se chopili i někteří politici, například pirátská poslankyně Klára Kocmanová poukázala, že hlas lidu a ochránců zvířat vyslyšely některé obchodní řetězce. „Vystresované kapry na talíři nechceme! Před prodejnami některých řetězců už letos neuvidíme tradiční kádě s kapry a jejich zabíjení před očima procházejících. V Lidlu, Bille a Albertu vyslyšeli dlouholeté volání ochránců zvířat a zákazníků a kapry budou prodávat jen uvnitř prodejen, balené a už naporcované,“ oznámila na Facebooku.

Fakt, že se nejedná o komunistický vynález daný nedostatkem jiných potravin, ale o více než staletou tradici, která neodmyslitelně patří k českým Vánocům, je zřejmý třeba ze čtení na facebookové stránce „České zvyky, tradice a pranostiky“.

Tam se píše o tradičním prodeji vánočních kaprů v Praze už v roce 1875. „Vánoční smrčky vyskytovaly se v Praze až někdy za týden po Mikuláši a někdy i později. A teprve týden před svátky se objevovaly ryby, kapři. A když se objevili tito němí tvorové s vypoulenýma, jako ulekanýma očima, polykající našpulenými hubami nepřetržitě vodu a žábrami ji vypouštějíce, pak byly Vánoce za dveřmi! Teď šlo do tuha, a hospodyně od rána do večera obklopovaly nádrže s vodou, odvažujíce a oceňujíce kapry pouhými pohledy,“ píše se na stránce. Přitom právě i kádě s kapry před obchody jsou některým lidem trnem v oku.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
„Bůh milý ví, kde se ty ohromné kádě uchovávaly a uchovávají přes celý rok, a že se v suchu nerozsýpají. Na týden před Vánoci se jich po Praze a předměstích vyrojilo na sta. V každé širší ulici, na každém skoro náměstí stála nějaká a někdy několik vedle sebe. Ještě nebyly tramvaje, nikde nepřekážely, jen hlavní, elegantnější třídy jich byly prosty. Objevovaly se tajuplně přes noc. Z nejbližších kašen bylo do nich načerpáno vody a zrána se hemžily žlutými kapry,“ pokračuje povídání o českých tradicích.

Právě kapr je totiž odedávna hlavní českou vánoční rybou, ať se to některým kritikům líbí, nebo ne. „Českou vánoční rybou jest odedávna kapr, ať šupináč nebo naháč čili špígl. Zřídka bylo vídati zelenavou štiku. Modravých candátů čili šílů vůbec ne. Kdo měl na ty spadeno, musil pro ně k lahůdkáři. Candáta totiž nedopravíte na větší vzdálenost živého. Jen černí líni mrskali se tu a tam mezi kapry, a ti byli kupováni hlavně pro lepší chuť rybí polévky, ve které se na kaši rozvařovali,“ uvádí se dále na stránce.

Povídání pokračuje tím, jak ryby již tenkrát kvůli rozmarům počasí mohly hynout, což bylo tehdy něco zcela normálního. „Doprava ryb za těch starých časů byla hodně obtížná. Ještě nebylo tolik železnic. Nebylo ani dráhy severozápadní, ani Františka Josefa (nyní Wilsonovy), a největší množství ryb do Prahy přicházelo z jihočeských rybníků, z Třeboňska, od Blatné atd. Tak se tedy ryby přivážely po obyčejné nápravě, ve voznicích čili lejtech. Synové a tovaryši uzenářů vydávali se na ty daleké výpravy a jen prosili Pánaboha, aby nebylo ani příliš teplo, ani ztuha nemrzlo. Oteplilo-li se, mnoho ryb zlekalo; uhodil-li prudký mráz, otloukaly se ve voznicích o tříšť ledovou. A nejednou celý ten podnik vynesl malý výdělek, to když se navezlo ryb veliké množství a když ke všemu uhodilo mírné, teplé počasí. Potom rybám hned o několik krejcarů spadlo, prodavači se nutili, aby se jich zbavili, než se šupináči obrátí břichem vzhůru. Vánočnímu obchodu vždy svědčila zima v každém oboru,“ píše se na stránce o českých zvycích a tradicích, načež povídání pokračuje přípravou štědrovečerní tabule a dalšími zvyky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…