„Zase si budu koledovat, že jsem americký agent.“ Moravec půjde na Instagram, Číňanů se bojí

02.08.2023 22:09 | Monitoring

Moderátor České televize Václav Moravec komentoval v podcastu Michaelův Mashup život na sociálních sítích a to, jak neurvale se na nich chovají někteří zástupci české politické scény. To podle něj ukazuje, jak sociální sítě výrazně přispívají tomu, že se politika dekultivuje. Zdůvodnil, že jeho osobně nikdo neuvidí na Twitteru, protože jej vlastní Elon Musk, ani na TikToku, který patří čínským investorům.

„Zase si budu koledovat, že jsem americký agent.“ Moravec půjde na Instagram, Číňanů se bojí
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

I když se v rámci médií těší největšímu zájmu sociální sítě, není podle Moravce televize „mrtvá“: „Staré médium se vždy adaptuje na médium nové. Televize je hybridní a pomalu a jistě se adaptuje,“ věří moderátor politických debat, že televize veřejné služby nepřijde jen tak o své diváky.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Poukázal na to, že v sociologických výzkumech se ukazuje, že když se stane nějaká mimořádná událost, tak drtivá většina populace jde na sociální síť jako na informační médium. „Mladší z nějakých 90 procent, lidé 55 plus také už z přibližně 40 procent. Pro mě byl Twitter zajímavé médium, po získaní Twitteru Elonem Muskem jsem omezil své aktivity a přemýšlím na jakou sociální síť půjdu,“ uvedl Moravec s tím, že to bude jistě Instagram.

Na sociální síť TikTok by prý nešel: „Kvůli tomu, že patří čínským investorům. Teď vím, že si zase budu koledovat, že jsem americký agent a podobně, ale divím se, že mladá generace nesdílí obavy o ta data, která může získávat čínský autoritativní režim apod. Takže Instagram mi přijde bezpečnější než TikTok, i když vím, že je velmi populární,“ přiblížil.

Podle svých slov po něm Česká televize nepožaduje natáčet instagramové příběhy, aby tím zvyšoval sledovanost pořadu Otázky Václava Moravce. „Myslím, že Česká televize je v tomto konzervativnější než třeba Český Rozhlas, co se týče využívání těch digitálních platforem,“ podotkl.

„Přiznám se, že jsem konzervativní. Myslím, že je skvělé, když se mladé generaci popularizuje složité téma na Instagramu. Zároveň mám ale obavu, aby to nevedlo k tomu, že si zvykneme jen na tato krátká videa,“ uvádí Moravec.

Moravec také hovořil o tom, že sociální sítě výrazně přispívají tomu, že se politika dekultivuje, přesto je nebere jako něco čistě negativního. „Snažím se pochopit ten svět, všechny ty nové platformy, ale zároveň mě mrzí za prvé, jak těžko se v tom informačním přetlaku hledají kvalitní informace a že ty sociální sítě dekontextualizují veřejnou sféru, a druhá věc je, že mě mrzí, že všechny ty nástroje umělé inteligence vedou k tomu, že ta společnost hledá hůře shodu na zásadních tématech. A pominu to, jak někteří politici využívají sociální sítě, že si myslí, že mohou bezostyšně lhát. Vidíte, že prostředí sociálních sítí zrodilo politiky, kteří si myslí, že když to uřvou a ulžou, tak budou úspěšní a úspěšní jsou. A k tomu si myslím, že tento nástroj sociálních sítí napomáhá,“ míní Václav Moravec.

Kritika, že by novináři médií veřejné služby a samotná média veřejné služby neměli být na těchto platformách, je kritikou lichou, protože je to komunikační nástroj nejmladší generace. „A pokud ta média mají plnit veřejnou službu, tak i v tomto prostoru,“ doplnil moderátor České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…