1,6 milionu příhod po vakcíně. A Trump tvrdě zaútočil

06.09.2023 13:49

Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval farmaceutické společnosti, aby zveřejnily údaje o bezpečnosti vakcín proti COVIDU-19. Učinil tak v souvislosti s šířícími se zprávami o vedlejších účincích vakcín, které v posledních měsících zaplavily veřejný prostor. Mluví se zejména o zvýšeném výskytu zánětu srdečního svalu, o krevních sraženinách a infarktech, ale také například o neurologických či respiračních poruchách. Některé již zveřejněné dokumenty společnosti Pfizer navíc ukazují, že firma o masivním výskytu vedlejších účinků věděla.

1,6 milionu příhod po vakcíně. A Trump tvrdě zaútočil
Foto: Archiv
Popisek: Donald Trump

„Farmaceutické společnosti mají povinnost být upřímné,“ nechal se slyšet americký exprezident Donald Trump. „Pokud budou něco tajit, znamená to, že zatajují něco, co není dobré. Takže je pro ně dobré být upřímné. A lidé to také pochopí. To je přesně to, v čem musíme být upřímní, a ony musejí – jakoukoli informaci, musejí ji zveřejnit,“ prohlásil bývalý prezident v podcastu Tudora Dixona.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25739 lidí

„Musejí upřímně mluvit o číslech. Faktem je, že mají povinnost být upřímné, a pokud se chystají zdržovat, znamená to, že zadržují něco, co není dobré,“ zopakoval přední favorit opozičních republikánů v boji o Bílý dům.

Trumpova výzva k větší transparentnosti farmaceutického průmyslu přichází v době, kdy vyplavávají na povrch nové indicie zpochybňující bezpečnost očkování proti covidu. Farmaceutická společnost Pfizer letos na žádost Evropské lékové agentury zveřejnila farmakovigilanční dokumenty, z nichž vyplývá, že firma věděla o vysokém výskytu vedlejších účinků covidových vakcín. „Z interního dokumentu společnosti Pfizer vyplývá, že společnost zaznamenala 1,6 milionu nežádoucích příhod, které se týkaly téměř všech orgánových systémů,“ napsal v půlce června americký novinář Daniel Horowitz, který zpracoval analýzu těchto zveřejněných dat. Z dokumentů Pfizeru se prý mimo jiné dočteme, že firma „věděla o 73 542 případech z 264 kategorií cévních poruch, z nichž mnohé patří k vzácným nemocem“. Dále se v něm píše o 696 508 případech neurologických poruch, 127 000 případech srdečních onemocnění, 100 000 případech krevních a lymfatických nemocí a 190 000 respiračních poruch.

„Co je zarážející, je, že tam jsou zaznamenány stovky velmi vzácných neurologických poruch, které ukazují, že je na těch vakcínách něco velmi systémově špatného, což je skutečnost, která zjevně nezajímala ani výrobce, ani regulační orgány. Jedním z nechvalně známých případů poškození vakcínou byla Maddie de Garayová, dospívající dívka z Ohia, která se stala doživotně invalidní bezprostředně po účasti na klinické studii společnosti Pfizer,“ píše Horowitz.

I přesto však současný americký prezident Joe Biden koncem srpna oznámil, že požádá Kongres o finanční zdroje na podporu vývoje nové koronavirové vakcíny. Donald Trump, jakožto Bidenův pravděpodobný soupeř v příštích volbách, toto rozhodnutí kritizuje vzhledem k pochybnostem, které panují ohledně bezpečnosti a účinnosti očkování.

Trump, navzdory hned několika trestním řízením, jež jsou proti němu vedeny, nadále suverénně dominuje předvolební průzkumy. Podle nejnovějšího průzkumu deníku The Wall Street Journal bývalého prezidenta ve stranických primárkách podporuje 59 % republikánských voličů. Až daleko za Trumpem zaostává jeho hlavní vyzyvatel, floridský guvernér Ron DeSantis, kterého by chtělo do Bílého domu poslat 13 % republikánů. Žádný jiný z kandidátů, mezi nimiž je například Trumpův někdejší viceprezident Mike Pence či velvyslankyně při OSN Nikki Haley, nedosahuje ve volebních preferencích na dvojciferná čísla.

Právě Trumpův hlavní vnitrostranický rival, Ron DeSantis, se podobně jako bývalý prezident ostře vymezuje vůči farmaceutickým společnostem a obecně vůči covidové politice současné Bidenovy administrativy. V roce 2020 DeSantis v roli guvernéra Floridy odmítl zavést tvrdé lockdowny, které byly tehdy v mnoha jiných amerických státech (zejména těch ovládaných demokraty) normou. Když pak byla v Americe spuštěna masová vakcinace a s ní i nátlak na občany, aby se jí podrobili, DeSantis prosadil legislativu zakazující podnikům diskriminovat neočkované zákazníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…